perjantai 14. tammikuuta 2011

Alkalinen ruokavalio ehkäisee lihaskatoa

Tutkimustietoa kehon liiallisen happamuuden haitoista sekä pH-tasapainon hyödyistä on paljon, mutta silti suuri yleisö ei ole vielä tietoinen asioiden tärkeydestä. Miksi? 


Vallalla on paljon vääriä uskomuksia ja Suomessa lääkäreille opetetaan tällä hetkellä aivan liian vähän ravitsemuslääketiedettä ja aivan liian kapeasti. Valtaosa ihmisiä ja lääkäreitä on koulutettu uskomaan, että ruokavaliolla ei ole mitään vaikutusta kehon pH-arvoon, kun taas keski-Euroopassa lääkärit kehottavat mittamaan säännöllisesti virtsan pH:ta.

On totta, että veren pH-arvo pysyy vakiona riippumatta ruokavaliosta ja elintavoista. Mutta se on vain osa totuus. Happamuuden lisääntyessä, elimistö ei pysty poistamaan kaikkea ylimääräistä happamuutta, vaan käynnistää erilaiset selviytymisreaktiot tehdäkseen hapot vaarattomiksi ja suojellakseen sisäelimiä. Happamoiva elämäntyyli kuluttaa kehoa - luustoa, lihaksia, niveliä  - aiheuttaen myös monia muita vaivoja mm. närästystä, yli- tai alipainoa, allergioita tms.

Alla yksi tutkimus liittyen lihaskatoon ja alkaliseen eli emäksiseen ruokavalioon.
Tässä perusasiaa, syvempää tietoa löytyy pH-ihme kirjasta
Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):662-5.
Alkalinen ruokavalio ehkäisee lihaskatoa
Jean Mayer US Department of Agriculture Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, Boston, MA, USA.

Lihasmassa pienenee 50 ikävuoden jälkeen noin 1 % vuodessa. Lihaskato johtaa lihasheikkouteen mikä lisää kaatumisen riskiä, murtumia ja tämän seurauksena ihminen voi joutua riippuvaisiksi muista. Monet tekijät vaikuttavat ikään liittyvään lihasten vähenemiseen, mutta ruokavalion happamuudella on siihen tutkimusten mukaan suuri merkitys. Aineenvaihdunnassa muodostuu proteineista ja viljoista happamia jäämiä (pääasiassa rikkihappoa) kun taas vihannekset ja hedelmät muodostavat emäksistä ylijäämää, pääasiassa kaliumbikarbonaattia. Länsimainen ruokavalio on pääasiassa happoja muodostava, muodostaen 75-199mEq happoa/d. Koska elimistö ei pysty poistamaan ylimääräisiä vetyioneja (happamutta), syntyy metabolinen asidoosi. Metabolinen asidoosi on linkitetty lihaskatoon sek ä ylipainoon. Tutkimuksissa huomattiin, että kun metabolinen asidoosi eli elimistön liiallinen happamuustila korjattiin, myös lihaskato myös loppui.
tutkimusartikkeli englanniksi


Kehon kemian saa muutettua tehokkaasti tähän tarkoitukseen suunniteltujen lisäravinteiden avulla. Ne helpottavat myös mikäli ruokavaliomuutokset tuntuvat vaikeilta. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ja kerätä talven varalle pakkaseen. 💚 Y...