keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Ylihappamuustila ei olekaan stabiili, vaan syvenee asteittain





Elimistö pyrkii palauttamaan pH-tasapainon neutraloimalla happoja alkalisilla kivennäisaineilla, joita terveessä elimistössä on varastossa hätätilanteita varten. 

Kun nämä kivennäisaineet reagoivat happojen kanssa, syntyy vähemmän haitallisia aineita, jotka poistetaan kehosta keuhkojen, maksan ja ihon kautta. Mutta jos kivennäisainevarasto on tyhjä, eikä ruokavaliosta saada niitä tarpeeksi, elimistö alkaa ottaa niitä verestä, luista, rustoista tai lihaksista. Tämä johtaa helposti erilaisiin puutostiloihin ja niistä johtuviin oireisiin.

Jos happamuutta on kehossa niin paljon, ettei keho pysty enää tasapainottamaan tilannetta, varastoituu ylimääräiset hapot sidekudoksiin. 

Tämä johtaa epätasapainotilaan eli kehon ylihappamuustilaan. Aineenvaihdunta heikkenee, eikä kuona-aineet pääse poistumaan kehosta niin kuin niiden pitäisi. Kehoon kertyy (niveliin, kudoksiin, lihaksiin) kuona-aineita aka happoja 

Tämä aiheuttaa mm. kudosten veltostumista, lihasten heikkoutta, selluliitin kertymistä, jäykkyyttä ja kipuja.

Tätä ylimääräisten happojen hajottamista ja poistoa voidaan kutsua myös vanhenemisprosessiksi. Se johtaa lopulta erilaisiin rappeumasairauksiin, kuten syöpään.

Ensimmäinen haaste tässä on se, että ylihappamoituminen etenee kehossamme salakavalasti alussa vain pieniä merkkejä osoittaen. 

Toinen haaste on oireiden tunnistaminen ja niihin reagoiminen ajoissa. Oireita pidetään normaalina ikääntymiseen liittyvänä asiana, koska muillakin ympärillä olevilla ihmisillä on samanlaisia vaivoja.  

Ihminen kun on erittäin sopeutuvainen ja kremppoihin totutaan. Toisaalta olemme myös mukavuudenhaluisia. Keksimme loistavia syitä, miksi meidän täytyy pitää kiinni tavoistamme ja herkuistamme. Monet lähtevät muutoksen polulle vasta kun olo on tarpeeksi tuskainen. 

Hienoa olisi, jos reagoisimme aiemmin, sillä silloin kun kehossa ei ole niin paljon korjattavaa/puhdistettavaa, saa tuloksia aikaan pienemmillä muutoksilla. 

Ihmisillä on ehkä sellainen harha, että olo pysyy happokierteessä stabiilina. Vaivojen kanssa opitaan elämään ja muutokset saatetaan kokea vaikeana, vaikka ei olla edes kokeiltu miten helppoa se on. 

Eräs tapaus ravisteli minut hereille tähän todellisuuteen joitain vuosia sitten. Tuttuni oli saanut  MS-diagnoosin ja hän perehtyi tähän tietoon, koki sen hyvin loogiseksi, mutta ei lähtenyt sitä soveltamaan vaan jatkoi normaalia elämäänsä. Hänen olonsa oli silloin aika hyvä, eikä hän silloin ilmeisesti ajatellut tilanteensa pahenevan. Muutaman vuoden jälkeen hän otti yhteyttä surullisena kertoen, että hänen fysiikkansa oli dramaattisesti heikentynyt ja liikuntakyky oli mennyt 70%:sti kehon alkaessa rappeutua.

Opin tämän asiantuntijalta, joka on tutkinut solutason hyvinvointia jo 35 vuotta kertoo, että keho ei kestä jatkuvaa happokuormaa, eikä epätasapainotilaa. Hän kuvaa ylihappamuuden etenevän ja syvenevän seitsemässä vaiheessa ja samaan aikaan aineenvaihdunta heikkenee.

Hän kuvasi 7 vaihetta seuraavasti:

1. vaiheessa voi ilmetä närästystä, turvotusta, väsymystä ja voimattomuutta
2. vaiheessa voi ilmetä yliherkkyyksiä, ärtymystä (esim. mielen tasolla (ärtyneisyys/kiukkuisuus tai fyysisellä tasolla esim. herkkä vatsa)
3. vaiheessa keho pyrkii poistamaan happoja pois esim. sitomalla niitä limaan ja sen seurauksena limaneritys lisääntyy (olo voi olla tukkoinen, nuhainen ja herkkä flunssille tai vatsataudeille)
4. vaiheessa voi puhjeta erilaisia tulehdustiloja esim. akne tai candida
5. vaiheessa alkaa syntyä pehmytkudoksen kovettumia (esim. fibromyalgia, SLE, valtimoiden kovettuma, plakki, borrelioosi, masennus)
6. vaiheessa alkaa syntyä haavaumia (esim. suolistoon)
7. vaiheessa alkaa solutason rappeutuminen (esim. syöpä, MS-tauti, diabetes, aivohalvaus, sydäntauti

Epätasapainotilan alkuvaiheessa 1.-4. oireet voivat olla lieviä. Ne saattavat ilmetä iho-oireina, närästyksenä, päänsärkyinä, vilustumisina, poskiontelontulehduksina ja allergioina. 

Tilan edetessä voi ilmetä vakavampia oireita. Liiallinen happo varastoituu elimiin kuten sydämeen, haimaan, maksaan, paksusuoleen, rasvakudokseen ja aivoihin. 

Happokuorman seurauksena sisäelimet alkavat heikentyä ja oireilla. Tuloksena voi tulla ongelmia esim. suolistossa, kilpirauhastoiminnassa, lisämunuaisissa tai maksassa. 



Kirjassa pH-Ihme kuvataan selkeästi mitkä tekijät happamoivat elimistöä sekä miten happokierteen voi katkaista. 

Kokonaishappokuormaan vaikuttaa monet tekijät: 

  • se mitä syömme ja juomme (kahvi, virvoitus- ja energiajuomat happamoi kehoa)
  • omat ajatuksemme (neg. ajatukset "en ehdi ikinä mitään/ei ole aikaa, ei ole rahaa") ja me pystymme vaikuttamaan ajatuksiimme ja valitsemaan ajatuksemme.
  • omat tunteemme (osa tunteista happamoi esim. suru, ärtymys ja kateus tai vihan tunne h kun taas osa tunteista emäksisöi esim. rakkauden ja sisäisen rauhan tunne meditointi emäksisöivät - ja me voimme oppia hallitsemaan tunteitamme
  • se mitä hengitämme (esim. tupakointi tuo myrkkyjä kehoomme ja tupakoijan riski saada keuhkosyöpä tai suun, ruokatorven, virtsarakon, munuaisten tai haiman syöpä lisääntyy merkittävästi. Tupakoijilla on moninkertaisesti erilaisia hengitystiesairauksia tupakoimattomiin verrattuna. Tupakointi aiheuttaa ääreisverisuonten ahtaumia ja siten pahentaa katkokävelyä ja impotenssia. Passiivinenkin tupakointi lisää astman puhkeamisen riskiä. Lue lisää. Tupakointi lisää myös sairastumisriskiä esim. nivelvaivoihin  kun taas syvähengitys puhdistaa ja poistaa kuona-aineita eli emäksisöi)
  • uni tai unen puute (unen aikana keho tekee monia puhdistustoimenpiteitä ja lepo on tärkeää myös parasympaattisen ja sympaattisen hermoston tasapainottamisessa. Meidän olisi tärkeää saada unta 8 tuntia yössä)
  • liikunta tai liikkumattomuus (kova liikunta happamoi ja aerobinen liikunta (esim. kävely, pilates, yoga emäksisöi kehoa)
  • stressi, joka voi johtua työstä tai muilta elämän alueista johtuva esim. stressi rahasta tai rahattomuudesta
  • ympäristön saasteet, joille altistumme koko ajan mm. ruuan & juomien lisäaineet, säteily, homeet (monet koulut ja päiväkodit ovat saastuneita), kemikaalit, joita on pesuaineissa, ihonhoitotuotteissa ja leluissa, kankaissa (esim. vaatteissa, huonekaluissa)

Happokierteen katkaisuussa on kyse kehon puhdistamisesta ja tasapainottamisesta. 
Tarkoitus on auttaa sinua saamaan kehosi tasapainoon, jotta kehosi voi toimia optimaalisesti ja voit kokea itsesi energiseksi ja hyvinvoivaksi. 

Mitä tämä tarkoittaa? On tärkeää saada

  • aineenvaihduntasi kuntoon, jotta kuona-aineet pääsevät kehosta pois
  • verenkierto kuntoon, jotta keho pystyy käyttämään ruuasta saamansa ravinteet ja jotta ne pääsevät kulkeutumaan sinne minne pitääkin 
  • immuniteettivaste kuntoon, jotta kaikki flunssat/vatsataudit ympärillä ei tartu ja saat minimoitua oksidatiivisen stressin aiheuttamat vauriot 
  • tulehdustila neutraloitua (piilevä tai krooninen), jotta kiputilat pysyvät hallinnassa/poissa


Kyse on kehosi puhdistamisesta ja tasapainottamisesta elintärkeiden ravinteiden ja antioksidanttien avulla, koska tänä päivänä emme saa kaikkea tarvitsemiamme ravinteita ruuasta. 

Elintapa- ja ruokavaliomuutoksella voi tukea ja nopeuttaa muutosta. 

Kyse ei ole siitä, että joutuisit lopun ikää noudattamaan jotain tiettyä ruokavaliota. 

Moni on kyllä kommentoinut  - maistettuaan herkkuja, joista kerron blogissani - että näitä voisi syödä jatkossa kyllä muutenkin. Ja olen löytänyt huipputuotteet, joista on apua kehon tasapainottamisessa. Olen huomannut, että ruokavaliolla ei pysty saamaan parhaita tuloksia, koska tänä päivänä ruoka ei enää sisällä kaikkia tarvittavia mineraaleja ja vitamiineja.

Kysy näistä tuotteista henkilöltä, jolta sait tämän linkin.

Ihanaa oloa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puolukka-lakritsi-raakakakku

Puolukka-lakritsi-raakakakku Kuva & resepti: Kati Gammals Valmistusaika Liottaminen:  8 hours hrs Valmistus: 20 min Kakun jäädytys: 4 hr...