tiistai 18. tammikuuta 2011

Raakakeittiön Tulinen Tattarisnacks





Tattari on monessa suhteessa erinomaista ravintoa, sillä siinä on paljon proteiinia, B-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja lesitiiniä. Liotuksessa ravintoarvot nousevat entisestään ja kätevää on myös se, ettei tattaria tarvitse kauaa liottaa - vain 10-30 min riittää.


Monet käyttävät tattaria paljon liotettuna esim. tuorepuuroissa ja puuroihin tottuneet saattavat löytää tuorepuurosta itselleen mukavan aamupalan. Itse olen löytänyt hyvän olon pH-elämäntavasta ja tattarista saa ihania elävän ravinnon herkkuja, suolaisia sekä makeita.

Minusta tattari on parasta liotettuna sellaisenaan esim. Bragg-soijakastikkeen kanssa tai salaatin joukossa. Se sopii myös raw food sushirullien täytteeksi alfalfa-itujen kera.


Liotetuista tattarisuurimoista saa kuivurin avulla mahtavan pH-ruokavalioon sopivan välipalan - tattarisnacksin, joka sopii erinomaisesti salaatin päälle, smoothien joukkoon, iltanaposteluun sekä retkievääksi vaellukselle. 


Tulinen tattarisnacks


4 dl tattarisuurimoita liotettuna
0,4 dl Bragg-soijakastiketta
maun mukaan luomu Cayenne- tai chilijauhetta 


Huuhdo ja liota tattarisuurimoita 30-60 min. 
Huuhdo liotetut siemenet siivilässä
Laita siemenet laakeaan lasiastiaan mausteiden kera. Sekoita hyvin
Anna mausteiden vetäytyä 30-60 min.
Laita siemenet kuivuriin 2-3 tunniksi kunnes siemenet ovat rapeita.


Olen käyttänyt Pyhän Olavin tattaria, mikä on todella hyvänmakuista.
sitä voi tilata Yrttipajan nettikaupasta




Faktaa tattarista:
Tattari ei ole vilja vaan siemen. Tattaria on viljelty Kiinassa jo noin 3000 vuotta sitten. Euroopassa viljely alkoi 1400-luvulla ja Suomessa samoihin aikoihin. Laajimmillaan tattarin viljely oli Suomessa vuosina 1700-1850. 1900-luvun alussa viljely supistui nopeasti ja se loppui lähes kokonaan 1940-luvun jälkeen.

1990-luvulla tattarin viljely alkoi jälleen lisääntyä Suomessa, sillä se on gluteenittomuudesta johtuen erinomainen raaka-aine muun muassa keliakiasta ja vilja-allergiasta kärsiville ihmisille.
Lähde: Montonen, R. & Kontturi, M. 1997. Tattarin viljelytekniikka. MTT

2 kommenttia:

  1. Oi nam, kiitos paljon vinkistä! Tämä menee heti kokeiltavaksi. Erilaisia snäckki vinkkejä aina kaivataan. Nämä ainakin säilyvät hyvin kun on kuivattuja.

    VastaaPoista
  2. Juu, nämä on niin helppoja tehdä ja kätevä ottaa mukaan evääksi :) Kerro mitä pidit ja improvisoi omilla maustesekoituksilla!

    VastaaPoista

Puolukka-lakritsi-raakakakku

Puolukka-lakritsi-raakakakku Kuva & resepti: Kati Gammals Valmistusaika Liottaminen:  8 hours hrs Valmistus: 20 min Kakun jäädytys: 4 hr...