lauantai 25. syyskuuta 2021

Sokerittomat suklaa-muroherkut



 

Tällä ohjeella saat tehtyä karkkien ja suklaan korvikkeen, joka on sokeriton ja paljon terveellisempi kuin kauppojen karkit. 

 

Perusohjetta voit muokata ja tehdä proteiinipatukoita, riisi- tai kvinoasuklaata ja konvehteja arkeen ja juhlaan. Voit tehdä isomman määrän etukäteen esim. pakkaseen synttäri- tai pikkujoulujuhlia varten.

Tässä helppotekoisten herkkujen ohje:

 
Riisimuro-proteiinisuklaa:
1,5 dl luomu-kaakaovoita (esim. Foodin)
1 dl luomu-raakakaakaojauhetta (esim. Foodin)
1 dl SmartMeal shake-jauhetta 
1-1,5 tl raakalakritsijauhetta (esim. Urtekram) 
2 dl luomu-riisimuroja tai kvinoa-muroja (Adukin Puffad Quinoa)   
0,5 dl luomu-manteleita

 

Miten kokkaat?
1. huuhtele ja pilko luomumantelit
2. sulata kaakaovoi kattilassa miedolla lämmöllä 
3. sekoita kuiva-aineet keskenään eli lisää raakalakritsijauhe ja kaakaojauhe SmartMeal shake-jauheen sekaan.
4. lisää kuiva-aineet eli SmartMeal shake kaakaojauheen kera sulaneen kaakaovoin sekaan. Sekoita.
5. lisää joukkoon riisimurot tai kvinoa-murot. Sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa lakritsijauhetta tuomaan makeutta
6. Annostele mantelirouhe silikonivuokiin tai jääpalamuotteihin. 
7. Annostele riisimuro-kaakaosekoitus muotteihin manteleiden päälle.   
8. Laita muotit jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Muotteina voit myös käyttää paperisia muffinivuokia.

                     Nauti hyvässä seurassa!



 

Voit myös tehdä raakasuklaata tällä alla olevalla perusohjeella.   
Laita suklaan joukkoon marjoja esim. pakasteesta suoraan. Kokeile mansikkaa tai mustikkaa. Puolukka toimii myös hyvin ja sen joukkoon voit laittaa ripauksen merisuolaa. Voit jääpalamuottien sijaan kokeilla pieniä mini-foliovuokia.

  

 Proteiinisuklaan peruspohja
1,5 dl luomu-kaakaovoita (esim. Foodin)
1 dl luomu-raakakaakaojauhetta (esim. Foodin)
1 dl SmartMeal shake-jauhetta

 

Raakasuklaata voit maustaa mielesi mukaan laittamalla joukkoon esim. raakalakritsijauhetta, kookoshiutaleita, mantelirouhetta, kookosrouhetta, marjoja, merisuolaa jne.
 
Lakritsi-proteiinisuklaa:
1,5 dl luomu-kaakaovoita (esim. Foodin)
1 dl luomu-raakakaakaojauhetta (esim. Foodin)
1 dl SmartMeal shake-jauhetta 
1-1,5 tl raakalakritsijauhetta (esim. Urtekram) tuomaan makeutta


Käytän herkkujen pohjana SmartMeal shakea ja mielestäni se on markkinoiden monipuolisin ja puhtain proteiinijauhe. SmartMealissa on 24 g proteiinia sekä 24 vitamiinia ja mineraalia. Sen koostumus ja suutuntuma on paljon parempi kuin mikä tavallisissa riisi- tai herneproteiineissa on. Raaka-aineiden laatu sekä puhtaus on myös parasta mitä tällä alalla on saatavilla.

 

SmartMealista saa tehtyä  näiden herkkujen lisäksi proteiinilettuja tai vohveleita. Se toimii myös aamusmoothien pohjana tai palautusjuomana treenin jälkeen. SmartMeal shakea ei ole kaupoissa myynnissä. Saat ostettua sitä lähimmän Synergy edustajasi kautta. Jos sellaista ei sinulla vielä ole, laita minulle yv ja opastan sinua tilauksessa.

  


 


maanantai 16. elokuuta 2021

Tiesitkö, että hyvä ravitsemushoito ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ovat osa potilasturvallisuutta ja hyviä hoitokäytäntöjä?



Saan aika ajoin kysymyksen, että mitä vinkkejä minulla olisi tämän tilanteen korjaamiseksi. Minä en ole lääkäri, enkä lähde opastamaan ketään. Haluan toimia ammattimaisesti sekä vastuullisesti ja herättää keskustelua.

Tässä jaan omia pohdintojani ja tiedän, että asiaa tutkittuasi teet itsellesi parhaan päätöksen. Luotan teidän jokaisen omaan viisauteen. 

En lähde myöskään väittelemään kenenkään kanssa. Tehtäväni ei ole yrittää vakuuttaa ketään. Nykytilanteessa lietsotaan pelkoa ja ymmärrän kyllä sen, että lehdet saavat myytyä mitä raflaavampia uutisoinnit ovat. Hienoa, että olet lähtenyt selvittämään asioita ja löytänyt blogini.

Ota vastuu omasta terveydestäsi, äläkä ulkoista sitä kenellekään

Miten paljon sairaanhoitajat ja lääkärit opiskelevat opintojensa aikana Suomessa ravitsemuksesta? Eivät paljon.

Koen, että erityisesti näinä aikoina jokaisen tulisi ottaa vastuu omasta ja lastensa hyvinvoinnista, sekä perehtyä aiheeseen kunnolla.

Olen tehnyt töitä vanhustenhuollossa ja nähnyt miten huonosti vanhukset voivat syödä. Olen myös kahden lapsen äiti ja nähnyt miten ruokailutottumukset lähtevät kotoa. Olen myös itse kokenut miten karkit ja herkut helposti koukuttaa.

Olen päässyt Ruotsissa keskustelemaan viisaiden lääkäreiden kanssa, jotka ovat ymmärtäneet ravitsemuksen ja vitamiinien tärkeyden. He työskentelivät sota-alueilta tulevien ihmisten kanssa ja totesivat, että on todella tärkeää mittauttaa asiakkaiden B- ja D-vitamiinitasot ja antaa heille tarpeen mukaan hevoskuuri.

Olen oppinut, että keho pyrkii koko ajan tasapainoon ja korjaamaan itse itseään, jos annamme sille tarpeelliset ravinteet (fyysisellä ja mielen tasolla) ja luomme soluillemme (myös mikrobeille suolistossamme) oikeanlaisen optimaalisen ympäristön.

Kehomme tarvitsee ravinteita rakentaakseen soluja ja kudoksia sekä toimiakseen optimaalisesti. Mikäli ravinteiden imeytyminen on huonoa tai elintavat rapauttavat kehoamme, se alkaa piiputtaa ja immuniteetti heikkenee. Näin minulle kävi 20 vuotta sitten. Olen kiitollinen joka päivä, että otin vastuun omasta hyvinvoinnistani. Mietin, että missä olisin, jos olisin ulkoistanut sen.

Asiat ovat todella loogisia, eikä tämä ole rakettitiedettä. Tähän riittää maalaisjärki.

Aliravitsemus monen ongelman taustalla

Tiesitkö, että monen ongelman ja diagnoosin takana on aliravitsemus? Vaikka syödään vatsa täyteen ruokaa, keho ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita.  

Eräs ystäväni kärsi todella pitkään uniongelmista ja hänelle tarjottiin vain masennuslääkkeitä. Paljon myöhemmin ymmärrettiin mitata ferritiinitasot ja sitten ongelma poistui kun tämä päästiin korjaamaan. Tämä on vain yksi esimerkki.

On tilanteita, joissa ihmisten on huomattu olevan aliravittuja  esim. riskiryhmässä on osa vanhuksista, stressin alla olevat tai kriisialueilta tulevat. 


Tiesitkö, että hyvä ravitsemushoito ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ovat osa potilasturvallisuutta ja hyviä hoitokäytäntöjä?

Tätä aihetta on tutkittu Suomessakin. Esim. Duodecim lehdessä viitattiin v. 2014 tehtyyn tutkimukseen, jossa todettiin, että hyvä ravitsemushoito ja vajaaravitsemuksen tunnistaminen ovat osa potilasturvallisuutta ja hyviä hoitokäytäntöjä.

Artikkelissa todettiin, että sairauteen liittyvä vajaaravitsemus on yleinen ongelma, joka jää usein diagnosoimatta, vaikka tiedetään, että kehittyneissä maissa vajaaravitsemuksen yleisyys on 20-60 %.

Vajaaravitsemus hidastaa sairauksia ja leikkauksista toipumista sekä lisää komplikaatioita ja kuolleisuutta. Euroopassa vajaaravitsemus aiheuttaa ylipainoon verrattuna kaksinkertaiset terveydenhuollon kustannukset. Lue lisää tästä linkistä tai https://www.duodecimlehti.fi/duo11941




perjantai 22. tammikuuta 2021

Helppo ja nopea munakas a la Asia

Helppo ja nopea munakas a la Asia

 Tämä aasialaistyylinen munakas on helppo ja nopea tehdä. 

Tällä kertaa rakenteesta tuli ehkä enemmänkin munakokkelia, mutta maku on yhtä hyvä! Tämä tuo ihanasti Thaimaan reissut mieleen ja nyt on kiva tehdä makumatkailua.

Omeletti sopii ateriaksi aamulla, lounaaksi tai milloin vain!


Ainekset:

2 kananmunaa

6 cm paksu viipale valkokaalia

4-5 rkl vettä

Parsakaali silmusalaattia

Herbamare suolaa

Bragg liquid aminos soijakastiketta


Valmistusohje:

1. Riko munien rakenne kevyesti ja sekoita joukkoon vesi ja suola.

2. Kaada seos pannulle

3. Lisää joukkoon pilkottu kaali

4. Kypsytä kannen alla välillä sekoittaen

5. Annostele lautaselle ja koristele iduilla

6. Ripsauta joukkoon Braggia tai muuta aasialaismaustetta. 

Mausteilla ja kasviksilla saa kivasti vaihtelua munakkaaseen. Annoksen voit viimeistellä monin tavoin esim. yrteillä, kuten persiljalla tai iduilla tai salaatti rucolalla.

Voit käyttää munakkaaseen babypinaattia, lehtikaalia, valko- ja punakaalia, parsakaalia, porkkanaa raastettuna ja oikeastaan mitä kasviksia tahansa.


Muista, että kanamuna ei sisällä ollenkaan kuituja. Tämä tieto on auttanut minua muistamaan, että syön kananmunan kanssa kasviksia, joko munakkaassa tai erikseen. 

Kuidut ovat tärkeitä, jotta voimme hyvin ja kuituja meidän tulisi saada n. 30 g päivässä. 

Kahden kananmunan munakas sisältää proteiineja n. 14 g ja se riittää usein meille naisille. Mieheni syö usein kolmen kananmunan munakkaan. 

torstai 21. tammikuuta 2021

Puhdistavat juureskeitot

 




Kasviskeitot ovat ihanasti kehoa puhdistavia ja helppotekoisia.

Mukula- eli juuriselleri on uusin ihastukseni. Tykkään syödä juuriselleriä raakana ja juuriselleri antaa ihanan pehmeän maun ja rakenteen kasviskeittoihin.  

Halutessasi voit lisätä keittoihin jauhelihaa, paistettua kanaa paloina, tofua, linssejä tai muuta proteiinia.

Parasta näissä keittojen tekemisessä on, ettei kokkauksessa voi epäonnistua. Mikäli haluat keittoihin tulisuutta, lisää inkivääriä, chiliä tai cayennea.

Tässä pari lempireseptiäni:

Puhdistava juureskeitto

  • 1/2 kg punajuuria
  • 1/4 juuriselleriä
  • 4 porkkanaa 
  • 1 palsternakka 
  • vettä sen verran, että juurekset peittyvät reilusti 
  • päälle voit halutessasi lisätä ituja tai persiljaa

Huuhtele juurekset ja kuori muut paitsi punajuuret. Leikkaa punajuuresta vain päät pois. Paloittele juurekset.

Laita juurekset kattilaan ja keitä 10-15 min. tai kunnes ne ovat al dente kypsiä. 

Mausta herbamarella ja kokeile halutessasi chiliä tai cayennepippuria.

 

Punajuuri-juuriselleri-porkkanasosekeitto  

  • 1/2 kg punajuuria
  • 1/4 juuriselleriä
  • 4 porkkanaa 
  • vettä sen verran, että kasvikset peittyvät kunnolla
  • luomu kookosmaitoa esim. SantaMaria 
  • halutessasi voit koristella iduilla tai persiljalla 

Tämä keitto löysi meidän joulupöytään alkukeitoksi ja keitto maistuu ihanalta sellaisenaan, mutta mielestäni kookosmaidon kera keitosta tulee taivaallista.

 

Ohjeet: Huuhtele juurekset, kuori muut paitsi punajuuret. Riittää, että leikkaat punajuuresta vain päät pois. Paloittele juurekset.

Keitä juureksia 10-15 min. tai kunnes ne ovat al dente kypsiä. Kaada osa nesteestä pois. 

Kaada kasvikset blenderiin  ja osa keitinvedestä tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta herbamarella. Lautaselle tai kulhoon jokainen voi halutessaan annostella kookosmaitoa.

Mukulaselleri-porkkana-sosekeitto

  • 1 kokonainen mukulaselleri tai 4 palaa
  • 6 porkkanaa
  • 1/2 parsakaalia (parsakaalin voit jättää pois, jos et löydä sitä kotimaisena tai luomuna)
  • herbamare suolaa 
  • luomu kookosmaitoa 
  • vettä sen verran, että kasvikset peittyvät reilusti 

Huuhtele, kuori ja paloittele kasvikset. Nosta palat kattilaan. Anna kiehua kunnes kasvikset ovat pehmeitä (15-20 min). Soseuta ja lisää suola.

 

Lorauta halutessasi luomu kookosmaitoa lautaselle. Minä tykkään käyttää SantaMaria merkkistä, koska se on luomua.

 


Tiesitkö, että selleri on ollut lääkekasvi ja sen sanotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja vahvistavan terveyttä. Tässä linkki blogipostaukseeni tiesitko tämän juuriselleristä?

Juureskeitot ovat mikrobiomiystävällisiä ja sopivat täydellisesti osaksi Purify ohjelmaa.

Tästä löydät blogipostaukseni mikä on mikrobiomiystävällinen ruokavalio?





tiistai 19. tammikuuta 2021

Tiesitkö tämän juuriselleristä?



Juuri- eli mukulasellerin tunsivat jo antiikin kansat. Selleriä on viljelty kauimmin ehkä Kiinassa. Sitä käyttivät roomalaiset, kreikkalaiset ja egyptiläiset.

Tiesitkö, että selleri on ollut lääkekasvi? Länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates sanoi selleristä: jos hermosi ovat riekaleina olkoon selleri ruokasi ja lääkkeesi.

Juuriselleri sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Sellerin sanotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja vahvistavan terveyttä.

Superfoodia Suomesta 

Juurekset ovat Suomen superfoodia! Juurekset sisältävät tärkeää kuitua sekä paljon tärkeitä ravinteita.

Juuriselleri sisältää C- ja K-vitamiinia, kaliumia sekä muita hivenaineita, esimerkiksi seleeniä, folaattia ja fosforia. Kuituja juuri selleri sisältää 2,9 g/100g. Kuidut tehostavat ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa.

Juurekset edistävät hyvien suolistomikrobien kasvua 

Juuresten sisältämät hyvät hiilihydraatit ja kuidut ruokkivat suolistossamme kahta tärkeää probioottisten bakteereiden ryhmää: Bifidobacterium ja Lactobacillus bakteereita. Nämä bakteerit ovat terveytemme kannalta välttämättömiä ja niitä voisi kutsua terveen suoliston asukkaiksi. Näillä bakteereilla on monta tärkeää tehtävää vitamiinien tuottamisesta immuunipuolustukseen.

Bifidobakteerit ovat mm. mukana tuottamassa vitamiineja, ne estävät taudinaiheuttajia kolonisoitumasta suolen limakalvoille (mukaanlukien. E.coli), ja ylläpitävät bakteeritasapainoa ja  suojaavat hiivan liikakasvulta. Lactobacillus acidophilus auttaa mm. estämään patogeenien kuten H.pylorin kasvua. 

Lyhyesti sanottuna kun ruokimme hyviä bakteerikantoja suolistossamme, pidämme huolta kehomme juurijärjestelmästä eli suolistosta. Se, mitä syömme ja juomme ruokkii ja muokkaa suolistomikrobiomiamme. 

Omilla elintavoillamme vaikutamme mikrobiomimme epätasapainoon tai tasapainoon. Syö juureksia ja suoliston mikrobiomisi kiittää sinua.

Nauti selleriä raakana tai kypsytettynä

Yleensä kaupoissa myydään selleriä pieninä paloina ja ilokseni löysin kokonaisen juurisellerin lähikaupastamme Alepasta. 

Mikäli lähikauppasi ei myy juuriselleriä kokonaisena mukulana niin pyydä kauppiasta tilaamaan. Meidänkin kaupassa se on korttelitoiveena!

Nyt olen ihan koulussa tähän mukulaan ja syön sitä päivittäin eri tavalla. Teen tästä  juurestikkuja ja syön raakana, ja ihan loistava juuriselleri on sosekeitoissa sekä kastikkeissa.

Selleristä voi tehdä myös raastetta, jota voit laittaa salaattiin tai lihapullataikinan joukkoon. Kokeile selleriä, jos teet wokkeja tai muhennoksia.

Tässä lempparini nyt eli kookos-inkiväärikastikkeen resepti 

Kerro mitä tykkäsit?


Tai kokeile juuriselleriä kasvispihveinä. Viipaloi, keitä ja paneroi selleripihvit ja paista pannulla rapeiksi. Selleriä voidaan syödä myös raakana salaateissa ja raaste-seoksissa.

sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Taivaallinen kookos-inkiväärikastike





Hei kaikki ihanat ja hyvää alkanutta vuotta!

Tässä taivaallisen hyvä & helppo kastike, joka sopii kaikille sekasyöjistä vegaaneihin. Reseptiä voit muutella sen mukaan, mikä ruokavaliosi on tai mieli tekee ja mitä kaapissa on. 

Halusin kastikkeen, 
  • jota voi tehdä isomman satsin, jotta sitä voi syödä parina päivänä peräkkäin 
  • jota voi syödä eri ruokavaliota noudattavat 
  • joka sopii keiton pohjaksi ja 
  • joka sopii tofun, linssien, kasvisten, kalan tai kanan kanssa
Meidän perheessä mieheni syö enemmän kanaa ja maksaruokia kun minä taas tykkään syödä enemmän kasviksia, linssejä ja kananmunia. 

Teen kastiketta tupla-annoksen jolloin minä voin lisätä yhteen ateriaan tofua ja toiseen linssejä. Mieheni taas voi nauttia tämän esim. kanan kanssa.

Tätä reseptiä voit myös käyttää kasviskeiton tai -muhennoksen tekemiseen. Lisää tällöin enemmän juuriselleriä ja muita juureksia ja kasviksia. 

Vinkki! Jos tykkäät tästä, tee seuraavalla kerralla tupla-annos, jotta voit nauttia tätä useampana päivänä.

Ainekset 3-4 annokseen riippuen paljonko kastiketta annostelet:

Mitä tarvitset?
  • 3 dl vettä
  • 1 kpl 2,5 dl purkki luomukookosmaitoa esim. Santa Maria
  • 4 peukalon kokoista palaa tuoretta inkivääriä miel. luomu
  • kämmenen kokoinen pala suomalaista juuriselleriä
  • 1/2-1 tl luomu madras curry-mauste esim. Foodin
  • Herbamare yrttisuolaa maun mukaan
 Ohjeet:

  1. Kuori ja pilko inkivääri- sekä juuriselleri pieniksi paloiksi
  2. Laita paistinpannulle inkivääri ja juuriselleripalat sekä 2 dl vettä. Anna kiehua 7 min.
  3. Kaada joukkoon koko purkillinen 2,5 dl luomukookosmaitoa. 
  4. Lisää 1 dl vettä ja anna kiehua matalalla lämmöllä 3 min.
  5. Testaa ovatko inkiväärinpalat jo pehmenneet. Tarvittaessa anna vielä kypsyä hetki
  6. Lisää joukkoon madras curry-mauste ja sekoita. Anna kiehua 3 min.
  7. Ripottele joukkoon Herbamare yrttisuolaa maun mukaan. 
  8. Lisää joukkoon haluamasi proteiini, joka sinulla on valmiina esim. tofu, linssit tai kana/kala tai kaada kastike lautaselle kala/kanafileen päälle.
Inkivääri-kookoskastikkeen rakenne on mielestäni kiva. Tässä yhdistyy mukavasti inkiväärin rapsakkuus ja juurisellerin pehmeys.

Maku ei ole ollenkaan liian vahva, vaan pehmeä. Mausteilla saat halutessasi lisää voimakkuutta.

Hyvää kuitua

Tämä inkivääri-kookoskastike sisältää paljon hyvää kuitua ja on erittäin hyvää ravintoa suolistolle 
 Inkivääri-kookoskastike sopii hyvin osaksi Purify-ohjelman mikrobiomiystävällistä ruokavaliota.

Erityisesti talvella on todella tärkeää syödä lämmintä ruokaa sekä kehoa lämmittäviä mausteita kuten inkivääriä, currya, chiliä, cayennea, kanelia, mustapippuria jne.

Tätä kastiketta voit myös maustaa makusi mukaan, kokeile joskus esim. valkosipulia tai chiliä.

Kerro mitä tykkäsit!






Puolukka-lakritsi-raakakakku

Puolukka-lakritsi-raakakakku Kuva & resepti: Kati Gammals Valmistusaika Liottaminen:  8 hours hrs Valmistus: 20 min Kakun jäädytys: 4 hr...