tiistai 4. joulukuuta 2012

Tärkeää tietoa kaikille naisille: Naisten sydänkohtausten oireet eivät yhtä ennustettavissa kuin miesten

Naisten ja miesten yksi yleisin kuolinsyy on sydänkohtaus ja jotta sydänkohtaus voitaisiin estää, olisi tärkeää havaita ja tunnistaa oireet mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Tiesitkö sinä, että naisten oireet sydänkohtauksen sattuessa ovat aivan erilaiset kuin miesten? Ei mitään rintaanpuristusta vaan ihan toisenlaista oloa. 

Tutustuin USAn konferenssimatkalla amerikkalaiseen Cynthia Brown'iin joka kertoi kokemuksistaan ja sairastumisestaan sydänsairauteen. Cynthia kertoi, miten lääkärit toisensa jälkeen diagnosoivat hänet väärin ja auttaakseen muita tunnistamaan oireensa, hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan "Can You hear me now or do I need to yell into your stetoscope?"

Samanlaisia kokemuksia olen kuullut myöskin Suomessa keskustellessani naisten kanssa aiheesta. Naisten sydänoireet sekoitetaan helposti väsymykseen ja/tai vaihdevuosioireisiin.
NIH:n tutkimustulos tarjoaa tärkeää tietoa naisille sekä hoitoalan ammattilaisille siitä, että naisten sydänkohtausta voivat indikoida hyvin erilaiset ja moninaiset oireet. 


Yleisimmät oireet naisilla ennen heidän sydänkohtausta:

Epätavallinen voimattomuus 70 %
Unihäiriöt tai -ongelmat 48 %
Syvään hengittämisen vaikeus  42 %
Ruuansulatushäiriöt tai -ongelmat 39 %
Ahdistus 35 %

Tässäkin asiassa kannattaa luottaa omaan oloon ja intuitioon. Olemme jokainen oman itsemme parhaita asiantuntijoita eli jos sinulle tulee yllämainittuja oireita tai muita vastaavia, jonka jälkeen intuitiosi sanoo, että nyt kannattaisi tarkistuttaa sydämen vointi. Pidä puolesi. Luota vaistoosi ja pyydä tomerasti lääkäriä tutkimaan kunnolla tilanne. 

Eräs tuttuni kertoi, että hänellä tuli väsymyksen tultua tunne, että tämä voi johtua sydämestä ja lääkärin lähettäessä häntä kotiin hän joutui näyttelemään huonovointisempaa mitä oli päästäkseen sydämen tilan jatkotutkimuksiin. Tulos oli, että pari suonta oli todella tukossa.


Yleisimmät oireet sydänkohtauksen sattuessa:

Hengenahdistus tai vaikea hengittää syvään 58 %
Heikotus/huono olo 55 %
Epätavallinen voimattomuus ja väsymys 43 %
Kylmä hiki 39 %
Huimaus 39 %

linkki artikkeliin 


Linkistä USAn sydänyhdistyksen tilastoja, josta on poimittu seuraavat asiat:

Alle 50-vuotiailla naisilla sydänkohtaus on kaksi kertaa yleisempi kuin samanikäisillä miehillä.

Sydänkohtauksen saaneista naisista 42 % kuolee vuoden sisällä. 
Miehillä sama luku on 24 %.Sydänkohtauksen vaaratekijät


 • Diabetes - naisilla diabetes lisää sairastumisvaaraa 50 % miehiä enemmän
 • verenpainetauti
 • tupakointi
 • lihavuus
 • korkea kolesteroli
 • sairastettu raskausmyrkytys
 • varhaiset vaihdevuodet - moninkertaistavat sepelvaltimotautivaaraa
 • stressi ja masennus - lisäävät sepelvaltimotaudin vaaraa (etenkin nuoremmilla naisilla masennusta on kolminkertaisesti miehiin verratuna sydäninfarktin yhteydessä


Yli 80 % sepelvaltimotapauksista voitaisiin ehkäistä elintapamuutoksilla.

Sydämen ja verenkierron hyvinvointi on tärkeä asia ja aina on helpompi pitää yllä terveyttä kuin lähteä reagoimaan vasta kun vakavampia oireita alkaa ilmaantua. 

Sydän- ja verisuonitaudit ovat Suomessakin yleisin kuolinsyy. Sydänliiton mukaan ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen suomalaisten kolesteroliarvot ovat nousseet. Varsinkin yli 45-vuotiaiden naisten riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on kasvanut.Hoikka nelikymppinenkin voi saada sydänkohtauksen, eikä oireet todellakaan aina näy ulospäin. Kardiologian erikoislääkäri, ylilääkäri Mikko Syvänne kehottaa testaamaan oman riskinsä sairastua sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen Keskisuomalaisen artikkelissa.


Olen iloinen, että törmäsin näihin asioihin tilanteessa, jolloin olin perusterve. Alun perin haimme apua vanhemmillemme ja heidän ongelmiinsa.  En tajunnut miten paljon tähän liittyviä sukurasitteita minulla on, enkä tullut ajatelleeksi että minähän olen jonossa seuraavana.

Aiheeseen perehdyttyäni oivalsin, että oli minulla selkeitä merkkejä. En vain yhdistänyt niitä verenkiertohäiriöiksi. Minulla oli mm. aineenvaihduntahäiriöitä, alkavia suonikohjuja, kylmät kädet ja jalat sekä alhaisesta verenpaineesta johtuvaa huimausta. Onneksi on olemassa netti ja asiasta kirjoitetaan avoimesti sekä ymmärrettävällä tavalla. Tunnettu sydänkirurgi Lundell myöntää, että sydänsairauksien taustalla on verisuonten tulehdustila, eikä kolesteroli. Tulehdustilan aiheuttaa elintavat - huonot ruokavalinnat esim. sokeri, viljatuotteet, huonot rasvat jne. ja tämän tulehdustilan seurauksesta kolesteroli tarttuu verisuonten sisäpintaan. Eli kolesterolin tarttuminen verisuoniin on kehon suojausmekanismi. lue artikkeli linkistä

Niin terveellistä kuin liikunta onkin, niin liikunnassa kertyneet maitohapot ovat myös yksi syy verisuonten tulehdustilaan, mikäli maitohappoja ei saada kehosta pois. Lue lisää blogistani.

Kiitoskiitoskiitos, että oivalsin itsekin olevani riskiryhmässä. Ilman asian tiedostamista, en olisi ajoissa pystynyt puuttumaan tilanteeseen ja tilanteeni olisi ajan kanssa tietenkin huonommaksi. 

Ja lopuksi haluan jakaa kokemuksiani tuotteista, jotka itse olen lähipiirini kanssa testannut toimiviksi.

Olen oman kokemukseni kautta oppinut, että ruuasta emme enää saa tänä päivänä kaikkia ravinteita, mitä kehomme tarvitsee. 


Olen kokeillut monia vitamiineja ja saadessani tämän tiedon sydämen terveydestä sain tiedon myös Synergyn tuotteista.

Olin alussa tosi kriittinen ja arvioituani tuotteiden puhtautta ja laatua vakuutuin siitä, että nämä ovat turvallisia.

Ajattelin ensin, että että olisi hienoa jos isäni ja anoppini saa näistä apua, mutta vähän myöhemmin lähdin itsekin kokeilemaan, todella skeptisenä tosin. Päätin, että testaan näitä 3 kk ja katsotaan mitä tapahtuu. 

En uskonut miten oma vointi voisi kohentua, koska olin perusterve. Söin jo todella terveellisesti ja joogasin aktiivisesti. Ainoa mikä koukutti, niin se oli sokeri. 

Hämmästyin tuloksista, joita sain jo kuukauden sisällä.

Sain lisää kestävyyttä liikuntaan ja huomasin palautuvani nopeammin. Mieliteot muuttuivat - sokeri ei enää koukuttanut, ja ilokseni huomasin että hiivaoireet ovat poissa, jalat ja kädet ei enää palele, eikä jalat ole enää tukkoset/raskaat. 

Huomasin muutoksia myös mielen tasolla. Mieli on tasapainossa ja en enää stressaa samoista asioista. Jaksoin pitkän päivän jälkeen vielä olla vireä illallakin ja treenata. Heräsin levänneempänä ja nukuin hyvin. Huomasin myös muutoksia ihossa, joka oli aiemminkin ihan hyvässä kunnossa. Nyt se on entisestään kimmoisampi ja kirkkaampi, eikä sitä tarvitse syksyllä/talvella rasvata kuten aiemmin.


Huomasin myös, miten mieliteot jäivät pois kun keho saa tarvitsemiaan ravinteita. Sen seurauksena myös ruokalaskut ovat nykyään pienemmät.

Nyt ymmärrän, että ennen olin tyytyväinen keskinkertaiseen oloon, koska en paremmasta tiennyt. Onneksi on olemassa tämä nykyinen parempi hyvinvoinnin taso.

Erilaisia vitamiini-tuotteita on markkinoilla vaikka minkälaisilla terveysväittämillä ja kaikki puhuvat aina omien tuotteidensa puolesta. Itsekin olin tässä viidakossa vuosia sitten ihan hukassa. Nyt olen oppinut, että tuotteita valitessa kannattaa kuitenkin kysyä muutama kysymys. Kerron myös blogissani mitä kannattaa ottaa huomioon, että et tee virhevalintoja tuotteiden valinnassa. 


__Sydänkohtauksen tunnistamisessa on ollut Suomessa selviä puutteita myös sairaaloissa, Valviran raporttien mukaan. Lue lisää klikkaamalla tästä linkistä.Myös Amerikan Kansallisen Terveysinstituutin (NIH) tutkimuksessa oli 315 naista ja 95 % osallistujista kertoi saaneensa sydänkohtaukseen viittaavia oireita yli kuukautta ennen sydänkohtausta.


1 kommentti:

 1. Jenkeissä asuva lääkäri Leonard Goldwell on myös sitä mieltä, että kolestroli ei ole syyllinen ahtautuneisiin suoniin. HDL ja LDL eivät ole edes kolestrolia vaan kolestrolin kuljettajia. Ruokasuola ja syömämme ravinto pilaa verisuonemme ja kolestroli pyrkii paikkaamaan vahingot. Nämä siis em. lääkärin havaintoja. Ko. herra puhuu hyvin suoraan ja joskus ehkä yksinkertaistaen, jotta viesti menisi perille. Jotkut nettikeskustelun osallistujista uskovat tai luulevat, että L. G. ei olisikaan lääkäri. Oli miten oli, hän taistelee ihmisten terveyden puolesta mainstreamia vastaan. Pidän hänestä. Youtubesta löytyy.

  VastaaPoista

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...