torstai 27. tammikuuta 2011

Oletko hapan? Mittaa kehosi pH
















Kehon ylihappamuus on tänä päivänä todella yleistä, sillä länsimaalainen ruokavalio ja elintavat happamoivat elimistöä.

Monet vaivat liitetään happamaan kehoon, ja on huomattu, että virukset ja bakteerit viihtyvät happamassa ympäristössä ja emäksisessä ympäristössä ne eivät saa jalansijaa.

Kun happo-emästasapaino on kunnossa, saavutamme ihannepainon, voimakkaan vastustuskyvyn ja optimaalisen energiatason. Viimeisten tutkimusten mukaan kehon alkalisoinnista on apua mm. osteoporoosin, sydän- ja verisuonitautien sekä lihaskadon ehkäisyssä.

Kehon pH-arvon mittaus on erittäin tärkeä ennaltaehkäisevä toimenpide, ja pH:n voi helposti ja edullisesti mitata lakmus-, indikaattori- eli pH-paperilla. pH-paperilla voi mitata happamuuden tasoa syljestä, virtsasta ja hiestä. Juomien tai ruokien pH-arvon mittaukseen se ei sovellu, vaan tähän tarkoitukseen soveltuu ns. pH/ORP-mittari.









Tärkeää! 
pH-paperin valinnassa on tärkeää ottaa huomioon riittävän tarkka asteikko.Yleisesti saatavilla asteikko on 1-14, mutta se EI sovellu elimistön virtsan tai syljen pH:n mittaukseen. 


Suositeltava asteikko näyttää arvot värikartalla kahden kymmenyksen välein eli alkaen pH 5,8 - 6,0 - 6,2 jne. 8,0. Näin tarkkoja lakmuspapereita on myynnissä apteekeissa sekä luontaistuotekaupoissa. Näin tarkkojen pH-papereiden hintahaitari on 20-50 €.

Mitä mittaus kertoo? 
Aamuvirtsan pH peilaa viimeisen vuorokauden elämäntyyliä ja ruokavalintoja sekä kertoo kehon kudoksiin ja nesteisiin kertyneen happamuuden tason. Syljen pH kertoo kehon emäspuskureiden tilan ja miten hyvin kehossa on kapasiteettia neutraloida aineenvaihdunnasta, ruuasulatuksesta, urheilusta tai stressistä syntyneitä happoja. Molempien tulisi olla pitkin päivää yli 7,2.





Miten mittaus tehdään?
pH-arvon mittaus tulisi tehdä päivittäin ja alussa sen voi tehdä monta kertaa päivässä, jos haluaa seurata aterioiden vaikutusta kehon pH-arvoon. Usein perinteistä ruokavaliota noudattavien ihmisten syljen/virtsan pH:n lähtötaso on n. 6. Siinä tasossa se oli minullakin.










Seuraa pH-arvojasi näiden ohjeiden mukaisesti, kunnes pH tasapainottuu ja on vähintään 7,2.
Kun pH-arvosi on 7,2 tai suurempi, voit vähentää mittauskertoja yhteen kertaan päivässä tai 2–3 kertaan viikossa, jotta voit silti pitää silmällä tilannetta. Kirjoita vaikka muistiin kaikki arvot.

1. Testaa sylkesi pH-paperilla aamulla heti herättyäsi ennen kuin syöt, juot tai laitat mitään suuhun. 
Kastele paperin pää kielellä. Väri muuttuu muutamassa sekunnissa. Tarkista väri ja kirjoita muistiin sitä vastaava pH-lukema. Ihannearvo on 7,2.

2. Testaa seuraavaksi aamun ensimmäinen virtsa. Muutama tippa paperin päähän riittää. Tarkista väri, ja kirjoita muistiin sitä vastaava pH-lukema. Ihannearvo on 7,2 tai suurempi.
Aamuvirtsan ja -syljen ihanne pH-arvo on yli 7,2. Jos lukema on alle 7, voit korjata tilannetta syömällä viherpirtelöitä, joissa on tuoretta kurkkua ja avokadoa tai juomalla esim. kivennäissuolasekoitusta (himalayan- tai merisuolaa veteen sekoitettuna) tai viherjuomaa.



3. Testaa aamun toinen virtsa ennen kuin syöt mitään. Tulos voi vaihdella edellisestä, koska aamun ensimmäisen virtsan mukana elimistö poistaa edellispäivän happokuorman. Lukeman pitäisi olla 7,2 tai suurempi.

4. Syö Avokado-kurkku-viherpirtelö tai viherjuomaa. Odota viisi minuuttia, ja testaa virtsa ja sylki uudestaan.  Hyvän alkalisen aterian jälkeen pH-arvon pitäisi kohota aiemmista lukemista. Arvon pitäisi olla 7,2–8,4.

5. Testaa virtsan ja syljen pH-arvot jälleen aamiaisen ja lounaan välissä, ja vielä kerran lounaan ja päivällisen välissä. Arvojen pitäisi pysyä välillä 7,2–8,4 heti aterian jälkeen, ja niiden pitäisi olla noin 7,2 muutama tunti aterian jälkeen.


Voit myös soveltaa mittauksessa vain kohtia 1.-2. sekä 5. 






HUOM! Testaa onko kehon emäksiset kivennäisainevarastosi kunnossa: 
Mittaa pH syljestä ennen ja jälkeen kun olet syönyt muutaman mantelin.  Jos olet terve ja sinulla on rittävästi kivennäisainevarantoja, syljen pH kohoaa mantelit syötyäsi melkein heti lukemaan 8,4.

Tietyissä tilanteissa syljen pH voi olla emäksinen, vaikka elintavat ovat happamoivat. Jos mittaat syljen pH:n heti syötyäsi tai juotuasi, tulos voi olla emäksinen (yli 7,0) sillä sylki alkaa saman tien neutraloimaan happoja. Myös refluksissa sylki voi olla emäksinen, sillä happojen noustua vatsasta sylki alkaa heti tekemään neutralointityötä.

Luotettavin tulos saadaan mittaamalla virtsa sekä sylki heti ensimmäisenä aamulla.




Kehon pH lähtee muuttumaan kun aloitat alkalisoinnin. On luonnollista, että esim. viherjuoman juonnin alkuvaiheessa virtsan pH-arvo voi jopa laskea hetkellisesti happojen alkaessa poistua kudoksista. Viherjuoman rinnalla voidaan käyttää emäksisillä kivennäissuoloja, jolloin pH:ta saadaan nostettua nopeammin niiden tankatessa kehon emäspuskureita.






8 kommenttia:

  1. Hei Kati! Kiitos mielenkiintoisista sivuista. Onko sinulla kokemusta koivuntuhkauutteen käytöstä elimistön emäksöinnissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, minulla on myönteinen kokemus koivuntuhkauutteesta, kolesterooli laski muutamassa kuukaudessa 7,5 :stä 5,1 nykyisellä ruokavaliolla on 5,6 joulukuu 20014. Terveisin Juhani Turunseudulta.

      Poista
    2. Hei, minulla on myönteinen kokemus koivuntuhkauutteesta, kolesterooli laski muutamassa kuukaudessa 7,5 :stä 5,1 nykyisellä ruokavaliolla on 5,6 joulukuu 20014. Terveisin Juhani Turunseudulta.

      Poista
    3. Hei, minulla on myönteinen kokemus koivuntuhkauutteesta, kolesterooli laski muutamassa kuukaudessa 7,5 :stä 5,1 nykyisellä ruokavaliolla on 5,6 joulukuu 20014. Terveisin Juhani Turunseudulta.

      Poista
    4. Hei, minulla on myönteinen kokemus koivuntuhkauutteesta, kolesterooli laski muutamassa kuukaudessa 7,5 :stä 5,1 nykyisellä ruokavaliolla on 5,6 joulukuu 20014. Terveisin Juhani Turunseudulta.

      Poista
    5. Hei, minulla on myönteinen kokemus koivuntuhkauutteesta, kolesterooli laski muutamassa kuukaudessa 7,5 :stä 5,1 nykyisellä ruokavaliolla on 5,6 joulukuu 20014. Terveisin Juhani Turunseudulta.

      Poista
    6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  2. Mistä saa koivuntuhkauutetta? Ensi kertaa kuulen tällaisesta koöesterolin laskijasta.

    VastaaPoista

Puolukka-lakritsi-raakakakku

Puolukka-lakritsi-raakakakku Kuva & resepti: Kati Gammals Valmistusaika Liottaminen:  8 hours hrs Valmistus: 20 min Kakun jäädytys: 4 hr...