sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Apua ummetukseen ja ruuansulatusongelmiinRuuansulatuksesta tai suoliston toiminnasta ei olla totuttu keskustelemaan, vaikka asia on hyvinvoinnin kannalta todella kriittinen. Olisi hyvä tiedostaa asian tärkeys ja opettaa lapsiakin seuraamaan suolistonsa toimintaa tai toimimattomuutta. 

Suolisto on verrattavissa puiden ja kasvien juuristoon. Luonnossa kaikki puut ja kasvit saavat ravinteensa juuriston kautta. Hyvinvointimme on suorassa suhteessa suoliston kuntoon, sillä ravintoaineet imeytyvät suolistosta. Jos suolistossa on ongelmia, ravintoaineet eivät imeydy.
Asiaa hankaloittaa ihmisten tietämättömyys sekä se, että ruuansulatus- ja suolistovaivat kehittyvät ihmisille vähitellen. Kehon alkaessa oireilla ei ymmärretä, että ne ovat heikkoja signaaleja ja viestejä siitä, että kaikki ei ole kunnossa ja jotain tulisi tehdä toisin.

Minäkin muistan vuosia ihmetelleeni: "...on se hassua että minulla on tällainen suolisto, koko ajan ilmavaivoja..." Pidin ilmavaivoja, turvotusta, ummetusta tai närästystä ihan normaalina, en ymmärtänyt niiden vakavuutta ja sopeuduin tilanteeseen. 


Oireet ovat alussa näkymättömiä tai heikkoja, eikä kiputiloja usein synny ennen kuin vauriot ovat suuremmat, sillä suolistossa ei ole tuntoaistia. Onneksi löysin tiedon pH-tasapainosta ja lähdin noudattamaan sitä ennen kuin minulle ehti tulla suurempia vaivoja.


Useimmat reagoivat ja lähtevät hakemaan apua vasta kun saavat diagnoosiksi refluksitaudin, ärtyvän paksusuolen, vuotavan paksusuolen tai Chronin taudin - jos silloinkaan. Eikä vaiva poistu sillä, että suolistosta leikataan vaurioitunut osa pois, vaan tärkeää olisi pureutua aiheuttajaan eli juurisyyhyn.


Ruuansulatus- ja suolisto-ongelmat lisääntyvät koko ajan. Päänsärky, vatsan turpoaminen, närästys, alipaino, masennus, peräpukamat liitetään suoliston kuonaantumiseen ja ruuansulatusongelmiin. 

Paksu- ja peräsuolisyöpä on myös yleistynyt Suomessa viimeisten viidenkymmenen vuoden kuluessa ja määrän uskotaan yhä lisääntyvän. 


On paljon helpompaa ja nopeampaa saada tilanne korjaantumaan ennen kun isoja vaurioita on ehtinyt syntymään. 

Hienoa, että olet lähtenyt ottamaan asioista selvää. Tiedonkeruun lisäksi kannattaa myös soveltaa näitä asioita arjessa.Mitä sitten meidän tulisi suolistosta tietää?


Pysyäksemme terveinä, kehon ruuansulatuksen sekä kuonanpoiston tulee toimia tehokkaasti. Pienillä vauvoilla usein homma toimii. Monta kertaa päivässä. Ja sitä myös neuvolassa opastetaan seuraamaan. Mihinköhän tämä asia unohtuu iän myötä?

Elintapojen seurauksena suolen toiminta hidastuu ja normaalina olotilana joku voi pitää sitä, että isolla hädällä käydään vain pari kertaa viikossa. 

Suolen tulisi toimia vähintään kerran päivässä. Mikäli suoli ei toimi joka päivä, alkaa suolistossa muodostua kaasuja, jotka vaurioittavat suolistoa lisää. Ummetus voi myös johtaa erilaisiin sairauksiin. Esim. suurin osa diabetekseen sairastuneista on kärsinyt ummetuksesta ennen sairastumistaan. 
Me pystymme todella helposti vaikuttamaan suoliston toimintaan ja ennaltaehkäisy on parasta toimintaa. 


Syö paljon kasviksia, koska sillä ruokit suoliston hyviä bakteerikantoja. Samalla vaikutat positiivisesti myös kehon happo-emästasapainoon.

Mikäli syömme paljon prosessoitua (valmisruuat, makkarat jne) tai nopeita hiilihydraatteja sisältävää ruokaa (leipä, kotimaiset viljat) suoliston hyvät bakteerit eivät saa ravintoa ja  ruuansulatus alkaa heikentyä, hyvä bakteerikanta kaventua ja sen seurauksena voi esim. ohutsuolen suolinukka vaurioitua. 


Suolinukan vahingoittuminen voi aiheuttaa suolen pintaan haavaumia, reikiä ja kasvaimia. 

Suolinukka on vahingoittunut muun muassa keliakiassa, akuutissa tai kroonisessa ripulissa, ruoka-aineallergiassa, atooppisessa ihottumassa tai reumassa. Suolinukan vaurioituessa ravintoaineet eivät kunnolla imeydy ja tästä voi seurata laihtumista ja alipainoa.

Vatsaongelmat syntyvät usein siitä, että emme juo tarpeeksi tai juomme vääriä asioita ja tämän seurauksena kehoon kertyy kuona-aineita eivätkä ne eivät pääse poistumaan kehosta. Stressi on myös usein suolisto-ongelmien taustalla aiheuttaen negatiivisen kierteen. Stressissä ollessa elämäntapamme (mitä syömme, juomme, ja miten nukumme) ovat epäterveelliset ja näin kuormitamme suolistoa edelleen. 


Kuona-aineet eli myrkyt (toksiinit) varastoituvat niveliin, suolistoon, sisäelimiin, aivoihin, sidekudokseen ja rasvakudokseen. 


Usein jo pelkästään se, että ihmiset eivät juo tarpeeksi vettä voi johtaa ummetukseen ja moniin kiputiloihin. 

Meidän tulisi juoda tarpeeksi esim. 2,5-3 litraa päivässä - mielellään alkalista (vedenpuhdistimella puhdistettua) vettä tai viherjuomaa, sillä tavallinen vesi ei huuhdo kuona-aineita tarpeeksi tehokkaasti pois. 

Laadukkaiden viherjuomien sanotaan myös hoitavan ja puhdistavan suolistoa sekä tasapainottavan pH:ta. 


Mitä sitten kannattaisi ensimmäisenä tehdä?

Saada vatsa toimimaan ja saada sulamaton kuona pois suolistosta. 


Vältä sokereita ja kotimaisia viljoja. Vähennä myös prosessoitujen maitotuotteiden määrää. Muista että esim. juustot ja banaani voivat myös kovettaa vatsaa.

Hiilihappopitoisten kivennäisvesien, kahvin, energiajuomien, prosessoitujen maito- ja lihatuotteiden välttäminen vähentää suoliston rasitusta.


Suoliston toimintaa saa aktivoitua ja hoidettua tuoreista kasviksista puristetuilla mehuilla. 

Mehulinko toimii tässä hyvin. Itsetehdyt kasvismehut ja kasvissmoothiet auttavat normalisoimaan aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta. 

Kun suolisto toimii, jatka hoitoa ruokavaliolla. Avokado-smoothiet kuormittavat kaikkein vähiten suolistoa. Lisää kasvisten määrää.

Korvaa vaikka yhden päivän ateriat smoothiella ja vihermehulla. Kuuntele millainen olo sinulle tulee kun syöt kevyemmin. Jatka sen jälkeen kokeilua, että olisit pirtelöillä viikon ajan.

Blogistani löydät reseptejä. Aluksi tällainen ruoka saattaa kuulostaa oudolta, mutta olo palkitsee sekä kehon alkalisoinnin myötä myös maku alkaa muuttua. Monet ovat löytäneet avokado-smoothiet ja huomanneet miten vireä olo tulee. 

Kun huomaat, miten hyvä olo ruuasta tulee, on helpompi tehdä viisaampia valintoja.  Ja toisaalta kun huomaat, miten huono olo tulee kun syöt hapottavasti, enää ei tee mieli niin usein vanhoja happamoivia herkkuja.

Ja kun keho on tasapainossa, kroppa sietää satunnaista kuormitusta paremmin kuin ennen.

Käytä myös hyvä öljyjä (luomuhampunsiemen-, camelina- ja kookosöljy) ja muista, että tarvitsemme riittävästi kuituja. Luomu-chian ja pellavansiemenet hoitavat, ravitsevat ja puhdistavat suolistoa. 


Kehon puhdistuksen tueksi ja suoliston tasapainottamiseen on saatavilla erilaisia detox-tuotteita ja tärkeintä on, että valitset puhtaat tuotteet, jotka eivät sisällä ylimääräisiä ainesosia. 

Varmistu, että tiedät kuka tuotteet valmistaa ja missä tuotteet valmistetaan. Lue myös tuotteen sisältölistaus tarkkaan ja jätä ottamatta tuotteet, joiden sisältölistassa ensimmäisenä lukee fruktoosi, glukoosi tai rypälesokeri. Mikään tuote ei tarvitse imeytyäkseen sokereita.

Vältä myös kuureja, jossa sinua kielletään syömästä suolaa, sillä hyvät suolat ovat ihmiselle elintärkeä ainesosa.

Itse suosin puhtaita ja laadukkaita tuotteita, joiden taustan tunnen. mahdollisimman luonnollisia vaihtoehtoja. 


Miten vatsa toimimaan? 

Kehoa nesteyttämällä oikeanlaisilla nesteillä. Riittävä nesteyttäminen on tärkeää - ja oikealaisen nesteen. Kahvia ja kivennäisvesiä ei lasketa, sillä ne hapottavat kehoa ja ryöstävät kehosta happea.

Tavallisen tai alkalisen veden juontia kannattaa lisätä. Minä käytän viherjuomia sekä meillä on kotona vedenpuhdistin, jolla saa puhdasta vettä. Laadukas vedenpuhdistin on hyvä investointi terveyteen, sillä kehostamme on n. 60-70 % vettä.

Vettä olisi tärkeää juoda ainakin pari litraa päivässä ja kun hikoilee (käy saunassa/infrapunasaunassa tai treenaa) niin silloin tulisi juoda 1-2 litraa enemmän. 

Suolojen tasapaino on tärkeä ylläpitää veden juontia lisätessä ettei kehosta huuhtoudu tärkeitä mineraaleja ja suoloja. Suosi puhdistamatonta eli harmaata merisuolaa (Amedin suola on parasta ) tai himalayan suolaa.

Jos vatsasi ei toimi, kannattaa avata röörit esim. glauber-suolalla tai muulla laksatiivilla ennen kuin isompia vaurioita syntyy.

Ota hyvälaatuista luomukookosöljyä 2 rkl aamuin illoin. Esim. Virilo, Dr. Oetker ja Puhdistamon kookosöljyt ovat laadukkaita. Cocovin oranssissa purkissa olevat öljyt ovat usein olleet härskiintyneen hajuisia. Laadukas kookosöljy tuoksuu tuoreelle ja kookokselle.Arvioi miten paljon kehoa hapotat?

Kehon pH-arvon pystyy helposti mittaamaan aamuvirtsasta sekä syljestä. 

Lisää tietoa syväpuhdistuksesta sekä mikrobiomin ja suoliston kunnon palauttamisesta löydät blogistani.
Ensioireisiin kannattaa reagoida

Hiljaisia signaaleja kannattaa kuunnella. Iho-oireet (ihottuma, akne,) vatsan turvotus, ilmavaivat, ummetus ja vatsakivut eivät ole normaali tila vaan merkki kehon signaali siitä, että kehossa ja suolistossa on epätasapainotila.

Jos käyt vessassa vähemmän kuin 3 kertaa viikossa, kärsit ummetuksesta.

Sinun ei kannata odottaa siihen, että kehosi alkaa reagoida isosti.
Meillä ei ole tuntoaistia suolistossa, eikä hermostoa joten vaivat voivat syntyä pikkuhiljaa.

Harmittomalta tuntunut väsymys, niveloireet tai isolla hädällä käyminen vain kerran viikossa usein on seurausta kehon epätasapainotilasta, joka aiheuttaa edetessään isompia ongelmia. 

Lisää artikkeleita samasta aiheesta:

1. Suolistosairaudet yleistyvät, mistä apu?

2. Mitä pienten oireiden sivuuttamisesta voi seurata?

3. Ylihappamuustila ei olekaan stabiili, vaan syvenee asteittainEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...