tiistai 19. tammikuuta 2021

Tiesitkö tämän juuriselleristä?Juuri- eli mukulasellerin tunsivat jo antiikin kansat. Selleriä on viljelty kauimmin ehkä Kiinassa. Sitä käyttivät roomalaiset, kreikkalaiset ja egyptiläiset.

Tiesitkö, että selleri on ollut lääkekasvi? Länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates sanoi selleristä: jos hermosi ovat riekaleina olkoon selleri ruokasi ja lääkkeesi.

Juuriselleri sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Sellerin sanotaan kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja vahvistavan terveyttä.

Superfoodia Suomesta 

Juurekset ovat Suomen superfoodia! Juurekset sisältävät tärkeää kuitua sekä paljon tärkeitä ravinteita.

Juuriselleri sisältää C- ja K-vitamiinia, kaliumia sekä muita hivenaineita, esimerkiksi seleeniä, folaattia ja fosforia. Kuituja juuri selleri sisältää 2,9 g/100g. Kuidut tehostavat ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa.

Juurekset edistävät hyvien suolistomikrobien kasvua 

Juuresten sisältämät hyvät hiilihydraatit ja kuidut ruokkivat suolistossamme kahta tärkeää probioottisten bakteereiden ryhmää: Bifidobacterium ja Lactobacillus bakteereita. Nämä bakteerit ovat terveytemme kannalta välttämättömiä ja niitä voisi kutsua terveen suoliston asukkaiksi. Näillä bakteereilla on monta tärkeää tehtävää vitamiinien tuottamisesta immuunipuolustukseen.

Bifidobakteerit ovat mm. mukana tuottamassa vitamiineja, ne estävät taudinaiheuttajia kolonisoitumasta suolen limakalvoille (mukaanlukien. E.coli), ja ylläpitävät bakteeritasapainoa ja  suojaavat hiivan liikakasvulta. Lactobacillus acidophilus auttaa mm. estämään patogeenien kuten H.pylorin kasvua. 

Lyhyesti sanottuna kun ruokimme hyviä bakteerikantoja suolistossamme, pidämme huolta kehomme juurijärjestelmästä eli suolistosta. Se, mitä syömme ja juomme ruokkii ja muokkaa suolistomikrobiomiamme. 

Omilla elintavoillamme vaikutamme mikrobiomimme epätasapainoon tai tasapainoon. Syö juureksia ja suoliston mikrobiomisi kiittää sinua.

Nauti selleriä raakana tai kypsytettynä

Yleensä kaupoissa myydään selleriä pieninä paloina ja ilokseni löysin kokonaisen juurisellerin lähikaupastamme Alepasta. 

Mikäli lähikauppasi ei myy juuriselleriä kokonaisena mukulana niin pyydä kauppiasta tilaamaan. Meidänkin kaupassa se on korttelitoiveena!

Nyt olen ihan koulussa tähän mukulaan ja syön sitä päivittäin eri tavalla. Teen tästä  juurestikkuja ja syön raakana, ja ihan loistava juuriselleri on sosekeitoissa sekä kastikkeissa.

Selleristä voi tehdä myös raastetta, jota voit laittaa salaattiin tai lihapullataikinan joukkoon. Kokeile selleriä, jos teet wokkeja tai muhennoksia.

Tässä lempparini nyt eli kookos-inkiväärikastikkeen resepti 

Kerro mitä tykkäsit?


Tai kokeile juuriselleriä kasvispihveinä. Viipaloi, keitä ja paneroi selleripihvit ja paista pannulla rapeiksi. Selleriä voidaan syödä myös raakana salaateissa ja raaste-seoksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...