torstai 16. tammikuuta 2020

Tiesitkö tämän mustaherukoista?Mustaherukka on lapsuudestani tuttu marja ja olen löytänyt sen uudestaan ruokavaliooni mm. pirtelöiden ja välipalojen raaka-aineeksi.


Tiesitkö tämän mustaherukoista?

Tieteellisten tutkimusten mukaan mustaherukan käytöllä on havaittu monia terveysvaikutuksia. Niiden on huomattu ehkäisevän ikääntymistä ja auttavan tulehduksia vastaan. 

Mustaherukat ovat myös hyväksi mm. aivojen ja suoliston terveydelle. Mustaherukoiden on huomattu lisäävän suolistossa hyvien mikrobikantojen kuten Lactobacilli ja Bifidobacterium kasvua ja hidastavan Clostridium ja Bacteroides-bakteerikantojen aktiivisuutta.

Laboratoritutkimuksissa on huomattu, että mustaherukka hillitsee yleisten flunssavirusten lisäksi influenssavirus A:n ja B:n infektioastetta. Mustaherukan sisältämät polyfenolit ehkäisevät virusinfektioita. Polyfenolit toimivat siten, että ne alentavat virusten kykyä tarrautua soluun, jota ne ovat tulleet tartuttamaan 

Mustaherukka on hyvä kuitujen ja vitamiinien lähde.

100 g mustaherukkaa sisältää 5,8 g ravintokuitua. Jos sekoitat yhden 200 g pussin mustaherukkaa päivittäin smoothien joukkoon, saat mustaherukasta 11,6 g ravintokuitua. 

Mustaherukka sisältää geeliytyvää kuitua, jonka tiedetään hidastavan hiilihydraattien imeytymistä ja näin lisäävän kylläisyyden tunnetta. 

100 g suomalaista mustaherukkaa sisältää C-vitamiinia 120 mg.

Faktaa mustaherukoista
  • Mustaherukat sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja. 
  • Mustaherukat sisältävät myös flavonoideja, kasvisteroleja, kuitua sekä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.
  • Mustaherukan sisältämät antosyaanit ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka suojaavat soluja hapettumiselta. 
  • Mustaherkukat sisältävät myös A-vitamiinia ja karotenoideja kuten beetakaroteenia, zeaksantiinia ja kryptoksantiinia, joiden tiedetään olevan tärkeitä antioksidantteja.
  • Tuoreissa mustaherukoissa on lisäksi paljon tärkeitä vitamiineja kuten B5-,  B6- ja B1-vitamiinia. 
  • Mustaherukat sisältävät myös rautaa. 100 g marjoja sisältää n. 1,54 mg rautaa eli kattaa n. 20 % päivittäisestä raudan tarpeesta. 
  • Mustaherukka on myös erittäin hyvä muiden tärkeiden mineraalien lähde ja ne sisältävät mm. kuparia, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, manganeesia ja fosforia joita keho käyttää aineenvaihduntaan.
  • Mustaherukoiden ORAC (oxygen radical absorbance capacity) arvo on 7950 per 100 g. Punaherukoiden ORAC arvo on 3387.
Onneksi Suomesta saa kotimaista mustaherukkaa ympäri vuoden. Kiitos mustaherukoiden viljelijöille ja pakastealtaiden keksijöille!


Mustaherukkaa on perinteisesti käytetty marjamehuna vilustumissairauksien hoidossa. Mustaherukan lehdistä keitettyä teetä on myös käytetty nestettä poistavana ja munuaisten toimintaa parantavana hoitona.

Tässä resepti mustaherukka-avokado-herkkuun. Maukkaita herkutteluhetkiä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...