Tänä päivänä luomu ja puhtaus on tärkeä arvo ja itsekin aiemmin luotin luomutuotteisiin ja sertifikaatteihin, kunnes opin että luomuleima ei takaa kaikkea.
Luomusertifioidun tilan tuote, voi olla homeessa ja lisäravinteiden kohdalla tämä on tosi tärkeää.
Ellei jokaista raaka-aine-erää tutkita tarkkaan, voi luomusertifioidun luottotoimittajan tilan vehnänoraassa olla radioaktiivisuutta, hometta tai kasvinsuojeluainetta.
Nämä epäpuhtaudet voivat saastuttaa raaka-aineen siitä huolimatta, että viljelijä toimii eettisesti ja standardien mukaan.
Tänä päivänä altistumme koko ajan enemmän erilaisille kemikaaleille, joten valitse ruokasi ja lisäravinteesi siten, että vältyt turhalta kemikaalikuormalta.
Vitamiineja tarjotaan ylistyssanoin ja laadukkaiden, oikeasti turvallisten tuotteiden tunnistaminen on todella vaikeaa.
Kaikki puhuvat oman tuotteensa puolesta, laadusta ja puhtaudesta. Tilanne on kuitenkin se, että harva valmistaja testaa puhtautta ja laatua. Usein vastuu siirretään toisaalle.
Mieleen tulee se hevosenliha-skandaali, jossa Finduksen lasagnesta löytyi hevosenlihaa. Kun asiaa lähdettiin selvittämään, ei kukaan ottanut vastuuta. Finduksella sanottiin, että se myytiin meille naudanlihana. Välittäjä sanoi, että liha myytiin heillekin naudanlihana ja alkuperäistä lihan valmistajaa/ myyjää ei sitten löytynytkään. Kukaan ei myöskään ottanut vastuuta testauksesta.
Jotta rahasi
eivät mene hukkaan, ja jotta saat rahallesi vastinetta, kannattaa olla tarkkana lisäravinteiden sekä viher- ja marjajauheiden valinnassa. Kaikkein kalleimmaksi tulevat aina sellaiset tuotteet,
jotka eivät toimi.
Ja kun haluat syödä puhtaasti, on tärkeä valita tuotteet, jotka on kunnolla testattu.
Aina ei
kannata valita kaikken halvinta tuotetta, koska laadukkaat raaka-aineet maksavat ja kaikkein huonolaatuisin raaka-aine on halvinta.
Testaus maksaa myös. Monilla yhtiöillä ei ole omia testauslaboratorioita ja he testaavat tuotteet ulkopuolisilla pistokokein. Osalla on labrat, mutta heillä ei ole esim. radioaktiivisuutta mittaavia laitteita.
Toistaalta hinta ei myöskään ole laadun tae. Se, että joku tuote on markkinoiden kallein, ei takaa laatua. Osa tuotteista on selkeästi ylihinnoiteltu. Kun hintaa vertailee, kannattaa selvittää mitä tuote sisältää ja miksi - miten paljon - ja minkä laatuista se on.
On
hyvä ymmärtää, että luontaisalalla on paljon bulkki-toimijoita, jotka
valmistavat tuotteet todella halvalla huonoista raaka-aineista ja brändäävät
& paketoivat ne näyttämään hyvältä.
Oma valmistus, korkea laatu ja yhteistyö yliopistojen kanssa tai nimekäs lääkäri tuotteiden puolestapuhujana kuulostaa hyvältä, mutta älä jätä asiaa tähän. Moni kakku päältä kaunis.
Kaikki tuotteet eivät ole samanarvoisia. Vaikka vitamiinituotteissa olisi samat raaka-aineet, niitä ei voi suoraan vertailla. Mikä ratkaisee? Raaka-aineiden laatu, määrä ja puhtaus - ja se miten ne on todennettu.
Tarkastele asiaa pintaa syvemmältä. Älä usko myyjän markkinointipuheeseen korkeasta laadusta vaan ole kriittinen ja kysy seuraavat kysymykset.
Seuraavan
kysymyslistan avulla pystyt tarkistamaan perusasiat ennen lisäravinteen/marjajauheen
valintaa ja mikäli saat asianmukaiset vastaukset, olet todennäköisesti löytänyt laadukkaat tuotteet.
1. Selvitä
kuka tuotteen valmistaa.
Missä tuote valmistetaan? Valmistetaanko se ulkopuolisella vai omissa tehtaissa?
Yli 85%
markkinoilla olevista tuotteista (mitä myydään nettikaupoissa, apteekeissä ja
luontaistuotekaupoissa) valmistetaan ulkopuolisilla eli jossain 3. osapuolen
tiloissa. Mitä tästä seuraa?
Kun tuote
valmistetaan ulkopuolisella valmistajalla, ei tuotteen valmistus- tai
laadunvalvontaprosessi ole tiedossa tai kenenkään kontrollissa. Tällöin ollaan
pahimmassa tapauksessa vain sertifikaattien ja lupausten varassa ja tuotteen
laatu voi olla ihan toista mitä luvataan. Sisältölistaukseen tai tuotteen
puhtauteen ei tällöin pysty luottamaan.
Tiedossa on
tapauksia kun on analysoitu mitä tuote sisältää ja vastaako sisältö luvattuja
aineksia tai ainesmääriä - niin tuotteesta on puuttunut kokonaan vaikuttavin
ainesosa ja joka yllätysyllätys on ollut kaikkein kallein osa tuotteessa. Näin
voi käydä, eikä tuotteet käyttäjä ole tästä tietoinen.
Jos valmistus
on ulkopuolisella, riski virheisiin kasvaa. FDA on USAssa tehnyt pistokokeita
ja löytänyt luontaistuotteista amfetamiinijohdannaista - miten tämä on
mahdollista?
Se voi olla seurausta siitä, että tuotteen kehittäjä ja formuloija ei tiedä tai ei halua noudattaa lainsäädäntöä.
Virhe voi myös olla seurausta esim. siitä kun lääketehtaat myyvät kapasiteettia
luontaistuotteiden valmistukseen. Tällöin yhtiö voi sanoa, että tuotteet valmistetaan farmaseuttisissa olosuhteissa, mutta valmistuksessa voi käydä sellainen virhe, että
tuotteeseen sekoittuu esim. lääkeainetta, koska linjastoja ei puhdisteta perusteellisesti kun tuotteen valmistus linjastolla vaihtuu.
2. Selvitä miten raaka-aineet valitaan - miten puhtaus, turvallisuus ja teho on testattu?
Selvitä
valmistaja, ja sen lisäksi myös laadunvalvonta. GMP standardi ei tänä päivänä
kerro oikeastaan mitään tehosta tai puhtaudesta. GMP ottaa kantaa valmistusprosesseihin, eikä ole riittävä kriteeri.
Jotta voit
valita tuotteet, jotka ovat turvallisia ja puhtaita ja joista saat parhaan
vastineen rahoillesi, selvitä valmistajan laatukriteerit.
Ollaanko toimittajan sertifikaattien varassa vai testaako valmistaja puhtauden joka raaka-aine-erän kohdalta?
Älä siis luota sertifikaatteihin vaan kysy kysymykset testeistä. Kysy kuka raaka-aineiden tehon, puhtauden ja turvallisuuden testaa ja miten usein testit tehdään.
- Miten laatu ja puhtaus varmistetaan?
- Missä tuotteet testataan?
- Millä testeillä ja kenen toimesta?
- Miten usein testit tehdään?
- Testataako jokainen raaka-aine-erä ennen valmistusta?
- Onko myös radioaktiivisuus testattu?
Jos asiat hoidetaan hyvin, saat kysymyksiisi vastaukset.
Osa raaka-aineista esim. mausteista on säteilytettyä, ja näin teho putoaa. Jos valmistusprosessin aikana marja-ainekset esim. kuumennetaan entsyymit ja antioksidanttitasot putoavat.
Useimmat valmistajat tekevät laatuanalyysejä vain satunnaisin pistokokein ja harva valmistaja testaa joka raaka-aine-erän puhtauden ja turvallisuuden.
Viher- ja marjavalmisteet voivat sisältää homeita tai mikrobeja kuten salmonellaa ja osa mineraaleista esim. magnesiumista voi löytyä lyijyä tai muita raskasmetalleja ellei valmistaja/markkinoija testaa puhtautta.
Harvoilla valmistajilla on omat testauslaboratoriot. Kysy miten usein testit tehdään.
Testataanko jokainen erä joka tulee tehtaalle ennen valmistusta.
Yksi harvoista maailman luontaisalan yhtiöstä, joka valmistaa tuotteensa itse ja joka sen lisäksi testaa joka raaka-aine-erän puhtauden ennen valmistusta, on Synergy WorldWide.
Synergyllä on farmaseuttiset kriteerit täyttävä valmistuslaitos ja raaka-aineet tutkitaan neljässä laboratoriossa ennen kuin ne hyväksytään tuotteiden valmistukseen. Nämä laboratoriot ovat:
1)
mikrobilaboratorio (jossa tehdään viljelmät ja tarkistetaan onko aineessa mikrobeja
kuten salmonella)
2)
mineraalilaboratorio (jossa testataan, onko raaka-aineessa epäpuhtauksia kuten raskasmetallia esim. magnesiumissa löytyy aika usein lyijyä)
3) vitamiinilaboratorio (jossa testataan antioksidantti- ja
vitamiini-pitoisuus)
4)
yrttilaboratorio, jossa varmistetaan, että aines oikeasti on haluamaa
yrttiä/kasvia - ja jos halutaan lehteä eikä vartta - niin testataan että
aineksessa ei ole vartta mukana.
Mikäli raaka-aine ei joltain osin täytä vaatimuksia, se lähetetään toimittajalle heidän omalla kustannuksella. Luottotoimittajat tietävät sen, että raaka-aine testataan perinpohjaisesti, joten he toimittavat Synergylle ihan parhaat ainekset. Tilastojen mukaan tehtaalle tulleista raaka-aineista n. 5 % hylätään vuosittain ja palautetaan toimittajalle.
3. Millaista laatua yhtiö käyttää tuotteessa?
Kysy miten yhtiö varmistaa sen, että tuotteessa on varmasti puhtaat ja laadukkaat raaka-aineet.
Varmista myös, miten yhtiö suhtautuu kestävän kehityksen asioihin - esim. joidenkin raaka-aineiden osalta on tärkeä poimia kasvi käsin kestävän kehityksen kannalta.
Aiemmin luulin, että kaikki puolukka- tai vehnäoras-jauheet ovat samanarvoisia. Että on ihan sama mitä merkkiä ostan, että kaikilla olisi samat raaka-aineet.
Sitten opin, että maailmanmarkkinoilla on todella isoja laatueroja eri raaka-aineissa otit minkä tahansa raaka-aineen. Eli tarjolla on hyvää laatua, keskinkertaista laatua, erinomaista laatua sekä sitten on ihan kuraa - oli kyse sitten piparminttuöljystä, puolukasta, spirulinasta, acai-marjasta, mustikasta tai magnesiumista.
Osa valmistajista tyytyy ostamaan halvinta raaka-ainetta, osa käyttää vain parasta laatua, joka usein on myös kalleinta.
Mistä yhtiö tietää mitä laatua sille myydään? Vain testaamalla.
Tuotteiden laatu on aina valmistajan vastuulla ja silti moni yhtiö ei panosta analyyseihin, vaan säästää raaka-aineiden testauksessa ja tuuttaa rahaa mieluummin tuotteiden markkinointiin.
Jos yhtiö vain luottaa sertifikaatteihin, se ei voi tietää mitä laatua saa, vai saako mitään.
Synergy on yksi ainoista yhtiöistä, joka testaa jokaisen käyttämänsä raaka-aineen alkuperän, antioksidanttitasot, vitamiinitasot, sekä puhtauden, jotta se vastaa sitä premium-tasoa, mitä he haluavat raaka-aineilta. Vasta sen jälkeen Synergy hyväksyy raaka-aineen tuotteen osaksi.
Synergy varmistaa joka erän raaka-aineen puhtauden sekä sen, että raaka-aineet on tuotettu eettisesti ja vastuullisesti. Synergy ei vain noudata laatustandardeja, vaan kehittää mm. testimenetelmiä, jotka muut luontaisalalla toimivat yhtiöt ovat ottaneet käyttöönsä.
Synergyllä on omat testauslabrat, jossa heillä on käytössään yli 600 eri analyysiä. He kerran myös ottivat USAn markkinoilta testiin 15 kilpailevaa arginiinikompleksi-tuotetta, koska he halusivat testata minkä laatuisista raaka-aineista tuotteet oli tehty. Eteen tuli yksi tuote, mikä ei sisältänyt hippuakaan l-arginiinia, vaikka etiketissä luvattiin 5000 mg per annos.
4.
Lue sisältölistaus
Sisältölistauksessa kerrotaan raaka-aineet alenevassa järjestyksessä. Lista kertoo miten paljon raaka-ainetta suhteessa tuotteessa on. Listassa ensimmäisenä olevaa ainetta on tuotteessa eniten ja viimeisenä olevaa ainesta on vähiten.
Vältä
tuotteita, joissa on ensimmäisenä fruktoosi, glukoosi tai rypälesokeri, koska
tällöin maksat isoa hintaa sokerista.
Vältä myös
tuotteita, joissa on keinotekoisia makeutusaineita sukraloosia, aspartaamia tai
asesulfaami-K:ta.
Kysy
myös mikä on raaka-aineen alkuperä? Onko se kasvis- vai eläinperäistä. Se
ainakin vaikuttaa l-arginiinituotteessa.
L-arginiinituotteessa paras laatu on farmaseuttinen free form l-arginiini ja jotta se toisi vaikutuksen sitä tulisi olla yhdessä päiväannoksessa vähintään 5000 mg.
Halvoissa tuotteissa
l-arginiini on sidottu suolahappoon ja silloin tuotteessa on merkintä L-arginiini HCL, eikä tuolloin tiedä miten paljon tuotteessa on suolahappoa ja miten paljon arginiinia.
Ja jos olet valitsemassa l-arginiinituotetta, varmista että l-arginiinin lisäksi (5000 mg/annos), tuotteessa on myös l-sitruliinia vähintään 200 mg. Mikäli l-sitruliini puuttuu, on tuotteen vaikutus vain max. 4 tuntia.
5. Mitä makeutusainetta tuote sisältää?
Lue tuoteseloste ja kysy, millä tuote on makeutettu. Tämä kysymys kannattaa esittää, koska eräässäkin tuotteessa sukraloosi on laitettu stabilointiaineeksi.
Vältä keinotekoisia makeutusaineita (aspartaami, sukraloosi, asesulfaami K)
Monet fitnessurheilijoiden ja bodaajien suosimat lisäravinteet sisältävät keinotekoisia makeutusaineita, koska näissä ei ole kaloreita.
Keinotekoiset makeutusaineet ovat myrkkyä keholle ja ne tekevät hiljaista työtä mm. aiheuttaen suolisto-ongelmia.
Tässä listaus sukraloosin haitoista. Artikkelissa kerrotaan mm. sukraloosin vähentävän hyvien bakteereiden määrää suolistossa jopa 50 % ja nostaa suoliston pH eli happamuustasoa.
Keinotekoisia makeutusaineita lisätään myös sokerittomiin elintarvikkeisiin esim. jugurtteihin ja mehukeittoihin sekä sokerittomiin mehuihin ja limsoihin. Keinotekoisten makeutusaineiden tiedetään stimuloivan ruokahalua ja lisäävän himoa hiilihydraatteihin sekä lisää rasvankertymistä kehossa ja nostaa painoa.
Vältä siis kaikkia lisäravinteita ja ruokatuotteita, missä on aspartaamia tai sukraloosia tai asesulfaami K:ta.
6. Antaako yhtiö 90 päivän rahat takaisin takuun tai sitooko tilaus johonkin?
Harva yhtiö tarjoaa 90 päivän rahat takaisin takuun silloinkin, kun olet syönyt tuotteet. Synergy antaa takuun kaikille asiakkailleen 1. tilaukseen. Itsekin olin alussa tosi skeptinen, mutta onneksi päätin testata, koska sain tiedon takuusta.
Osa luontaistuotteita tarjoavista yhtiöistä tarjoaa pitkiä 3 kk:n tai 6 kk:n sopimuksia ja osa toimijoista ei edes kerro, että joudut sitoutumaan tilauksiin pidemmäksi aikaa. Tämä on mielestäni kuluttajien aliarviointia ja vääränlaista asiakkaiden sitouttamista.
Hyvä firma tarjoaa ihmisille valinnan vapauden. Kun tuote oikeasti on hyvä, niin sitä haluaa. Ei niin, että väkisin joutuu sitoutumaan johonkin. Siitä tulee paha maku ja se ei ole enää tätä aikaa.
Selvitä tämä kysymällä "voinko vain tilata tuotteet yhdeksi kuukaudeksi vai sitooko tämä tilaus minut johonkin?"