lauantai 28. tammikuuta 2017

Älä tule huijatuksi vitamiini-maailmassaTänä päivänä luomu ja puhtaus on tärkeä arvo ja itsekin aiemmin luotin luomutuotteisiin ja sertifikaatteihin, kunnes opin että luomuleima ei takaa kaikkea. 

Luomusertifioidun tilan tuote, voi olla homeessa ja lisäravinteiden kohdalla tämä on tosi tärkeää.

Ellei jokaista raaka-aine-erää tutkita tarkkaan, voi luomusertifioidun luottotoimittajan tilan vehnänoraassa olla radioaktiivisuutta, hometta tai kasvinsuojeluainetta.

Nämä epäpuhtaudet voivat saastuttaa raaka-aineen siitä huolimatta, että viljelijä toimii eettisesti ja standardien mukaan.

Tänä päivänä altistumme koko ajan enemmän erilaisille kemikaaleille, joten valitse ruokasi ja lisäravinteesi siten, että vältyt turhalta kemikaalikuormalta.Vitamiineja tarjotaan ylistyssanoin ja laadukkaiden, oikeasti turvallisten tuotteiden tunnistaminen on todella vaikeaa. 

Kaikki puhuvat oman tuotteensa puolesta, laadusta ja puhtaudesta. Tilanne on kuitenkin se, että harva valmistaja testaa puhtautta ja laatua. Usein vastuu siirretään toisaalle.

Mieleen tulee se hevosenliha-skandaali, jossa Finduksen lasagnesta löytyi hevosenlihaa. Kun asiaa lähdettiin selvittämään, ei kukaan ottanut vastuuta. Finduksella sanottiin, että se myytiin meille naudanlihana. Välittäjä sanoi, että liha myytiin heillekin naudanlihana ja alkuperäistä lihan valmistajaa/ myyjää ei sitten löytynytkään. Kukaan ei myöskään ottanut vastuuta testauksesta.

Jotta rahasi eivät mene hukkaan, ja jotta saat rahallesi vastinetta, kannattaa olla tarkkana lisäravinteiden sekä viher- ja marjajauheiden valinnassa. Kaikkein kalleimmaksi tulevat aina sellaiset tuotteet, jotka eivät toimi. 

Ja kun haluat syödä puhtaasti, on tärkeä valita tuotteet, jotka on kunnolla testattu. 

Aina ei kannata valita kaikken halvinta tuotetta, koska laadukkaat raaka-aineet maksavat ja kaikkein huonolaatuisin raaka-aine on halvinta. 

Testaus maksaa myös. Monilla yhtiöillä ei ole omia testauslaboratorioita ja he testaavat tuotteet ulkopuolisilla pistokokein. Osalla on labrat, mutta heillä ei ole esim. radioaktiivisuutta mittaavia laitteita.

Toistaalta hinta ei myöskään ole laadun tae. Se, että joku tuote on markkinoiden kallein, ei takaa laatua. Osa tuotteista on selkeästi ylihinnoiteltu. Kun hintaa vertailee, kannattaa selvittää mitä tuote sisältää ja miksi - miten paljon - ja minkä laatuista se on.
On hyvä ymmärtää, että luontaisalalla on paljon bulkki-toimijoita, jotka valmistavat tuotteet todella halvalla huonoista raaka-aineista ja brändäävät & paketoivat ne näyttämään hyvältä. 

Oma valmistus, korkea laatu ja yhteistyö yliopistojen kanssa tai nimekäs lääkäri tuotteiden puolestapuhujana kuulostaa hyvältä, mutta älä jätä asiaa tähän. Moni kakku päältä kaunis.Kaikki tuotteet eivät ole samanarvoisia. Vaikka vitamiinituotteissa olisi samat raaka-aineet, niitä ei voi suoraan vertailla. Mikä ratkaisee? Raaka-aineiden laatu, määrä ja puhtaus  - ja se miten ne on todennettu.

Tarkastele asiaa pintaa syvemmältä. Älä usko myyjän markkinointipuheeseen korkeasta laadusta vaan ole kriittinen ja kysy seuraavat kysymykset.
Seuraavan kysymyslistan avulla pystyt tarkistamaan perusasiat ennen lisäravinteen/marjajauheen valintaa ja mikäli saat asianmukaiset vastaukset, olet todennäköisesti löytänyt laadukkaat tuotteet.


1. Selvitä kuka tuotteen valmistaa.

Missä tuote valmistetaan? Valmistetaanko se ulkopuolisella vai omissa tehtaissa?

Yli 85% markkinoilla olevista tuotteista (mitä myydään nettikaupoissa, apteekeissä ja luontaistuotekaupoissa) valmistetaan ulkopuolisilla eli jossain 3. osapuolen tiloissa. Mitä tästä seuraa? 

Kun tuote valmistetaan ulkopuolisella valmistajalla, ei tuotteen valmistus- tai laadunvalvontaprosessi ole tiedossa tai kenenkään kontrollissa. Tällöin ollaan pahimmassa tapauksessa vain sertifikaattien ja lupausten varassa ja tuotteen laatu voi olla ihan toista mitä luvataan. Sisältölistaukseen tai tuotteen puhtauteen ei tällöin pysty luottamaan. 

Tiedossa on tapauksia kun on analysoitu mitä tuote sisältää ja vastaako sisältö luvattuja aineksia tai ainesmääriä - niin tuotteesta on puuttunut kokonaan vaikuttavin ainesosa ja joka yllätysyllätys on ollut kaikkein kallein osa tuotteessa. Näin voi käydä, eikä tuotteet käyttäjä ole tästä tietoinen.


Jos valmistus on ulkopuolisella, riski virheisiin kasvaa. FDA on USAssa tehnyt pistokokeita ja löytänyt luontaistuotteista amfetamiinijohdannaista - miten tämä on mahdollista? 

Se voi olla seurausta siitä, että tuotteen kehittäjä ja formuloija ei tiedä tai ei halua noudattaa lainsäädäntöä.Tällainen tuli esiin USAssa kun FDA tutki pistokokein eri valmistajien tuotteita http://www.nbcnews.com/health/health-news/oregon-sues-gnc-selling-spiked-supplements-n449456


Virhe voi myös olla seurausta esim. siitä kun lääketehtaat myyvät kapasiteettia luontaistuotteiden valmistukseen. Tällöin yhtiö voi sanoa, että tuotteet valmistetaan farmaseuttisissa olosuhteissa, mutta valmistuksessa voi käydä sellainen virhe, että tuotteeseen sekoittuu esim. lääkeainetta, koska linjastoja ei puhdisteta perusteellisesti kun tuotteen valmistus linjastolla vaihtuu. 2.  Selvitä miten raaka-aineet valitaan -  miten puhtaus, turvallisuus ja teho on testattu?

Selvitä valmistaja, ja sen lisäksi myös laadunvalvonta. GMP standardi ei tänä päivänä kerro oikeastaan mitään tehosta tai puhtaudesta. GMP ottaa kantaa valmistusprosesseihin, eikä ole riittävä kriteeri.

Jotta voit valita tuotteet, jotka ovat turvallisia ja puhtaita ja joista saat parhaan vastineen rahoillesi, selvitä valmistajan laatukriteerit.


Ollaanko toimittajan sertifikaattien varassa vai testaako valmistaja puhtauden joka raaka-aine-erän kohdalta?

Älä siis luota sertifikaatteihin vaan kysy kysymykset testeistä. Kysy kuka raaka-aineiden tehon, puhtauden ja turvallisuuden testaa ja miten usein testit tehdään. 
 • Miten laatu ja puhtaus varmistetaan?
 • Missä tuotteet testataan? 
 • Millä testeillä ja kenen toimesta? 
 • Miten usein testit tehdään? 
 • Testataako jokainen raaka-aine-erä ennen valmistusta?
 • Onko myös  radioaktiivisuus testattu?
Jos asiat hoidetaan hyvin, saat kysymyksiisi vastaukset.

Osa raaka-aineista esim. mausteista on säteilytettyä, ja näin teho putoaa. Jos valmistusprosessin aikana marja-ainekset esim. kuumennetaan entsyymit ja antioksidanttitasot putoavat.


Useimmat valmistajat tekevät laatuanalyysejä vain satunnaisin pistokokein ja harva valmistaja testaa joka raaka-aine-erän puhtauden ja turvallisuuden.

Viher- ja marjavalmisteet voivat sisältää homeita tai mikrobeja kuten salmonellaa ja osa mineraaleista esim. magnesiumista voi löytyä lyijyä tai muita raskasmetalleja ellei valmistaja/markkinoija testaa puhtautta.

Harvoilla valmistajilla on omat testauslaboratoriot. Kysy miten usein testit tehdään. 
Testataanko jokainen erä joka tulee tehtaalle ennen valmistusta.


Yksi harvoista maailman luontaisalan yhtiöstä, joka valmistaa tuotteensa itse ja joka sen lisäksi testaa joka raaka-aine-erän puhtauden ennen valmistusta, on Synergy WorldWide.

Synergyllä on farmaseuttiset kriteerit täyttävä valmistuslaitos ja raaka-aineet tutkitaan neljässä laboratoriossa ennen kuin ne hyväksytään tuotteiden valmistukseen. Nämä laboratoriot ovat:

1) mikrobilaboratorio (jossa tehdään viljelmät ja tarkistetaan onko aineessa mikrobeja kuten salmonella)

2) mineraalilaboratorio (jossa testataan, onko raaka-aineessa epäpuhtauksia kuten raskasmetallia esim. magnesiumissa löytyy aika usein lyijyä)

3) vitamiinilaboratorio (jossa testataan antioksidantti- ja vitamiini-pitoisuus)

4) yrttilaboratorio, jossa varmistetaan, että aines oikeasti on haluamaa yrttiä/kasvia - ja jos halutaan lehteä eikä vartta - niin testataan että aineksessa ei ole vartta mukana.

Mikäli raaka-aine ei joltain osin täytä vaatimuksia, se lähetetään toimittajalle heidän omalla kustannuksella. Luottotoimittajat tietävät sen, että raaka-aine testataan perinpohjaisesti, joten he toimittavat Synergylle ihan parhaat ainekset. Tilastojen mukaan tehtaalle tulleista raaka-aineista n. 5 % hylätään vuosittain ja palautetaan toimittajalle.3. Millaista laatua yhtiö käyttää tuotteessa?

Osa valmistajista tyytyy ostamaan halvinta raaka-ainetta, osa käyttää vain parasta laatua, joka usein on myös kalleinta. 

Esim. acai-marjaa tai mustikkajauhetta on montaa eri laatua. On kaikkein puhtainta ja kalleinta, sitten keskitasoa ja sitten ihan kuraa. Korkein laatu aina maksaa. 

Esim. L-arginiinituotteissa kallein ja paras raaka-aine on vapaassa muodossa olevaa farmaseuttista laatua (free form) ja edullisempi versio tästä - eikä yhtä tehokas - on sidottu suolahappoon ja se on tuotteessa etiketissä nimellä l-argiinini HCL.

Varmista myös miten yhtiö suhtautuu kestävän kehityksen asioihin - esim. joidenkin raaka-aineiden osalta on tärkeä poimia kasvi käsin kestävän kehityksen kannalta. Synergy on sitoutunut laatuun. He eivät vain noudata laatustandardeja vaan kehittävät mm. testimenetelmiä, jotka luontaisalalla toimivat yhtiöt ovat ottaneet käyttöönsä.


4. Lue sisältölistaus

Sisältölistauksessa kerrotaan raaka-aineet alenevassa järjestyksessä. Lista kertoo miten paljon  raaka-ainetta suhteessa tuotteessa on. Listassa ensimmäisenä olevaa ainetta on tuotteessa eniten ja viimeisenä olevaa ainesta on vähiten. 

Vältä tuotteita, joissa on ensimmäisenä fruktoosi, glukoosi tai rypälesokeri, koska tällöin maksat isoa hintaa sokerista.

Vältä myös tuotteita, joissa on keinotekoisia makeutusaineita sukraloosia, aspartaamia tai asesulfaami-K:ta.

Kysy myös mikä on raaka-aineen alkuperä?  Onko se kasvis- vai eläinperäistä. Se ainakin vaikuttaa l-arginiinituotteessa.

L-arginiinituotteessa paras laatu on farmaseuttinen free form l-arginiini ja sitä tulisi olla yhdessä annoksessa vähintään 5 g. 

Halvoissa tuotteissa l-arginiini on sidottu suolahappoon ja silloin tuotteessa on merkintä L-arginiini HCL. 

Ja jos olet valitsemassa l-arginiinituotetta, varmista että l-arginiinin lisäksi (5g/annos), tuotteessa on myös l-sitruliinia. Mikäli l-sitruliini puuttuu, on tuotteen vaikutus vain max. 4 tuntia.

5. Mitä makeutusainetta tuote sisältää?

Lue tuoteseloste ja kysy, millä tuote on makeutettu. Tämä kysymys kannattaa esittää, koska eräässäkin tuotteessa sukraloosi on laitettu stabilointiaineeksi.

Vältä keinotekoisia makeutusaineita (aspartaami, sukraloosi, asesulfaami K)

Monet fitnessurheilijoiden ja bodaajien suosimat lisäravinteet sisältävät keinotekoisia makeutusaineita,  koska näissä ei ole kaloreita. 

Keinotekoiset makeutusaineet ovat myrkkyä keholle ja ne tekevät hiljaista työtä mm. aiheuttaen suolisto-ongelmia. 
Tässä listaus sukraloosin haitoista. Artikkelissa kerrotaan mm.  sukraloosin vähentävän hyvien bakteereiden määrää suolistossa jopa 50 % ja nostaa suoliston pH eli happamuustasoa. 


Keinotekoisia makeutusaineita lisätään myös sokerittomiin elintarvikkeisiin esim. jugurtteihin ja mehukeittoihin sekä sokerittomiin mehuihin ja limsoihin.  Keinotekoisten makeutusaineiden  tiedetään stimuloivan ruokahalua ja lisäävän  himoa hiilihydraatteihin sekä lisää rasvankertymistä kehossa ja nostaa painoa.

Vältä siis kaikkia lisäravinteita ja ruokatuotteita, missä on aspartaamia tai sukraloosia tai asesulfaami K:ta.Vältä myös luontaistuotteita, joissa makeutusaine (glukoosi tai fruktoosi) on listassa ensimmäisenä, koska tällöin maksat isoa hintaa sokerista.
6. Sitooko tämä mihinkään? 

Osa luontaistuotteita tarjoavista yhtiöistä tarjoaa pitkiä 3 kk:n tai 6 kk:n sopimuksia ja osa toimijoista ei edes kerro, että joudut sitoutumaan tilauksiin pidemmäksi aikaa. Tämä on mielestäni kuluttajien aliarviointia ja vääränlaista asiakkaiden sitouttamista.

Hyvä firma tarjoaa ihmisille valinnan vapauden. Kun tuote oikeasti on hyvä, niin sitä haluaa. Ei niin, että väkisin joutuu sitoutumaan johonkin. Siitä tulee paha maku ja se ei ole enää tätä aikaa.

Selvitä tämä kysymällä "voinko vain tilata tuotteet yhdeksi kuukaudeksi vai sitooko tämä tilaus minut johonkin?"

____

Tällainen tuli esiin USAssa kun FDA tutki pistokokein eri valmistajien tuotteita http://www.nbcnews.com/health/health-news/oregon-sues-gnc-selling-spiked-supplements-n449456


Juttu ei kerro, että Synergyn tuotteet olivat mukana testissä ja todettiin, että niissä on ne ainekset mitä etiketissä luvataan, ja ne ovat puhtaita.
5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus, näitä juttuja ei aina tule ajatelleeksi. Miten esim. Frantsilan yrttitila? Heillä varmaankin aika puhtaat tuotteet kun kasvattavat ja tekevät itse tuotteiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit blogini! En itsekään tiennyt näistä aiemmin, mutta oli pakko blogata tästä kun omat silmät aukesivat asioita selvitettyäni.

   Frantsilan tila tekee paljon hyvää. En tiedä millaiset testausmenetelmät heillä on, ja testaavatko jokaista erää homeiden ja muiden epäpuhtauksien osalta. Sitä kannattaa kysyä heiltä suoraan.

   Poista
 2. Kiva kun löysit blogini! En itsekään tiennyt näistä aiemmin, mutta oli pakko blogata tästä kun omat silmät aukesivat asioita selvitettyäni.

  Frantsilan tila tekee paljon hyvää. En tiedä millaiset testausmenetelmät heillä on, ja testaavatko jokaista erää homeiden ja muiden epäpuhtauksien osalta. Sitä kannattaa kysyä heiltä suoraan.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tärkeästä tiedosta. Aina ei tule tarkistettua tuoteselostetta. Pääosin oli kyllä tiedossa nuo, mutta ei osaa aina varoa kaikkia valmistajien ilmoittamaa tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Matti, että olet löytänyt blogini! Sama oli minullakin aiemmin, mitä enemmän tietoa on, sitä kriittisemmäksi olen tullut. Mukavaa kevään odotusta!

   Poista

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...