perjantai 13. toukokuuta 2011

Herkullinen elävän ravinnon lasagne



Kesäkurpitsasta saa monenlaisia herkkuja. Zuchetti ja raakalasagne ovat myös nopeita valmistaa kunhan jääkaapista löytyy täytteitä esim. tomaattipestoa ja elävän ravinnon hummusta. Teen usein tomaattipestoa sekä hummusta jääkaappiin kahden tai kolmen päivän annoksen, sillä tuoreena ne ovat kaikkein parhaita.


Monet käyttävät raakalasagnessa cashew-pähkinöistä tehtyjä kastikkeita tai cashew-juustoja. Itse käytän kokkauksessa harvoin cashew-pähkinöitä, sillä niissä on todettu erittäin usein haitallisia homekasvustoja. Cashew pähkinöitä ei myöskään suositella ihmisille, jotka kärsivät hiiva-ongelmasta.


Lasagnessa käytän auringonkukansiemenistä tehtyä hummus-tyyppistä kastiketta. Siemenet ja pähkinät kuten muutkin raaka-aineet kannattaa hankkia luomuna.


Raakalasagnen kokkaukseen tarvittavat raaka-aineet:
4 hengelle


1) Elävän ravinnon hummusta
resepti löytyy täältä


2) Luomutomaattipestoa

2 dl  luomu aurinkokuivattuja tomaatteja kuivatettuna (liotettuna 5 dl) Voit myös käyttää öljyssä olevia, jos et löydä ilman öljyä
1 ruukkubasilika
1 ruukku oreganoa
5 dl öljyä esim. Camelina tai luomuoliiviöljy
Herbamarea tai ruususuolaa ja cayenne-pippuria maun mukaan 
1-2 tuoretta valkosipulinkynttä puristettuna (jos haluat)

Liota tomaatteja yön yli ja kaada liotusvesi pois.
Laita tomaatit tehosekoittimeen öljyn kera.
Lisää tuore basilika, oregano ja mausteet
Hienonna tehosekoittimessa tahnaksi. 
Säilyy tiiviissä lasipurkissa jääkaapissa 3-5 päivää.

3) Kesäkurpitsaa

5-6 kesäkurpitsaa pestynä  

Kuori ei-luomut kesäkurpitsat ja viipaloi ne suikaleiksi juustohöylällä.
Samalla kun olet kasaamassa lasagnea ripottele viipaleiden päälle vähän hyvää suolaa (ruususuola/himalayan suola), mustapippuria ja muutama tippa öljyä.


Voit lisätä lasagnen väliin myös tuoretta basilikaa, oreganoa, villivihanneksia tai pinaattia käy myös. Pehmennä lehtiä halutessasi öljytilkassa.


Vuoan pohjalle voit levittää elävän ravinnon hummusta, sen päälle kesäkurpitsan viipaleita yhden kerroksen. Levitä kesäkurpitsan viipaleiden päälle tomaattipestoa ja elävän ravinnon hummusta sekä pieni loraus öljyä. Levitä taas kesäkurpitsanviipaleet sekä täytteet. Jatka näin kunnes vuoka on täynnä. Päällimmäiseksi levitä hieman tomaattipestoa sekä koristele yrtein.

Tarjoile ja nauti heti. 



Lisätietoa kesäkurpitsasta:


Kesäkurpitsaa on helppo viljellä itse. Monet lajikkeet vaativat taimikasvatuksen ja esikasvatuksen jälkeen taimet istutetaan maahan kesäkuun alussa. Valmiita taimia saa ostettua taimitarhoista. Yhdestä kesäkurpitsan taimesta voi tulla jopa 10 kesäkupitsaa.


lisätietoja kasvatuksesta


Kesäkurpitsa sisältää runsaasti vettä (yli 95 %) ja paljon hyviä ravinteita esim. folaattia, kaliumia, magnesiumia, C-vitamiinia, luteiinia, B6-vitamiinia, riboflafiinia.


Kesäkurpitsan sanotaan ennaltaehkäisevän sydänsairauksia sekä säännöllisesti nautittuna se voi auttaa ehkäisemään suolistosyöpää.












4 kommenttia:

  1. Oi nam, ihanan näköistä ja varmasti herkullista myös! Kiitos reseptistä.

    En ollut kuullutkaan tuosta että myös cashewpähkinöissä on tavattu useasti homeita. Tiedätkö miten on muiden pähkinöiden laita (esim. parapähkinät)?

    VastaaPoista
  2. Cashew-pähkinöiden lisäksi maapähkinät ovat huonoja, sillä niistä on löydetty jopa 24 erilaista lajia sieni- ja homekasvustoja.

    Suosittelen käyttämään kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä sekä manteleita, sillä niissä on hyviä proteiineja ja vähiten homeita sekä sokereita.

    Erilaiset sokerit kehossa lisäävät hiivan ylikasvua kehossa ja niihin lasketaan myös hedelmäsokerit, hunajat, agave siirapit jne.

    VastaaPoista
  3. Kiitos lasagne reseptistä. Innostuin kokeilemaan, tosin hiukan ainemääriä säätämällä kun tein vain pienen annoksen koemaistelu mielessä.
    Täytyy sanoa että yllättävän hyvää. Maistui tällaiselle lihansyöjällekin :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos palautteesta Sienitukka! Tuo on parasta palautetta kun kuulee, että ateriat maistuu lihansyöjällekin nimim. entinen lehtipihviaddikti :)

    VastaaPoista

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...