perjantai 6. toukokuuta 2011

Öljyjen aatelia: Camelinaa helposti saatavilla!Olen vuosien varrella käyttänyt erilaisia öljyjä UDO's öljysekoituksista pellavansiemenöljyyn tavoitteena saada tarpeeksi Omega 3 rasvahappoja ja ylläpitää omega-tasapaino.


Nyt olen pitkään ollut ihastunut suomalaiseen Camelina-öljyyn. Syynä on sen runsas Omega 3-pitoisuus (39 %), ihana maku, terveellisyys, tuoreus, kotimaisuus sekä edullisuus.

Nyt haluan jakaa lähteeni, sillä luin HyväTerveys -lehdessä olleen öljyvertailun ja siinä sanottiin Camelina-öljyn olevan yksi parhaista, mutta saatavuus Suomessa vaikeaa. Ei ole enää! 

Pari vuotta sitten sain ystävältäni vinkin, että Camelina-öljyä saa tilattua suoraan tuottajalta ja sen jälkeen olen tilannut öljyni  suoraan Markulta Suomen Kasviöljyt Oy:ltä. Markku Lehmuskanta on kylmäpuristanut eri öljyjä yli toistakymmentä vuotta ja häneltä saa Camelina-öljyä sekä luomuna että tavallisena. 3 litran kanisteri tulee kätevästi matkahuollon tai postin kautta ja sitten pullotan öljyn lasipulloihin jääkaappiin. Isompiakin eriä on saatavilla.

Luontaistuotekaupassa luomu-Camelina maksaa 200 ml pullossa n. 10 € ja Markun kautta sitä saa edullisemmin kts. linkki alla. Ja saa kuulemma mainostaa muillekin :)

http://www.suomenkasvioljyt.fi/10


Camelina-öljy sopii kaikenlaiseen ruuanvalmistukseen, leivontaan ja paistamiseen. 
Camelina on siis monipuolisempi ja ravintorikkaampi öljy - esim. pellavansiemenöljy sisältää vain hyvin pieniä määriä E-vitamiinia. Me käytämme Camelina-öljyä kaikessa ruuanlaitossa esim. viherpirtelöissä, salaatinkastikkeina mutta sitä voi hyvin ottaa myös lusikalla suoraan suuhun. 

Monet atooppisesta ihosta tai psorista kärsineet ovat saaneet apua lisäämällä hyviä öljyjä ruokavalioonsa.

Eikä se ole sama mitä öljyä käyttää. Öljyn olisi tärkeää olla luomua sekä kylmäpuristettua. Luomua siksi, koska tavallisesti viljellyt kasvit imevät maaperästä lannoitteita ja niissä on käytetty kemiallisia torjunta-aineita. Kylmäpuristusmenetelmä taas säilyttää kasviöljyjen rasvahapot ja vitamiinit alkuperäisessä muodossa.http://www.maatilan.pirkka.fi/mp5_00/otsikko12.htmTiesitkö tämän Camelina-öljystä?
Camelina Sativa -kasvi (suomeksi ruistankio tai kitupellava) on kasvanut Euroopassa vuosisatoja ja rauta- ja pronssikaudella Camelina oli yksi tärkeimmistä viljelykasveista.
Rooman valtakaudelta toisen maailmansodan aikaan Camelinasta saatavaa öljyä käytettiin yleisimmin Euroopassa mm. Saksassa, Skandinaviassa ja Venäjällä. 

Moderni ruokateollisuus lähti kehittymään 1900-luvun puolivälissä jolloin rapsi-, rypsi ja auringonkukkaöljyt syrjäyttivät Euroopassa Camelina-öljyn, koska ruokateollisuus tarvitsi helpommin muunneltavissa olevan öljyn.

Tänä päivänä kiinnostus kitupellavasta saatua Camelina-öljyä kohtaan kasvaa koko ajan paitsi Suomessa ja niin myös USAssa että Euroopassa. 

Camelina-öjy on funktionaalinen eli terveysvaikutteinen luonnon oma aine. Se sisältää runsaasti antioksidantteja (hapetuksenestoaineita), erityisesti E-vitamiinia kuten tokoferoleita. 

Tarkempaa faktaa tiedonjanoiselle

Tokoferolit ovat rasvaliukoisia E-vitamiiniaktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat kasviöljyssä luontaisina antioksidantteina. Camelina-öljyn sisältämä tokoferolin määrä on yksi suurimmista; se sisältää tokoferoleja yhteensä n. 700 mg/kg, joista suurin osa on gamma-tokoferolia, 66 mg/100 g (rypsissä 40 mg/100g). Delta-tokoferolia Camelina-öljy sisältää myös enemmän (4 mg/100 g) kuin rypsiöljy (2 mg/100 g).

Kylmäpuristetussa öljyssä on enemmän tokoferoleita kuin raffinoidussa öljyssä, koska jopa puole tokoferoleista häviää teollisessa raffinoinnissa.

Camelina sisältää runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.
Ihmiselle välttämätöntä alfalinoleenihappoa (ALA) on 40 % (rypsissä 8 %) ja linolihappoa 15 % (rypsissä 20 %)

Alfalinoleenihappo toimii eikosanoidien lähtöaineena. Eikosanoidit ovat hormonien kaltaisia yhdisteitä, joilla on useita fysiologisia tehtäviä verenkiertoelimistössä ja ruuansulatuskanavassa. Yleensä alfalinoleenihappo hapettuu herkästi, mutta Camelina on siitä erityinen että se on stabiilimpi, eikä öljy härskiinny yhtä helposti kuin pellavaöljy.


Yleistietoa omega 3- ja 6 rasvahapoista

Me tarvitsemme omega-3 ja omega-6 rasvahappoja, koska elimistö ei osaa niitä itse valmistaa. Se takia niitä kutsutaan ihmiselle välttämättömiksi rasvahapoiksi.

Meidän tulisi saada Omega-3 ja -6 rasvahapot oikeassa suhteessa, sillä niiden rooli on erittäin tärkeä kehon toiminnoissa (erityisesti aivojen kehityksessä, sillä aivot ovat pääasiassa öljyä, vettä ja vähän mineraaleja).

Omega-3 ja -6 epätasapaino yhdistetään seuraaviin sairauksiin: sydänvaivat, syöpä, tulehdus- ja autoimmuunisairaudet kuten niveltulehdukset sekä psyykkiset epätasapainotilat kuten masennus.

Tyypillisesti saamme ruokavaliosta liikaa omega-6:sta ja liian vähän omega-3:sta ja tästä monet vaivat johtuvat. On tutkittu, että länsimaisessa ruokavaliossa omega-rasvahappojen suhde on epätasapainossa ja niinkin suuri kuin 15:1 (Omega 6 : Omega 3), kun suositeltava suhde olisi 2:1 tai alempi. Suurimpia Omega-6 lähteitä ovat punainen liha ja eläinkunnan tuotteet sekä kasvikset. Linkki tutkimukseen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sokerittomat suklaa-muroherkut

  Tällä ohjeella saat tehtyä karkkien ja suklaan korvikkeen, joka on sokeriton ja paljon terveellisempi kuin kauppojen karkit.    Perusohjet...