tiistai 3. toukokuuta 2011

Onneksi makutottumukset muuttuvat

Makumieltymykset alkavat kehittyä jo sikiönä. Äidin ruokatottumukset vaikuttavat lapsiveteen, jota vauva nielee kohdussa. Mieltymykset vahvistuvat imeväisiässä, kun vauva maistaa äidinmaidon välityksellä, mitä äiti syö.

Pieni lapsi oppii pitäminen ensin makeasta, koska siitä saa energiaa. 
Lapsi mieltyy jo varhaisessa vaiheessa myös suolaiseen makuun.
Ihminen ei luonnostaan pidä karvaasta ja happamasta mausta, mutta hän voi opetella pitämään niistä. Jo varhaislapsuuden kokemukset vaikuttavat siihen, oppiiko lapsi hyväksymään karvaan maun. Toisille maku on todella raju, toiset hädin tuskin aistivat sen.
Epäluulo uusia makuja kohtaan on usein voimakkaimmillaan 2–3-vuotiaana. 5–6-vuotiaat ovat jo innokkaita maistajia, etenkin jos he pääsevät itse osallistumaan ruuanlaittoon. Tämänikäisellä lapsella on kokemusta ruuasta, hän kyselee paljon ja riemuitsee omasta oppimisestaan. Koululaisella saattaa iskeä nirsous, mutta teini-iän lopulla nuori syö yleensä jälleen monipuolisemmin.
Yhteishyvä-lehdessä oli aiheesta hyvä artikkeli
Minä olen ollut näissä asioissa vähän myöhäisherännäinen :) En ollut odotus-  tai imetysaikanani näistä ravintoasioista ollekaan tietoinen ja söin hyvinkin epäterveellisesti. Onneksi mitään allergioita ei ehtinyt kehittyä vaikka aikamoisissa korvatulehdus- ja flunssakierteissä olimmekin. 


Tyttäreni ovat vuosimallia 1989 ja 1993  ja he olivat 7 ja 10 v. alkaessani vähitellen tiedostamaan asioita. Siirryin terveellisempään askel askeleelta. Opin ensin lukemaan e-koodeja, sitten ryhdyin ostamaan luomua, vaihdoin margariinin voihin sekä otin ruususuolan ja intiaanisokerin käyttööni.
Perehdyttyäni enemmän ruokavalio- ja terveysasioihin, löysin myös tietoa mikroaaltouunien haitallisuudesta ja näin heivasin mikron kodistamme lasten vastusteluista huolimatta. Mitä nyt ei äiti tekisi lasten terveyden puolesta :)

Netistä löytyy paljon tietoa mikroaaltuuunin haitoista ja nyt siitä kirjoittaa mm. Antti Heikkiläkin. 

Löytäessäni happo-emästasapainotiedon, viherpirtelöt ja -juomat v. 2004 alkoi oma oloni parantua huomattavasti kehoni alkaessa alkalisoitua. Siitä innostuneena tein lisää muutoksia ruokaostoksissa ja kokkailussa. Lisäsin raakojen kasvisten käyttöä, vähensin lihan aivan minimiin. Lopetin mehujen ostamisen ja siirryin maitotuotteista soijatuotteisiin. Ja vähän sen jälkeen korvasin soijatkin avokadolla.
Alussa muutos aiheutti napinaa ja sain kuulla olevani ihmeellinen "luomukasvishikke". Lapset toivoivat hurahdukseni menevän ohi, mutta vähitellen he asiaan tottuivat. Pakkohan se oli. Mitä enemmän he kuulivat ystäväpiirissään luomusta ja pH-asioista, en minäkään tuntunut enää kummajaiselta. 
Nyt vuosien jälkeen nauramme alkuajan tilanteille, jossa esim. tänä päivänä pääosin tuoreita kasviksia pääruokanaan syövä aktiivisesti urheileva kuopukseni oli valittanut mummilleen kun kotona ei ole ollenkaan ruokaa - tomaatteja, kurkkuja vaan...
No, onko muutos kannattanut? Kyllä! Oloni on paras mahdollinen ja energiatasoni on huipussaan, vaikka vuosia tulee koko ajan lisää. Ja tyttäreni tietävät myös mikä on terveellistä ja mikä ei, vaikka välillä tuleekin hapotettua olan takaa. Tärkeintä on se, että onneksi on tietoa keinoista, millä olon saa tasapainoon.
Yksi hienoista hetkistä oli, kun kun omaan kotiin muuttanut tyttäreni pyysi 18-vuotislahjaksi Excalibur-kuivuria jotta saisi itse tehtyä äidin ihania elävän ravinnon leipäsiä


Ja toinen ilon aihe ja yllätys oli, että kuopukseni sanoi haluavansa Tukholman ihastuttavaan luomukauppaan töihin. Niin hän marssi kauppaan juttelemaan vastaavan kanssa ja kertoi toiveistaan - ja muutaman juttelukerran jälkeen sai töitä!  Systrarna Voltaire -kauppoja on PUB tavaratalossa sekä Farstan kauppakeskuksessa. Siellä hän opintojen ohella innolla oppii uutta sekä jakaa oppimaansa asiakkailleen sekä ystävilleen.
Nyt hän kirjoittaa omaa blogia raakakokkailusta på svenska. Tutustu blogiin Harriets raw food.

Eli kannattiko lähteä muuttamaan omia tottumuksia ja alussa tehdä useampia ruokalajeja pöytään? Totta kai! Ja nyt on ihana seurata valintojen vaikutuksia, vaikka alussa muutos aiheuttikin vastustusta.


1 kommentti:

  1. Minkälaisen viherjuoman silloin aikanasi löysit? Noin yleisesti "viherjuomanko" mihin tulee satunnaisia vihreitä vai jonkin erityisreseptillisen? :)

    VastaaPoista

Sokerittomat suklaa-muroherkut

  Tällä ohjeella saat tehtyä karkkien ja suklaan korvikkeen, joka on sokeriton ja paljon terveellisempi kuin kauppojen karkit.    Perusohjet...