Kesäkurpitsasta saa monenlaisia herkkuja. Zuchetti ja raakalasagne ovat myös nopeita valmistaa kunhan jääkaapista löytyy täytteitä esim. tomaattipestoa ja elävän ravinnon hummusta. Teen usein tomaattipestoa sekä hummusta jääkaappiin kahden tai kolmen päivän annoksen, sillä tuoreena ne ovat kaikkein parhaita.
Monet käyttävät raakalasagnessa cashew-pähkinöistä tehtyjä kastikkeita tai cashew-juustoja. Itse käytän kokkauksessa harvoin cashew-pähkinöitä, sillä niissä on todettu erittäin usein haitallisia homekasvustoja. Cashew pähkinöitä ei myöskään suositella ihmisille, jotka kärsivät hiiva-ongelmasta.
Lasagnessa käytän auringonkukansiemenistä tehtyä hummus-tyyppistä kastiketta. Siemenet ja pähkinät kuten muutkin raaka-aineet kannattaa hankkia luomuna.
Raakalasagnen kokkaukseen tarvittavat raaka-aineet:
4 hengelle
1) Elävän ravinnon hummusta
resepti löytyy täältä
2) Luomutomaattipestoa
2 dl luomu aurinkokuivattuja tomaatteja kuivatettuna (liotettuna 5 dl) Voit myös käyttää öljyssä olevia, jos et löydä ilman öljyä
1 ruukkubasilika
1 ruukku oreganoa
1 ruukku oreganoa
5 dl öljyä esim. Camelina tai luomuoliiviöljy
Herbamarea tai ruususuolaa ja cayenne-pippuria maun mukaan
1-2 tuoretta valkosipulinkynttä puristettuna (jos haluat)
1-2 tuoretta valkosipulinkynttä puristettuna (jos haluat)
Liota tomaatteja yön yli ja kaada liotusvesi pois.
Laita tomaatit tehosekoittimeen öljyn kera.
Hienonna tehosekoittimessa tahnaksi.
Säilyy tiiviissä lasipurkissa jääkaapissa 3-5 päivää.
5-6 kesäkurpitsaa pestynä
Kuori ei-luomut kesäkurpitsat ja viipaloi ne suikaleiksi juustohöylällä.
Samalla kun olet kasaamassa lasagnea ripottele viipaleiden päälle vähän hyvää suolaa (ruususuola/himalayan suola), mustapippuria ja muutama tippa öljyä.
Voit lisätä lasagnen väliin myös tuoretta basilikaa, oreganoa, villivihanneksia tai pinaattia käy myös. Pehmennä lehtiä halutessasi öljytilkassa.
Vuoan pohjalle voit levittää elävän ravinnon hummusta, sen päälle kesäkurpitsan viipaleita yhden kerroksen. Levitä kesäkurpitsan viipaleiden päälle tomaattipestoa ja elävän ravinnon hummusta sekä pieni loraus öljyä. Levitä taas kesäkurpitsanviipaleet sekä täytteet. Jatka näin kunnes vuoka on täynnä. Päällimmäiseksi levitä hieman tomaattipestoa sekä koristele yrtein.
Tarjoile ja nauti heti.
Lisätietoa kesäkurpitsasta:
Kesäkurpitsaa on helppo viljellä itse. Monet lajikkeet vaativat taimikasvatuksen ja esikasvatuksen jälkeen taimet istutetaan maahan kesäkuun alussa. Valmiita taimia saa ostettua taimitarhoista. Yhdestä kesäkurpitsan taimesta voi tulla jopa 10 kesäkupitsaa.
lisätietoja kasvatuksesta
Kesäkurpitsa sisältää runsaasti vettä (yli 95 %) ja paljon hyviä ravinteita esim. folaattia, kaliumia, magnesiumia, C-vitamiinia, luteiinia, B6-vitamiinia, riboflafiinia.
Kesäkurpitsan sanotaan ennaltaehkäisevän sydänsairauksia sekä säännöllisesti nautittuna se voi auttaa ehkäisemään suolistosyöpää.