perjantai 11. helmikuuta 2011

Hiivattomat herkkuleipäset Rocks!




Monet tuskailevat, että miten hiivaa sisältävistä vehnä- tai ruisleivistä pääsisi kivuttomasti eroon. Kun löydät korvaavaa tilalle, onnistut! Minäkin olin aiemmin ruisleipäaddikti. Söin  ohjeiden mukaan 10 palaa ruisleipää päivässä, koska luulin sen olevan terveellistä. 

Mutta sitten opin, että ruis happamoi kehoa voimakkaasti sekä aiheuttaa ilmavaivoja ja suolisto-ongelmia. Leivän sisältämä hiiva tekee myös kehossa tepposia. Mistä apu?

Jos hyppäys elävän ravinnon kekseihin tai leipäsiin tuntuu liian isolta, niin kokeile herkkuleipäsiä! Nämä ovat parempia kuin hiivaton näkkileipä.


Tämän reseptin avulla pääsin todella helposti eroon hiivaa sisältävistä vehnä- ja ruisleivistä. 

Terveellisyyden lisäksi leipäset ovat helppotekoisia ja niitä voi tehdä vaikka isomman satsin kerralla pakkaseen.

Yllätyksekseni myös ruispaloihin ihastuneet lapset tykästyivät näihin. Itse pidän vähän rapeammista versioista ja muu perhe vähän pehmeämmistä. 

Jätänkin omat leipäset vielä uuniin muutamaksi minuutiksi ottaessani pehmeämmät uunista. Välillä laitan taikinan joukkoon myös raastettua porkkanaa ja näin leipäset jäävät pehmeiksi. 

Kokeile ja ihastu sekä improvisoi tästä oma variaatiosi!

Herkkuleipäset ilman hiivaa:
Taikinasta tulee n. 4 pellillistä leipäsiä 

7 dl luomu spelttijauhoja (osa esim. 3,5 dl puolikarkeita ja 3,5 dl grahamjauhoja
tai mannakarkeita)
4 dl luomu spelttihiutaleita
1,5 dl luomu seesaminsiemeniä, kuorellisia
2,5 dl luomusiemeniä esim. auringonkukan- ja/tai hampunsiemen
2-3 tl ruususuolaa tai Herbamare-suolaa
mausteita maun mukaan esim. Sonnentor luomumaustesarjan tulinen paprika,
5 dl vettä
5 rkl luomukookosöljyä esim. Biona, Virilo, Tropicai (oliiviöljy käy myös)

500 g porkkanaa hienoksi raastettuna - voit myös kokeilla millaisia leipäsistä
tulee kun jätät porkkanan pois.

  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesi sekä öljy.
  • Vaivaa taikinan joukkoon porkkanaraaste ja maista taikinaa.
  • Lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita.
  • Taputa pellille ohuita n. puolen sentin paksuisia leipäsiä.
  • Paista 200 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.
  • Jos haluat leipäsistä pehmeitä, laita leivinpaperi leipästen päälle.



Nauti leipäset sellaisenaan tai guacamolen kanssa. Välillä laitan päälle avokadoviipaleita tai pelkkää Bionan kookosöljyä.


Pari lisävinkkiä:
  • Tee kerralla tuplataikina ja pakasta osa. Leipäset on helppo sulattaa leivänpaahtimessa
  • Vaihtelua saat kun lisäät taikinan joukkoon muita siemeniä esim. kurpitsan
  • Gluteiiniton herkkuleipänen syntyy käyttämällä esim. manteli, kvinoa- ja tattarijauhoja tai niiden sekoitusta.
  • Raastettu inkivääri sopii myös mausteeksi. Kokeile myös muita yrttejä ja mausteita esim. basilika, nokkonen 





2 kommenttia:

  1. Näitä mä teen seuraavaksi! Eksyin juuri blogiisi, täytyy perehtyä kunnolla :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että löysit blogini! Juu, kokeile ihmeessä herkkuleipäsiä ja kerro mitä pidit :)

    VastaaPoista

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...