torstai 10. helmikuuta 2011

Vieläkö tekee mieli syödä lihaa?


Mielenkiintoista tekstiä ruoasta ja sen taustoista kiinnostuneille löytyy Jonathan Safran Foerin kirjasta "Eating Animals", josta ilmestyi juuri suomennos "Eläinten syömisestä."

Kirja valaisee tärkeitä asioita tehotuotannosta, jotka jo aiemmin ovat tulleet tutuksi mm. Food Inc. elokuvasta. Suosittelen kirjaa sekä Food Inc. elokuvaa, jota saa vuokrattua mm. Makuunista. Elokuvan kotisivu  http://www.foodincmovie.com/
Taloussanomat julkaisi juuri artikkelin Foerin kirjasta 
Kirjan kotisivu www.eatinganimals.com


Luulin aiemmin, että Suomessa tilanne olisi toinen ja että täällä liha olisi ns. puhtaampaa eikä niin tehotuotettua. Arki paljastui kun kuulin yleisestä käytännöstä maitotiloilla; lehmiä pidetään koko ajan antibioottikuurilla, sillä se lisää maidontuotantoa. Ja että pienille porsaille annettaan ensimmäisenä aamulla antibiootit, ettei niiden betonilattiasta tulleet hiertymät lähde tulehtumaan. Tai että yleisesti on tiedossa, että karjaa ruokitaan mm. geenimanipuloidulla soijarehulla. Sitten voi miettiä, että mihin ne lääkejäämät konsentroituvat ja päätyvät.

Kun yhteys punaisen lihan syöntiin ja paksusuolensyöpään löytyi, linjattiin myös virallisia suosituksia alaspäin, mutta monet ovat luulleet kanan syönnin olevan terveellisempää.

Luomukana on aivan eri asia kuin nopeasti kasvatettu turbokana.  Suomessa syödään 85 miljoonaa kiloa broileria vuodessa ja kaikki broilerit ovat joko mallia Ross 508 tai Ross 308, jotka on jalostettu kasvamaan räjähdysmäisesti kuudessa viikossa teurasvalmiiksi. Tehotuotanto kukkii siis jo Suomessakin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sokerittomat suklaa-muroherkut

  Tällä ohjeella saat tehtyä karkkien ja suklaan korvikkeen, joka on sokeriton ja paljon terveellisempi kuin kauppojen karkit.    Perusohjet...