sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Lisää suorituskykyä urheiluun

Tiedetään, että urheilusuoritus jo itsessään tuottaa valtavasti kehoa kuormittavia maitohappoja. Se mitä ei vielä kovin yleisesti tiedosteta on, että miten ruokavalio ja urheilujuomat happamoivat kehoa ja miten pieniä asioita soveltamalla voi saada merkittäviä muutoksia.

Olisi hienoa, että suomalaiset urheilijat ja urheiluvalmentajat löytäisivät tämän tiedon liittyen ravitsemukseen sekä lisäravinteisiin, sillä tämän tiedon avulla treeni olisi helpompaa sekä palautuminen nopeampaa.

Yksi haaste aktiivi- ja kilpaurheilijoilla on kova treeni, mikä kuluttaa todella paljon ravinteita (vitamiineja ja antioksidantteja).

Toinen on treenin synnyttämien maitohappojen kertyminen kehoon (lihaksiin) ja sen seurauksena kehon kuormittuminen. Keho pyrkii poistamaan maitohappoja parhaansa mukaan, mutta se ei riitä ja maitohapot kertyvät lihaksiin ja niveliin jäykistäen niitä.


Maitohappojen lisäksi perinteinen ruokavalio sekä useimmat lisäravinteet ja urheilujuomat kuonaannuttavat ja happamoittavat kehoa esimerkkeinä maito, olut, urheilujuomat, kahvi, tee ja vehnäpasta.


Kuinka moni joisi hiilihappo- tai urheilujuomia jos tietäisi happamoivien juomien haurastuttavan luustoa hitaasti mutta varmasti? 

Hiilihappopitoiset juomat ovat aina happamoittavia. Vichyjen ja muiden hiilihappopitoisten makuvesien vaikutus kehossa on aina happamoittava, vaikka sinne olisi lisätty minkälaisia vitamiineja tai mineraaleja. Usein niiden pH on alle 3 eli 100.000 kertaa happamampia kuin kraanavesi, jonka pH on usein n. 7.2.

Samassa kastissa on myös monien urheilijoiden suosima Gatorade, jonka pH on 2.99. Ja juotuamme happamoittavaa juomaa, keho tarvitsee 20 kertaisen määrän alkalista eli emäksistä neutraloidakseen sen vaikutuksen. 

Tietoisuus auttaa tekemään parempia valintoja, sillä silloin ei olla vain mainostajien ja markkinavoimien vietävissä. Mielestäni jokaisen tulisi tietää ainakin perusteet pH-asioista, sillä vaikka nyt julkisuuteen on noussut hyvää keskustelua väärennetystä ja aidosta ruuasta, niin vielä kun asiaa täydentää happo-emästasapainolla, niin terveyttä edistävä ja suorituskykyä rakentava paketti on valmis.

Kehon alkalisoinnista innostui myös amerikkalainen valmentaja Anthony Robbins, joka tekee hyvää valistustyötä jakaessaan tietoa eteenpäin. Tony oli reilut 10 vuotta sitten hedelmäruokavaliolla, mutta koki itsensä väsyneeksi vaikka oli vasta 40 vuotias. Saadessaan apua alkalisoinnista, hän muutti koulutuksen ravinto-osuuden sisältöä ja nykyään hän kouluttaa alkalisoinnin saloihin tuhansia ihmisiä vuosittain USAssa UPW-seminaareissaan.
Kuinka moni hapottaisi itseään tietoisesti, jos tietäisi sen seuraukset? 

Selviä merkkejä kehon ylihappamuudesta ovat väsymys, iho-ongelmat esim. akne (ihostamme sanotaan, että se on meidän kolmas munuainen ja että se peilaa aina kehon sisäistä tilaa), allergiat, astma, ärtyisyys ja mielialaongelmat, nuha, flunssat ja muut tulehdukset, mystiset kiputilat sekä lihasten tukkoisuus ja pitkä palautuminen treenien jälkeen. 


Tapaan usein entisiä aktiivi- tai kilpaurheilijoita, jotka ovat joutuneet lopettamaan aktiiviuransa kroonisten kiputilojen vuoksi ja ovat kertoneet kilpailleensa usein puolikuntoisena tai kipupiikkien avulla. Tutustuttuaan tähän pH-asiaan jokainen on ollut harmissaan siitä, että eivät ole aiemmin saaneet tätä tietoa, sillä monet olisivat pystyneet jatkamaan uraansa terveempänä. Mikään uusi asiahan tämä ei ole ja maailmalla urheilijat käyttävät laadukkaita lisäravinteita ja alkalisointia itsestään selvänä asiana. 

Tässä vuosien varrella olen myös lukenut lehdistä 20-40 vuotiaiden urheilijoiden sydänkohtauksista. Tämän tiedon perusteella, jonka olen aiheesta hankkinut uskon, että moni näistä tapauksista olisi voitu välttää. 

Haluaisitko tietää miten maitohapot saadaan kehosta tehokkaasti pois?

Lyhyellä tähtämellä oikeanlaisella alkalisoinnilla voidaan saada lisää kestävyyttä ja suorituskykyä urheiluun ja arkeen, vahvistaa immuniteettiä ja pitkällä tähtäimellä edellisten lisäksi minimoidaan luuston ja lihasten rappeutuminen. 

Omat kokemukset ja aktiivi- ja kilpaurheilua harjoittavien asiakkaitteni kokemukset vahvistavat tiedon. Olen myös kuullut, että Lasse Virenin valmentaja olisi myös opastanut Lassea aiheessa. Nykypäivänä tilanne on aivan toinen, sillä useimmat markkinoilla olevat urheilu- ja palautusjuomiksi mainostetut tuotteet happamoivat kehoa entisestään ja toisaalta saatavilla on nyt paljon tehokkaampia tuotteita kehon emäksisöintiin kuin ruokasooda - ja myös vatsaystävällisempiä :)

Tutustu aiheeseen lukemalla aiheesta lisää blogistani sekä kirjoista. pH-ihme -kirja kannattaa hankkia itselle, sillä se sisältää todella katavaa tietoa aiheesta sekä maukkaita reseptejä. Miten sitten voi tehokkaasti alkalisoida ja saada lisää suorituskykyä?


Yksi perusasia on rukata ruokavaliota parempaan suuntaan. Helpointa on korvata happamoivat urheilujuomat alkalisoivilla happoja huuhtovilla juomilla. Tärkeää on juoda oikeanlaisia nesteitä riittävästi.

Viherjuomat ja erilaiset antioksidanttijuomat ovat hyvä vaihtoehto, koska niistä saa myös ravinteet ja vitamiinit helposti imeytyvässä muodossa. Ne ovat kuin nestemäistä ruokaa.

Tuoreiden vihannesten ja kasvisten mehustaminen on myös hyvä keino tankata kehoa. Niistä saa myös lisää suorituskykyä. Ohessa tutkimus, jossa kerrotaan että punajuurimehu paransi rasituskestävyyttä noin 15%.


Ruokavaliolla muutoksen tekeminen on hidasta sekä monelle käytännössä vaikeaa mutta aloita pienin askelin.

Jos haluat optimaalisia tuloksia, hanki blenderi ja aloita avokado-smoothien tekeminen ja lisää avokadojen ja kasvisten syöntiä.

Ota myös avuksi korkealaatuiset lisäravinteet, mutta valitse käyttöösi vain laadukkaita tuotteita ja selvitä käytössäsi olevien tuotteiden taustat esim. puhtaus ja laatu.

Parhaimmat valmistajat toimivat läpinäkyvästi. Ota selvää kuka tuotteet valmistaa ja missä. Sekä selvitä miten tuotteiden laatu ja puhtaus testataan ja onko laadunvalvontaprosessi omissa käsissä. Mikäli yhtiö toimii ulkopuolisen valmistajan sertifikaattien varassa, laatu ei ole taattua. Tänä päivänä markkinoilla on paljon valmisteita, mitkä eivät ole sitä mitä luvataan. Eräässä tutkimuksessa juuri selvitettiin, että tuotteiden d-vitamiinipitoisuudet  eivät olleet sitä mitä luvattiin.


Itse olen vuosia etsinyt toimivia lisäravinteita ja nyt tuntuu, että etsintä on päättynyt. Kokeilin monia erilaisia viherjauheita kunnes löysin nestemäisen lehtivihreän Phytolifen, joka on parhaimman makuinen viherjuoma ikinä. Phytolife maistuu piparmintulta ja se on tulossa Suomeen huhtikuussa 2013. Lehtivihreäkoostumus on superruokaa lihaksille ja kun sitä juo ennen treenejä treenien jälkeen jaksaa paremmin eikä kroppa huuda ruokaa treenien jälkeen.  

Lihasvoimaa ja kestävyyttä olen myös saanut lisää ja palautuminen nopeutui selkeästi sen jälkeen kun otin käyttööni Synergy WorldWiden valmistaman ProArgi9+ juoman. Se on selkeästi laadukkain arginiinikompleksi mikä markkinoilla on. Tuotteet valmistetaan omissa tehtaissa parhaista ja puhtaimmista raaka-aineista. Toiset valmistajat kun valitsevat halvimmat raaka-aineet, valitsee Synergy korkealaatuisimmat. Olen saanut näistä tuotteista saman suuntaista palautetta monilta aktiivi- ja ammattilaisurheilijoilta eli tuotteet toimivat muillakin. Suosittelen lämpimästi.Varmista myös, että käytät riittävästi hyviä öljyjä.

Huonot hiilihydraatit (esim. suomalaiset viljat muuntuvat kehossa sokeriksi ja aiheuttavat aineenvaihduntatuotteena happoylijäämää. Hyvät öljyt palavat puhtaasti ja muodostavat emäsylijäämää. Tärkeintä olisi saada Omega 3-6-9 rasvahapot oikeassa suhteessa. Meidän tulisi saada 2 kertaa enemmän omega 3-rasvahappoja kuin omega 6 ja 9:ä.

Oliivi- ja kookosöljyssä on eniten omega 9:ä. Camelina-öljyssä on parhaassa suhteessa omega-rasvahapot. Itse ostan camelina-öljyä suoraan tuottajalta. Kerron erillisellä viestillä öljyistä tarkemmin.

Pidä huolta suolatasapainosta, sillä kehomme tarvitsee hyviä suoloja enemmän kuin mitään muuta. Hyviä suoloja ovat himalayan/ruususuola sekä puhdistamaton merisuola. 


Odotan innolla sitä päivää, että joku urheiluopisto keksisi aloittaa urheiluvalmennuksen, mikä perustuu alkalisointiin ja sitä kautta urheilijoiden terveellisen valistamisen. Töitä olisi. 

Asian leviämistä kilpaurheilijoiden keskuudessa hidastaa ihmimillinen tekijä. Jokainen kilpailija haluaa ymmärrettävästi pitää salassa ne keinot, jotka auttavat saamaan parempia tuloksia. 

Onneksi tänä päivänä on Suomessakin jo muutamia valmentajia, jotka ovat tiedostaneet asian valmentavat urheilijoita aiheessa eteenpäin. Asiasta innostuivat jo muutama vuosi sitten Lappeenrantalainen kehonhuoltaja Pekka Pulkkinen, joka vie asiaa eteennpäin suunnistuspiireissä.

Mikäli tankkaamme itseämme hyvillä ravinteilla myös kehomme uudistuu. Emmehän tankkaa autoammekaan huonolla polttoaineella.

Väitän, että ne ihmiset, jotka lähtevät tätä tietoa soveltamaan saavat paitsi parempia tuloksia, pysyvät terveempänä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sokerittomat suklaa-muroherkut

  Tällä ohjeella saat tehtyä karkkien ja suklaan korvikkeen, joka on sokeriton ja paljon terveellisempi kuin kauppojen karkit.    Perusohjet...