lauantai 8. tammikuuta 2011

Elävän ravinnon keksit parasta treenievästä

Tyttäreni skypetti Tukholmasta innoissaan löytäessään kaupasta rawfood keksejä ja muita Renée Voltaire merkkisiä luomutuotteita www.reneevoltaire.se.  

Hienoa, että elävänravinnon keksit ovat tulleet Tukholmassa tavallisiin kauppoihin. Se kertoo siitä, että tietoisuus näistä asioista on lisääntynyt ja samoin asiakkaiden kysyntä. Opiskelijatyttäreni ihmetteli hintaa kun 170 g maksoi 8 euroa. "Ei hätää", sanoin ja kerroin keksien olevan samoja, mitä me olemme tehneet jo vuosia sitten ja että tuon niitä mielelläni lastin tuliaisiksi. Tyttäreni treenaa toistakymmentä tuntia viikossa ja on miettinyt mitä terveellistä ottaisi välipalaksi tai treenievääksi. 

Ensimmäiset luomukset loihdimme Excaliburilla jo v. 2006, mutta silloin ei 14 vuotiasta tyttöä elävänravinnon keksit tai mantelit kiinnostaneet. Onneksi aika tekee tehtävänsä ja ainahan uusiin asioihin tottuminen vie aikansa. Viimeistään siinä huomaa arvon kun huomaa mitä äidin luomukset kaupassa maksaa :)

Kuivurissa on nytkin tulossa neljäs satsi keksejä Tukholmaan vietäväksi. Mexican mantelit ja crakerit ovat nyt kuulemma parasta treenievästä sekä välipalaa. Sen kanssa kun juo viherjuomaa niin kyllä jaksaa ja palautuminen on nopeampaa. Ja pysyy energisenä ja terveenä.  

Ravintoarvoltaan liotetut siemenet ovat parasta ravintoa kun ravintopitoisuudet nousevat liotuksen ansiosta monikymmenkertaisiksi, puhumattakaan siementen oikeasta rasvahappopitoisuudesta.
Atzteekkien sanottiin jaksaneen marssia 24 tuntia syötyään chian-siemeniä muutaman ruokalusikallisen.

Olen itsekin huomannut, että kun kuivurissa tehdyt elävän ravinnon keksit tai mantelit ovat parasta naposteltavaa. Ja jos kuivuria ei ole, niin ruususuolavedessä liotetut mantelit ovat hyvää naposteltavaa. Liotetut mantelit säilyvät jääkaapissa kolme päivää vedessä kun veden vain vaihtaa päivittäin. Liotettuja manteleita voi maustaa Bragg-soijakastikkeella tai Sonnentor tai Steenbergs brändien luomumausteilla.


Elävänravinnon keksit:

9 tasoiseen Excalibur-kuivuriin sopiva annos:
Huom! Käytä luomusiemeniä. 

500 g pellavansiemeniä
500 g auringonkukansiemeniä
500 g tummia tai vaaleita sesaminsiemeniä (tai 250 g hampunsiemeniä ja 250 g sesaminsiemeniä)
himalayan eli ruususuolaa maun mukaan
mausteita maun mukaan. Voit maustaa osan taikinasta eri mausteilla. Kokeile mistä mausteista itse pidät. Käytämme Sonnentor tai Steenbergs merkkistä luomumaustesarjaa. Nykyään olen koukussa Steenbergsin Curry Madras ja Turmeric eli kurkuma-mausteisiin. 

1. Huuhdo siemenet ja liota niitä yön yli. Itse liotan siemenet lasiastioissa erikseen ja huuhdon liotuksen jälkeen kaikki muut paitsi pellavansiemenet.
2. Hienonna siemeniä hetki blenderissä. Lisää blenderiin vähän vettä ja siemenet.
Itse pidän vähän karkeammasta ja laitan auringonkukansiemenet taikinaan sellaisenaan ilman hienonnusta, pellavansiemenistä hienonnan osan, samoin sesamin- ja hampunsiemenistä.
3. Sekoita siemenet keskenään isossa kulhossa. 
4. Lisää tarpeen mukaan vettä sekä suola ja mausteet. 
Suolan lisään suolaliuoksena, koska mielestäni suola on silloin helpoin annostella. 
Käytän itsetekemääni suolaliuosta. Laitan lasipurkkiin puhdistettua vettä sekä ruususuolapaloja tai himalayan suolarakeita. Suolaa liukenee veteen aina optimaalinen määrä.
5. Annostele teflexin päälle 0,5 mm paksuinen kerros taikinaa 
6. Anna kuivua 115 F asteessa 1-3 tuntia
7. Laske lämpötilaa 105 F asteeseen ja anna kuivua kunnes levyt valmiita käännettäväksi 
8. Käännä kuivuneet siemenlevyt ja ota teflex-alusta samalla pois ja jätä ne kuivumaan ristikon päälle kunnes ovat tarpeeksi kuivia.
9. Säilytä leipäsiä lasipurkeissa tai rasioissa. Leivänmuruset voi ottaa talteen ja ripotella niitä salaatin päälle tai laittaa smoothien joukkoon.

Kekseihin saat vaihtelua erilaisilla mausteilla ja voit myös käyttää hampun, chian- ja/tai kurpitsansiemeniä.


4 kommenttia:

  1. Olen saanut paljon kyselyitä kuivuriin liittyen. Hankimme 9-tasoisen Excalibur-kuivurin Englannista. Se on markkinoiden laadukkain ja riittävän iso, jotta yhdellä kuivauksella saa tehtyä mukavan määrän esim. elävän ravinnon keksejä.
    Hinta oli muistaakseni n. 350€.

    Linkki nettikauppaan, josta saa kuivurit:

    http://www.ukjuicers.com:80/dehydrators&Pg=2

    sekä Lurch Spiralizerin (jolla saa tehtyä Qurkettia ja Zuchettia)

    http://www.ukjuicers.com/raw-food-kitchen/raw-food-gadgets

    VastaaPoista
  2. Heip! Olen itselleni googlaillut myös kuivureita ja nykyään näyttää saavan edukkaammin suoraan Suomesta esi. raakapuodin kautta. Pohdin enää riittäiskö yhden ihmisen talouteen toi viiden tason :-)

    VastaaPoista
  3. Hei Katja!

    Kiitos kommentistasi! Nyt kun Raakapuoti on perustettu ja euro on alhaalla suhteessa puntaan, niin Raakapuotia kannattaa suosia.

    Viiden tason kuivuri riittää varmasti yhden hengen talouteen, ellet halua samalla kertaa tehdä isoa annosta ja ilostuttaa lähimmäisiäsi kuivuriherkuillasi <3

    VastaaPoista
  4. Innostuin taas vähän keventämään ruokavaliota tänään kun törmäsin blogiisi pitkästä aikaa. Tein jo marjasmoothieta pakastemarjoista joista toiset luomumarjoja. Edelleen juon viherjuomaa, oon juonut jo monta vuotta. Varmaan jossain vaiheessa tilaan tuolta Raakapuodista tehokkaamman plenderin ja jossain vaiheessa sitten myös kuivurin, kunhan muutan uuteen asuntoon ja saan sopimaan budjettiin =)
    Meinaan seuraavaksi ostaa kaupasta kurkkuja ja avocadoja (joita muutenkin aina välillä syön) ja kokeilla miltä viherpirtelö maistuu. Ostin myös pari vuotta sitten elävän ravinnon kirjan ja sieltä vois joskus kokeilla jotain.

    VastaaPoista

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...