maanantai 1. huhtikuuta 2013

raw tattari leipäset


Tattarileipäsiä on tosi helppo tehdä ja ne sopivat välipalaksi tai retkievääksi.
Tehtyäsi niitä yhden satsin, voit sen jälkeen valita mitä raaka-aineita siihen laitat.

Peruspohjan saat tattarista ja pellavansiemenistä. Pellavansiementen sijaan voit käyttää esim. chian-siemeniä liotettuna. Niiden tarkoitus on pitää leipäsiä koossa.

VALMISTUSAINEET:

7 dl idätettyä tattaria (6 dl kuivia tattarin jyviä. Huuhtele jyvät useassa vedessä ja liota 30 min. jonka jälkeen anna niiden itää n. 24 h. Itse jaoin jyvät kahteen isoon siivilään itämään)
3,5 dl pellavansiemeniä rouhittuna (jauha itse VitaMixillä) 
1  dl oliiviöljyä tai muuta hyvää öljyä
1 dl vettä
3,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, liota 1 h
3 isoa porkkanaa
2 avokadoa
1 iso sipuli tai 2 keskikokoista (laitoin punasipulia)
2 ruukkua hienonnettua persiljaa tai lehtipersiljaa


Kuivata kuivurissa tai 50 asteisessa uunissa luukku auki 12 h tai enemmän. Pehmeyttä ja kovuutta voit säädellä sen mukaan, miten kauan annat niiden olla kuivumassa. 


VALMISTUS:

1. Valmistele tattarinjyvät edellisenä päivänä eli huuhtele niistä vaaleanpunainen väri (tärkkelys) pois ja laita liotuksen jälkeen itämään esim. siivilöihin.
2. Laita aurinkokuivatut tomaatit likoamaan tunniksi
3. Rouhi pellavansiemenet VitaMixillä tai muulla tehosekoittimella. Kaupassa valmiina ostettu pellavansiemenrouhe on menettänyt paljon ravinteita. Jauhamisen jälkeen ravintoainepitoisuudet alkavat laske viljoissa ja siemenissä, joten itsejauhamalla saat ravintorikkaampaa ruokaa.
4. Huuhdo ja kuori/raaputa porkkanat, pilko persilja, sipuli ja avokadot.
5. Raasta porkkana tai laita se ensin blenderiin. Voit myös tehdä porkkanasta mehun ja käyttää vain kuidun

6. Kaada tomaattien liotusvesi pois ja lisää tehosekoittimeen oliiviöljy, persilja, aurinkokuivatut tomaatit, idätetty tattari, sitruunamehu. Hienonna tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää avokadot yksitellen. Sekoita tasaiseksi.
7. Jotta tehosekoittimen moottori ei joudu liian suurelle koetukselle, lisää pellavansiemenrouhe kulhoon ja sekoita rouhe taikinaan käsin erillisessä kulhossa.
8. Sekoitettuasi rouheen mukaan, laita taikina pienissä erissä tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Jos taikina on suht löysää, voit tässä tarvittaessa oikaista ja jättää konesekoituksen pois.

9. Voit maustaa leipäset halutessasi ruususuolalla ja erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Maista taikinaa sen ollessa valmis ennen kuivuriin laittamista ja lisää haluamasi mausteet.

10. Levitä taikina kuivurin Teflex-alustojen päälle tai laita uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä se vedellä kastelluin käsin (kertakäyttökäsineet ovat tässä kätevät) tai käytä spatulaa levittääksesi taikinan  teflexin reunoihin asti. Tarvittaessa kastele spatula ennen levittämistä.

11. Parin tunnin päästä jaa taikina veitsellä sopiviin osiin, jos haluat valmiita annospaloja
12. Kuivata 2 tuntia lisää ja ota teflex-alustat pois, käännä leipä kuivurin ritiläalustalle
13. Kuivata 8 tuntia tai kunnes leipäset ovat sopivan kuivia.





Ota teflex-alusta pois ja kuivata vielä muutama tunti. Nauti avokado-viipaleiden kanssa tai sellaisenaan. Säilytä pehmeät leipäset jääkaapissa. Kuivat/kovat kräkerit voit säilyttää kuivassa esim. pussissa huoneen lämmössä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...