maanantai 19. marraskuuta 2012

Tiesitkö tämän mustaherukoista?





Olen löytänyt lapsuudestani tutun mustaherukan uudestaan! Mustaherukka sopii loistavasti pirtelöiden raaka-aineeksi tai välipalaksi.


Tiesitkö tämän mustaherukoista?

Mustaherukkaa on perinteisesti käytetty marjamehuna vilustumissairauksien hoidossa. Mustaherukan lehdistä keitettyä teetä on myös käytetty nestettä poistavana ja munuaisten toimintaa parantavana hoitona.

Tieteellisten tutkimusten mukaan mustaherukan käytöllä on havaittu monia terveysvaikutuksia. Niiden on huomattu ehkäisevän ikääntymistä ja auttavan tulehduksia vastaan. 

Laboratoritutkimuksissa on huomattu, että mustaherukka hillitsee yleisten flunssavirusten lisäksi influenssavirus A:n ja B:n infektioastetta. Mustaherukan sisältämät polyfenolit toimivat siten, että ne alentavat virusten kykyä tarrautua soluun, jota ne ovat tulleet tartuttamaan eli ne ehkäisevät virusinfektioita.

Mustaherukka on hyväksi myös suolistolle

Mustaherukat ovat myös hyväksi mm. aivojen ja suoliston terveydelle. Mustaherukoiden on huomattu lisäävän suolistossa hyvien mikrobikantojen kuten Lactobacilli ja Bifidobacterium kasvua ja hidastavan Clostridium ja Bacteroides-bakteerikantojen aktiivisuutta.


Mustaherukka on hyvä kuitujen ja vitamiinien lähde

100 g mustaherukkaa sisältää 5,8 g ravintokuitua. Jos sekoitat yhden 200 g pussin päivittäin smoothien joukkoon saat 11,6 g ravintokuitua. 

Mustaherukka sisältää geeliytyvää kuitua, jonka tiedetään hidastavan hiilihydraattien imeytymistä ja näin lisäävän kylläisyyden tunnetta. 

Mustaherukat sisältävät runsaasti C- ja E-vitamiineja. 


Faktaa mustaherukoista
  • 100 g suomalaista mustaherukkaa sisältää 120 mg C-vitamiinia eli yksi 200 g pussi mustaherukkaa sisältää 240 mg C-vitamiinia
  • Mustaherukat sisältävät myös flavonoideja, kasvisteroleja, kuitua sekä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.
  • Mustaherukan sisältämät antosyaanit ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka suojaavat soluja hapettumiselta. 
  • Mustaherkukat sisältävät myös A-vitamiinia ja karotenoideja kuten beetakaroteenia, zeaksantiinia ja kryptoksantiinia, joiden tiedetään olevan tärkeitä antioksidantteja.
  • Tuoreissa mustaherukoissa on lisäksi paljon tärkeitä vitamiineja kuten B5-,  B6- ja B1-vitamiinia. 
  • Mustaherukat sisältävät myös rautaa. 100 g marjoja sisältää n. 1,54 mg rautaa eli kattaa n. 20 % päivittäisestä raudan tarpeesta. 
  • Mustaherukka on myös erittäin hyvä muiden tärkeiden mineraalien lähde ja ne sisältävät mm. kuparia, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, manganeesia ja fosforia joita keho käyttää aineenvaihduntaan.
  • Mustaherukoiden ORAC (oxygen radical absorbance capacity) arvo on 7950 per 100 g. Punaherukoiden ORAC arvo on 3387.
Onneksi Suomesta saa kotimaista mustaherukkaa ympäri vuoden. Kiitos mustaherukoiden viljelijöille ja pakastealtaiden keksijöille!




Tässä resepti mustaherukka-avokado-herkkuun. Maukkaita herkutteluhetkiä! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...