lauantai 8. joulukuuta 2012

Vesissä on eroja




Luulin aiemmin, että on ihan sama elimistön ja terveyden kannalta juonko hiilihapotonta vai hiilihappopitoista vettä. 

Happo-emästasapaino aiheeseen tutustuttuani opin, että vesissä on eroja. 


Ruokien ja juomien vaikutuksista pH-tasapainoon kirjoitetaan tänä päivänä enemmän kuin aiemmin, mutta vieläkin monilla on käsitys että hiilihappopitoiset vedet olisivat terveellisiä.

Mikä tähän on syynä? 


Median vaikutus sekä tiedon puute.


Mediassa ihmisille luodaan vahvoja mielikuvia ja erilaisten makuvesien mainonnassa annetaan ymmärtää, että ne olisivat terveydelle hyviä, koska niissä on suoloja, vitamiineja tai antioksidantteja. 


Moni on kertonut liikuntaohjaajan tai ravitsemusterapeutin sanovan, että jos ette tavallista vettä saa juotua, niin juokaa vissyjä.


Hiilihappo on voimakas happo ja hiilihappopitoiset juomat ovat aina happamoittavia ja kehoa kuormittava. 

Vichyjen ja muiden hiilihappopitoisten makuvesien vaikutus kehossa on aina happamoittava, vaikka sinne olisi lisätty minkälaisia vitamiineja tai mineraaleja. Usein niiden pH on alle 3 eli 100.000 kertaa happamampia kuin kraanavesi, jonka pH on usein n. 7.2.



Samassa kastissa on myös monien urheilijoiden suosima Gatorade, jonka pH on 2.99. Ja juotuamme happamoittavaa juomaa, keho tarvitsee 20 kertaisen määrän alkalista eli emäksistä neutraloidakseen sen vaikutuksen. 

Viime vuoden joululahjahitti oli soodakone ja kauhulla ajattelin sitä miten perheessä lapset ja nuoretkin oppivat juomaan hiilihapotettuja vesiä. 



Markkinoille rynnistävät myös tavallisten kahvien rinnalle luomu- tai muut erikoiskahvit ja aina silloin tällöin myös lehdistä saamme lukea tutkimuksia kahvin parantavista vaikutuksista.

Kahvin pH arvo on n. 4.8 - 4.9 eli erittäin hapan. 


Kohtuus on tietysti kaikessa valttia. Yksi lasi silloin tällöin ei maata kaada, mutta tiedän sellaisia ihmisiä, jotka juovat päivän aikana ainoastaan kahvia, hiilihappovesiä tai erästä mustaa limua 2 litraa päivässä. 

Jos jollekin tulee tästä kirjoituksesta ahaa-elämys ja sen seurauksena halu korvata happo-juomia terveellisemmillä niin se on mahtava lahja itselle. On aina parempi lähteä tekemään muutosta terveellisempään suuntaan, ennen kuin vaivoja alkaa tulla.




Mielenkiintoinen on myös artikkeli kahvinvalmistuksen luontoa kuormittavasta vaikutuksesta. Kuppi kahvia kuluttaa n. 140 litraa vettä ja kahvin juominen kuluttaa yli 9 kertaa enemmän vettä kuin teen juominen. Yrttiteet ovatkin keholle paljon terveellisempiä kuin kahvi.

Tietoisuus auttaa tekemään parempia valintoja, sillä silloin ei olla vain mainostajien ja markkinavoimien vietävissä. 

Mielestäni jokaisen tulisi tietää ainakin perusteet happo-emästasapainosta, sillä vaikka nyt julkisuuteen on noussut hyvää keskustelua väärennetystä ja aidosta ruuasta, niin vielä kun asiaa täydentää tuolla tiedolla, niin terveyttä edistävä ja suorituskykyä rakentava paketti on valmis.


Kehostamme on 60-70 % vettä, eikä ole ihan sama millaisella nesteellä tasapainoa ylläpitää. 

Muistan ikuisesti esikoiseni ilmeen hänen maistettua ensimmäistä kertaa vissyvettä. Hän oli vuoden ikäinen ja ravintolassa vahingossa lasiimme kaadettiin hapollista vettä ja hän purskautti ne suusta ulos saman tien ja irvisti perään. Sama juttuhan on kaikilla kahvinkin kanssa. Ei kahvikaan alussa hyvää ole, mutta totutamme itsemme juomaan sitä ja juomme, koska kaikki muutkin juovat. 

Emmekä ajattele, että vissyt tai kahvi hapottaisi ja kuormittaisi kehoa. Eihän siitä monikaan puhu. Päinvastoin vähän väliä saamme lukea vissydieeteistä tai kahvin terveysvaikutuksista. Niissä ei ole kuitenkaan otettu huomioon niiden hapottavaa vaikutusta.

Kuinka moni joisi kahvia tai hiilihappopitoisia juomia jos tietäisi näiden kehoa happamoivien juomien haurastuttavan luustoa hitaasti mutta varmasti? 

Klikkaa linkkiä, jos haluat tietää mitä haittoja kehon ylihappamuudesta on. Tämän tiedon avulla minä aloin tietoisesti tekemään terveellisempiä valintoja. Olen todella kiitollinen tästä tiedosta ja myös siitä, että voin jakaa sen kanssanne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...