tiistai 6. joulukuuta 2022

Mitä sinun olisi tärkeä tietää suoliston hyvinvoinnista?

 


 

Aiemmin suolistoa pidettiin jätemyllynä, mutta nyt sitä verrataan aineenvaihdunnallisesti jopa maksaan. 


Ruokaa ei myöskään enää nähdä kaloreina tai polttoaineena vaan informaationa soluille ja suoliston mikrobistolle.

Avaimet onnelliseen ja tasapainoiseen elämään löytyvät suolistosta.

Olen elämäni aikana testannut erilaisia ohjelmia ja v. 2005 lähtien ollut auttamassa useita tuhansia saamaan kehonsa ravitsemuksen avulla tasapainoon. 

Ensimmäinen asia, jonka haluan sinulle sanoa on: Riippumatta missä tilanteessa olet, on hienoa, että olet tämän tiedon äärellä. 

Muista, että kehosi on todella viisas. Se pyrkii koko ajan tasapainoon ja korjaamaan itse itseään, jos annat sille sen tarvitsemat ravintoaineet ja jos luot kehosi soluille sekä mikrobiomille oikean ympäristön. 

Jos keho se ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita, suoliston mikrobiomi menee dysbioosiin eli epätasapainoon ja tämän myötä tulee erilaisia ongelmia.

Tässä jaan tietoa liittyen mikrobiomiin ja vuotavan suolen oireyhtymään (leaky gut) liittyen.

Hyvä, että olet tämän tiedon äärellä!Ymmärrä syy-seuraus-suhteet

Albert Einstein on sanonut, että emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla ja toimimalla samalla tavalla kuin silloin kun ongelmat loimme.

Vuosia kärsin vatsavaivoista, mutta en ymmärtänyt mikä vaikutus elintavoillani ja ruokavaliolla oli omaan terveyteeni. Onneksi lähdin hakemaan apua ravitsemuksesta ja testaamaan eri asioita.

Olen oppinut, että tilanne, jossa olemme nyt, on syntynyt menneisyydessä tehtyjen valintojen seurauksena. Ja jos haluamme muutosta esim. erilaisia tuloksia, meidän tulee muuttaa sekä ajatuksiamme että toimintaamme.

Nyt ymmärrän, että jos kehon tulehdustilaan ei puututa, tilanne pahenee vähitellen, vaikka me ihmisenä helposti sopeudumme tilanteeseen. 

Usein saatamme pitää kipuja ja kolotuksia normaaleina, koska ympärillämme on ihmisiä, joilla on samoja vaivoja.

Olen nähnyt vuosien varrella niin monta kertaa, että jos kehon heikkoja signaaleja ei kuunnella, vaan jatketaan samoilla elintavoilla kuin mikä on johtanut tilanteeseen, tilanne vähitellen pahenee.

Esim. Leaky gut eli vuotava suolen oireyhtymän oireet ovat kuin heikko signaali; ne ovat kehon tapa kertoa, että kaikki ei ole kunnossa. 

Kehossa on epätasapainotila ja jos sen äärelle ei pysähdytä, kehomme yrittää sopeutua tilanteeseen, mutta tilanne ei ratkea. Keho alkaa reagoida ja oire johtaa erilaisiin isompiin ongelmiin, joiden korjaamiseen menee enemmän aikaa.

Tässä yksi esimerkki: Mikrobiomin dysbioosi eli epätasapainotila on vuotavan suolen taustalla ja vuotavan suolen oireyhtymä aiheuttaa tulehdusta sekä epätasapainoa mm. hormonien erityksessä, joka voi johtaa ahdistukseen ja masennukseen.

Kokemukseni mukaan ahdistusta ja masennusta tulisi aina ensin alkaa korjata ravitsemuksella ja ruokavaliolla. Yleensä aina kun suoliston mikrobiomi on epätasapainossa, on kehossa myös ravintoainepuutteita.


Mikrobiomitutkimus osoitti Chronin taudin ja vuotavan suolen yhteyden

Maailmalla tehdään tällä hetkellä laajasti mikrobiomitutkimusta. 

Tutkimustuloksia valmistuu koko ajan ja viime vuosien aikana on alettu paremmin ymmärtää suoliston mikrobiston hyvinvoinnin merkitystä terveyteen ja sairauksiin sekä sitä mitkä tekijät saavat suoliston mikrobiston dysbioosiin eli epätasapainoon.

Amerikassa käynnistettiin Human Microbiome projekti v. 2007, jonka Inflammatory Bowel Disease Multi'omnics Data -tiimi keskittyi ymmärtämään miten suoliston mikrobiomin on muuttunut IBD:sta kärsivillä aikuisilla ja lapsilla.

Vuonna 2008 Kanadassa käynnistetty Chron's and Colitis Canada Genetic, Environmental, Microbial eli GEM-projekti on maailman suurin kansainvälinen kliininen tutkimus, joka tutkii Chronin taudin syitä 

Kanadassa yksi kanadalainen saa joka tunti Chronin tai paksusuolentulehdus diagnoosin ja yhteensä diagnoosin saaneita v. 2020 Kanadassa on 270 000.

Tutkimuksessa tutkittiin voisiko viat suoliston limakalvossa (gut barrier function) ennustaa henkilön tulevaisuutta ja riskiä sairastua Chronin tautiin. Ihmisen suoliston limakalvo toimii esteenä, joka erottaa suoliston mikrobit ja immunivasteen. 

V. 2020 julkistetut tulokset osoittivat, että Chronin tauti linkittyy vuotavan suolen oireyhtymään (Leaky Gut)

Aiemmin on kyllä ajateltu, että tämän esteen ja tiivisliitoksen hajoaminen (vuotava suoli/leaky gut) voi johtaa suolistotulehduksen kehittymiseen, mutta tätä ei olla koskaan aiemmin tutkimuksilla osoitettu.

Tutkimuksessa havaittiin, että Chronin tautipotilaiden sukulaisilla -  jotka lopulta saivat itse Chronin taudin - oli suoliston seinämä oli läpäisevä eli Leaky Gut / vuotava suoli.

                                        

Vuotava suoli mikä se on?

Länsimaisen lääketieteen isänä tunnettu Hippocrates on kuuluisa sanonnastaan: "Kaikki sairaudet alkavat suolistosta". Myös muinaiset ayurveda-asiantuntijat ovat pitkään uskoneet, että suoliston läpäisevyys oli kaikkien sairausprosessien perimmmäinen syy. 

Suomessa puhutaan vuotavan suolen oireytymästä tällä hetkellä todella vähän ja sen takia haluan edistää tietoisuutta aiheesta.

Suoliston mikrobiomin tasapaino ja epätasapaino heijastuu koko kehoon ja jos kärsit seuraavista asioista, kannattaa katse kohdistaa suoliston mikrobiomin tasapainottamiseen.

Leaky gut on suomeksi vuotava suoli ja se tarkoittaa, että suoliston seinämä vuotaa.

Yllä on kuvattu suoliston seinämän rakennetta terveenä ja tulehtuneena; epiteelisolukerros ylempänä ja verenkiertojärjestelmä alempana. 

Suoliston seinämän tarkoitus on estää haitallisia molekyylejä tunkeutumasta limakalvokudokseen ja siitä edelleen verenkiertoon. 

Suoliston seinämän epiteelisolujen tulisi olla tiiviisti toisissaan kiinni (normal tight junction). Kun suoliston limakalvo vaurioituu, siitä aiheutuu suoliston läpäisevyyttä. 

Vuotavan suolen oireyhtymässä suoliston seinämien limakalvojen epiteelisolujen välit ovat erkaantuneet eivätkä ole tiiviit ja tästä seuraa kehoon tulehdustila ja muita ongelmia.


Mitkä ovat vuotavan suolen (Leaky Gut) oireyhtymän oireet ja tunnusmerkit?

Vuotavan suolen oireet on yhdistetty seuraaviin asioihin ja samalla on huomattu, että kaikilla oireet eivät ole samanlaiset. Jollain voi suoli olla läpäisevä ja siihen liittyy vain lievät oireet. Osalla taas voi olla monta vakavaa vaivaa.

Tässä yleisimmät oireet tunnusmerkit, jotka yhdistetty vuotavan suolen oireyhtymään:

 • väsymys
 • päänsärky
 • ummetus, ilmavaivat, jatkuva ripuli
 • aivosumu, muistin heikkous
 • nivelkivut
 • heikko vastustuskyky
 • ravintoainepuutokset
 • suupielten haavaumat
 • kausiallergiat, samoin kuin astma tai krooninen poskiontelontulehdus 
 • iho-ongelmat esim. akne, ekseema/ihottuma, rosacea tai muu iho-ongelma
 • mielilalanvaihtelut - yli 50 % elimistön mielihyvähormoni serotoniinista syntyy suolistossa
 • ADHD
 • hormonitasapaino -  koska suoliston mikrobiomi säätelee hormoneja esim. estrogeenitasoja, voi vuotavan suolen oireyhtymästä kärsivällä olla PMS-, PCOS tai vaihdevuosityyppisiä oireita

Pysähdy kuuntelemään kehon viestejä

Jos sinulla tai läheiselläsi on vuotavan suolen oireyhtymän oireita, suosittelen että saman tien pysähdytte kuuntelemaan tätä kehon aikaista signaalia. 

Jos muutoksia ei tehdä, vuotavan suolen oireyhtymä nostaa tulehdustilaa ja lisää riskiä sairastua mm.

 • keliakiaan
 • nivelreumaan
 • fibromyalgiaan
 • psoriasikseen
 • Hashimoton tyreodiittiin (kilpirauhassairaus)
Seuraavana kokosin listan terveyshaasteista ja diagnooseista, johon leaky gut on linkitetty.

Vuotava suoli on linkitetty kehon tulehdustilaan ja eri diagnooseihin

Vuotavan suolen oireyhtymässä suolistosta peräisin olevat metaboliitit eli aineenvaihdunnan kuona-aineet, allergeenit, patogeenit ja bakteerit eivät pysy suolen sisällä, vaan kulkeutuvat eli ns. vuotavat suolen seinämän läpi verenkiertoon ja sitä kautta muualle elimistöön esim. maksaan ja haimaan. 

Seurauksena on, että tulehdustila kehossa pahenee, infektioriski lisääntyy sekä elintärkeiden elinten toiminta vaarantuu. Tämä voi myös aiheuttaa allergisen reaktion tai autoimmuunireaktion.

Vuotava suoli voi myös vaikeuttaa painonpudotusta ja se on linkitetty ylipainoon. Brasiliassa tehty tutkimus osoitti, että suoliston läpäisevyys liittyy suoliston dysbioosiin, epäterveelliseen ruokavalioon/elintapaan ja ravitsemuksellisiin puutteisiin eli kaikkiin tekijöihin, jotka voivat heikentää aineenvaihduntaa ja vaikeuttaa painonpudotusta.

Suoliston läpäisevyys on myös linkitetty mm. seuraaviin terveyshaasteisiin:

 • kilpirauhassairauksiin
 • tulehduksellisiin iho-ongelmiin
 • ruokayliherkkyyksiin
 • keliakiaan
 • mielialan vaihteluihin 
 • diabetekseen
 • reumaan
 • fibromyalgiaan
 • krooniseen munuaisten toimintahäiriöön
 • Chronin tautiin 
 • IBS:n ja IBD:n
 • sydän- ja verisuonitauteihin sekä
 • syöpään 


Suoliston mikrobiomin huolto on kuin auton huolto

Nyt kun on saatu selville, että IBS:n ja IBD:n taustalla on Leaky Gut eli vuotavan suolen oireyhtymä ja voimme keskittää katseemme suoliston sekä suoliston mikrobiston tasapainottamiseen.

Olemme tottuneet huoltamaan automme säännöllisesti ja nykyään autoissa hälytysvalot, jotka syttyvät kun on huollon aika tai joku on autossa vialla esim. rengaspaineet tulee tarkistaa. 

Jos et huolla autoasi, vaan ajat sen loppuun, kunnes auto alkaa piiputtaa tai moottori leikkaa kiinni, tulee remontista pitkä ja kallis.

Sama on meidän kehomme kanssa. 

Mitä aikaisemmassa vaiheessa kuuntelet kehosi signaaleja ja tartut toimeen, sitä helpommalla pääset ja prosessi on nopeampi. 

Vaikka sinulla ei olisi ongelmaa vatsasi kanssa, kannattaa kehon huolto ja suoliston mikrobiston tasapainotus tehdä säännöllisin väliajoin. Näin varmistat hyvän toimintakykysi ja työkunnon!

Olen huomannut, että millä tahansa ravinto-ohjelmalla tai vitamiinituotteilla ei puutoksia saa korjattua. Kaikki ohjelmat eivät tuo tuloksia. Yksi syy on siinä, että suoliston ollessa huonossa kunnossa ravintoaineiden imeytyvyys on huono. Toinen syy on ravintolisien ja vitamiinien koostumus ja laatu. Hippocrates Instituutin vetäjä Brian Clement sanoo, että yli 85 % ravintolisistä ei toimi eli ravintolisien suhteen kannattaa olla kriittinen.

Toimiva ratkaisu on löytynyt  

Olen vihdoin löytänyt toimivan ravitsemusohjelman, jolla asiakkaani ovat saaneet arjen elämään helpotusta, vatsan rauhoittumaan ja toimimaan normaalisti. 

Ohjelma perustuu tieteeseen ja se on lääkäreiden, aineenvaihdunnan asiantuntijoiden ja tutkijoiden kehittämä ravitsemusohjelma suoliston mikrobiston tasapainottamiseen. 

Ohjelma on kokonaisvaltainen 21 päivän suoliston mikrobiomin tasapainotusohjelma. Ohjelma on tutkitusti terveellinen ja turvallinen.

Ohjelmassa yhdistyvät 

 • Välimeren ruokavalio hiilihydraattisena ja Suomen oloihin sopeutettuna
 • tutkitut ja puhtaat synergistisesti toimivat ravintolisäratkaisut sekä 
 • riittävä lepo ja liikunta. 
Ohjelma räätälöidään sinun tilanteeseesi ja ruokavalioosi. 

Kun lähdet mukaan ohjelmaan, saat

 1. lähtötilanteen kartoituksen ja sen perusteella tehdyn räätälöidyn ohjelman 
 2. henkilökohtaisen ohjauksen koko ohjelman ajan
 3. ruokaohjeita ja reseptejä
 4. ravintolisäpaketin, jossa on tutkitut ja puhtaat synergistisesti toimivat viisi tuotetta, jossa jokaisella on oma rooli ja tehtävä
Jokaisen lähtötilanne on aina yksilölllinen ja se otetaan ohjelmassa huomioon ruokavaliossa ja annostuksissa.

Minulla on paljon kokemuksia asiakkaista, joilla on IBS, IBD tai kolitis diagnoosi ja jos haluat kysyä jotain, laita rohkeasti viestiä!


Ohjelma sopii kaikille kehon vuosihuoltona. Ohjelmassa keho saa paljon hyviä ravintoaineita solutasolla, suoliston mikrobiomia saadaan tasapainotettua, suoliston seinämiä saadaan puhdistettua ja tuetaan raskasmetallien poistumista kehosta.

Ravintolisissä ei ole sokeria, fruktoosia eikä aspartaamia, sakariinia, sukraloosia tai muita suoliston mikrobiomia haittaavia ainesosia.Ohjelma sopii myös kilpaurheilijoille huolto-ohjelmaksi off season-kaudella. 

Aktiiviurheilijat kertovat palautteena suorituskyvyn nousseen ja palautumisen nopeutuneen sekä lihasaineenvaihdunnan parantuneen (maitohapot poistuvat nopeammin lihaksista).

Kun pidät huolta mikrobiomistasi, niin se pitää huolten sinusta.

Upeaa viikkoa ja hienoa, että olet kiinnostunut hyvinvoinnistasi!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...