keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Elävän ravinnon tattarileipäset
Olen tehnyt vuosia raw kräkereitä suht samalla reseptillä ja kräkerien ansiosta olen päässyt eroon tavallisesta leivästä ja siitä johtuvasta vatsan turvotuksesta ja ilmavaivoista.


Näin joulun kunniaksi halusin tarjota vaihtelua perheelleni ja päätin kokeilla tattarileipäsiä.


Suosittelen kaikille hiivattomiin leipäsiin siirtymistä, sillä juuri leivässä oleva hiiva aiheuttaa ihmisille ongelmia. Toinen ongelma on puhdistetut viljat. Voit aloittaa siirtymällä luomu-spelttiin ja kokeilla tätä helppoa hiivattomien Speltti-leipästen reseptiä. Tällä minäkin aloitin ennen Excalibur-kuivurin hankkimista.

Leipästen tekeminen on tosi kivaa, koska ne aina onnistuvat. Voit vaihdella aineksia sen mukaan mistä tykkäät ja mitä sinulla on kaapissa.

Tässä elävän ravinnon tattarileipästen reseptissä käytin kuivia pellavansiemeniä, mutta ensi kerralla aion liottaa ne.

Itse pidän aika ohuista leipäsistä ja voitkin säätää paksuuden sen mukaan, miten paljon siemenseosta levität teflex-alustalle. Leipästen kovuuden tai pehmeyden voit myös säätää sen mukaan miten kauan annat niiden olla kuivurissa.

Elävän ravinnon Tattarileipäset:

7 dl idätettyä tattaria (6 dl kuivia tattarin jyviä. Huuhtele jyvät useassa vedessä ja liota 30 min. jonka jälkeen anna niiden itää n. 24 h. Itse jaoin jyvät kahteen isoon siivilään itämään)
3,5 dl pellavansiemeniä rouhittuna (jauha itse VitaMixillä) 
1,2 dl oliiviöljyä
3,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, liota 1 h
9 dl tai 5 kpl 20 cm pituista kesäkurpitsaa, kuorittuna ja pilkottuna
1 rkl sitruunamehua
1 avokado
1 iso sipuli tai 2 keskikokoista (laitoin punasipulia)
2 dl hienonnettua persiljaa tai lehtipersiljaa

1. Valmistele tattarinjyvät edellisenä päivänä
2. Laita aurinkokuivatut tomaatit likoamaan tunniksi
3. Rouhi pellavansiemenet VitaMixillä tai muulla tehosekoittimella. Kaupassa valmiina ostettu pellavansiemenrouhe on menettänyt paljon ravinteita. Jauhamisen jälkeen ravintoainepitoisuudet alkavat laske viljoissa ja siemenissä, joten itsejauhamalla saat ravintorikkaampaa ruokaa.
4. Huuhdo ja kuori kesäkurpitsat, pilko persilja, sipuli ja avokadot
5. Kaada tomaattien liotusvesi pois ja lisää tehosekoittimeen oliiviöljy, persilja, aurinkokuivatut tomaatit, idätetty tattari, sitruunamehu. Hienonna tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää avokadot yksitellen. Sekoita tasaiseksi.
6. Jotta tehosekoittimen moottori ei joudu liian suurelle koetukselle, lisää pellavansiemenrouhe kulhoon ja sekoita rouhe taikinaan käsin erillisessä kulhossa.
7. Sekoitettuasi rouheen mukaan, laita taikina pienissä erissä tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Jos taikina on suht löysää, voit tässä tarvittaessa oikaista ja jättää konesekoituksen pois.

8. Voit maustaa leipäset halutessasi ruususuolalla ja erilaisilla yrteillä ja mausteilla. Maista taikinaa sen ollessa valmis ennen kuivuriin laittamista ja lisää haluamasi mausteet.

9. Levitä taikina kuivurin Teflex-alustojen päälle. Levitä se vedellä kastelluin käsin (kertakäyttökäsineet ovat tässä kätevät) tai käytä spatulaa levittääksesi taikinan  teflexin reunoihin asti. Tarvittaessa kastele spatula ennen levittämistä.

10. Jaa taikina veitsellä sopiviin osiin, jos haluat valmiita annospaloja
11. Kuivata 2 tuntia ja ota teflex-alustat pois, käännä leipä kuivurin ritiläalustalle
12. Kuivata 8 tuntia tai yön yli,2 kommenttia:

 1. Hei! Minulla ei ole vielä kuivuria, ja alkalisoinnin alkumetreillä olen tehnyt uunissa hiivattomia leipäsiä pohjana kaurapuuron jämät, siihen lisäksi porkkanaraastetta, spelttijauhoja, siemeniä ja suolaa. Onkohan lopputulos kuinka happoja tuottava, mitä mieltä olet noista kaurahiutaleista ? :( Joissain lähteissä kaurapuuroa väitetään emäspommiksi, mutta kaurasta pitäisi Youngin mukaan luopua, eikö... ?

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Kaurasta sanotaan, että se on hyvää vatsalle ja joissain lähteissä sen sanotaan olevan emäksistä, mutta se on happamoivaa.

  Minäkin siirryin ensin normileivästä tekemään spelttileipäsiä siementen kera kuten sinäkin. Tässä yksi resepti: http://rawqueen.blogspot.com/2011/02/hiivattomat-herkkuleipaset-rocks.html

  Siirryin kuitenkin spelttileipäsistä siemenkräkereihin, koska huomasin makeanhimoni nousevan pintaan aina spelttileipäsiä syötyäni - ja tätä ongelmaa, ei ollut siemenkräkereissä.

  Tattari, quinoa ja siemenet/mantelit ovat paljon parempi vaihtoehto kuin speltti, mutta luonnollinen siirtyminen tapahtuu monilla vaiheittain.
  normileivästä spelttileipään jne.

  Kokeile myös tattarileipäsiä ja voit tehdä niitä myös tavallisessa uunissa kunhan jätät vähän luukkua auki.

  Toisaalta vaikka tekisit leipäset pitämällä luukkua kiinni ja ne kypsyisivät korkeammassa lämmössä, ovat ne silti terveellisempiä kuin normileipä.

  Maukkaita hetkiä ja ihanaa seikkailua alkalisoinnin parissa!

  VastaaPoista

Villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ja kerätä talven varalle pakkaseen. 💚 Y...