torstai 6. joulukuuta 2012

Vuorotyötä tekevillä suurempi sydänkohtauksen riski


Vuorotyötä tekevät sairastuvat herkemmin sydänkohtaukseen. Myös aivohalvauksen ja sepelvaltimotaudin riski on vuorotyötä tekevillä päivätyötä tekeviä suurempi.

Tämän on vahvistanut hiljattain tehty brittitutkimus, josta yle.fi uutisoi myös.


Vuorotyön tiedetään häiritsevän kehon sisäisen kellon rytmiä ja se on yhdistetty lukuisissa tutkimuksissa korkean verenpaineen, diabeteksen, epäsuotuisten kolesteroliarvojen ja syövän vaaraan.
Selvittääkseen vuorotyön ja sydäntapahtumien yhteyttä analysoivat tutkijat BMJ-lehdessä julkaistussa katsauksessa 34 tutkimuksen tulokset. Tutkimuksiin oli osallistunut yli kaksi miljoonaa ihmistä.
Tulokset paljastivat, että vuorotyötä tekevät saivat sydänkohtauksen 23 prosenttia, sepelvaltimotautikohtauksen 24 prosenttia ja aivohalvauksen viisi prosenttia todennäköisemmin kuin päivätyötä tekevät. Erityisesti yövuorojen todettiin lisäävän sepelvaltimotaudin riskiä, joka osoittautui yötyöläisillä 41 prosenttia arkityöläisiä suuremmaksi.

Vuorotyön ei kuitenkaan havaittu lisäävän minkään sairauden kuolleisuutta.

Katsauksen kirjoittajat toteavat, että vaikka nyt havaitut erot olivat sinänsä vaatimattomia, on vuorotyön terveyshaitoilla merkittävä kansanterveydellinen vaikutus sen yleisyyden vuoksi.


Uni on meille monella tavalla tärkeää ja juuri yön aikana keho tekee monia huoltotoimenpiteitään.
Unitutkijoiden mukaan nukkuminen on tärkeää klo 22-02 välisenä aikana. Heidän mukaan jokainen nukuttu tunti ennen klo 02.00 vastaa kahta tuntia verrattuna jos nukkuisi vasta klo 02.00.

Vuorokausirytmin muutos ja univajaus stressaa kehoa solutasolla ja happamoi kehoa. Tämän tiedon ansiosta minäkin olen tietoisesti pyrkinyt vähentämään yötyötä ja valvomista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ja kerätä talven varalle pakkaseen. 💚 Y...