Kun mieheni aloitti aktiivitreenit lähdimme etsimään hyviä proteiinin ja hiilihydraattien lähteitä ja törmäsimme mustaan riisiin.
Gluteiinittomista vaihtoehdoista musta riisi onkin paljon ravintorikkaampi kuin valkoinen tai ruskea riisi.
Mustaa riisiä kutsutaan Aasiassa "kielletyksi riisiksi", koska entisajan Kiinan aateliset eivät sallineet alamaistensa syödä tätä erityistä riisiä. Onneksi tänä päivänä riisiä saa vapaasti monessa muodossa sekä riisinä että pastana.
Mustasta riisistä saa samoja ravinteita kuin ruskeasta riisistä, mutta sen lisäksi mustasta riisistä saa runsaasti antioksidantteja.
Riisin musta väri on peräisin yhdestä antioksidantista nimeltä antosyaani, jota on myös mm. mustikassa ja aroniassa. Mustan riisin makun on kevyen pähkinäinen ja riisi saa keitettäessä kauniin tummanpurppuran värin.
Gourmet-ruuanlaiton maailmassa musta riisi on yksi halutuimmista modernien keittiömestareiden keskuudessa. Mustaa riisiä voi käyttää keitettynä tai riisin jyvät voi jauhaa hienoksi esim. kahvimyllyssä ja käyttää leseinä.
Mustan riisin kuori on kovempi ja riisi tarvitsee pidemmän keittoajan eli n. 45 minuuttia. Kun aloitimme mustan riisin käytön, mieheni osti riisinkeittimen joka helpottaa riisin keittämistä hurjasti. Riisi saa kypsyä keittimessä rauhassa, eikä ylikiehumisen vaaraa ole.
Olemme myös ihastuneet Kingsoban mustariisinuudeleihin, joita löytyy mm. Kampin K-Supermarketista sekä Ruohonjuuresta. Nuudeleiden keittoaika on 4-5 minuuttia, joten arkiruokaa saa tosi nopeasti. Kaikki riisivalmisteet ja myös musta riisi kannattaa ostaa luomulaatuisena. Kokeile nuudeleita sekä avokado-curry-kastiketta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti