tiistai 18. joulukuuta 2012

Tietoa sydämestä: Body Worlds näyttely "The Story of the Heart"


Olipa todella huikea kokemus nähdä Tukholmassa Gunther von Hagensin Body Worlds näyttely "The Story of the Heart". Olin näyttelyssä kuin pikkutyttö, todella innoissani kehon ihmeellisyyksistä. Vaikka kirjoista on anatomiaa tullut luettua, niin näyttelyn näkeminen tuo asiaan aivan uuden ulottuvuuden.

Body Worlds näyttely esittelee ruumiit kiehtovina veistoksina, jossa ihmiset pääsevät tutustumaan anatomian ihmeelliseen maailmaan todella käytännönläheisellä ja ymmärrettävällä tavalla.

Näyttelyt on maailmankuuluja ja ne ovat vetäneet puoleensa melkein 30 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa.

Tri Gunther von Hagens on kehittänyt plastinaatio-menetelmän v. 1977, jolla saadaan estettyä ruumiiden mätäneminen. Eri alan ihmiset ovat lahjoittaneet ruumiinsa von Hagensille ja heitä on kiittäminen näyttelyn onnistumisesta. Michael Jackson teki myös aikoinaan sopimuksen ruumiinsa plastinaatiosta von Hagensin kanssa.

Plastinaatiossa vesi ja rasva korvataan muoviseoksella ja käsittelyn ansiosta ihmisen anatomia saadaan upeasti esiin. Nähtävissä on lihakset, sydän ja muut elimet sekä verisuonet.


Näyttelyssä keskityttiin sydämen ja verenkiertojärjestelmän hyvinvointiin ja selkeästi kuvattiin miten plakki vähitellen ja huomaamattomasti kertyy verisuonistoon. Sanotaankin, että hyvinvointimme on suorassa suhteessa siihen, miten verisuonistomme voi.

Ihmisessä on verisuonia melkein 100 000 km eli  jos kaikki verisuonet laitettaisiin yhteen jonoon, niin jono yltäisi yli kaksi kertaa maapallon ympäri. Vasta näyttelyssä asia konkretisoitui päästyäni näkemään koko kehon anatomian. Erityisesti aivojen, sydämen ja pään hiusverisuoniverkoston tiheys hämmästytti. 
Osa hiussuonistamme ovat niin pieniä, että vasta 10 rinnakkain laitettua hiusverisuonta vastaa yhden hiuksen paksuutta. Ja osa hiussuonista ovat niin ohuita, että hiusverisuoneen mahtuu vain yksi punaverisolu kerrallaan ja sekin vähän ahtautumalla. Hiussuoniverkosto on todella tiheä erityisesti huulten ja sormenpäiden alueella ja siellähän onkin kaikkein herkin tuntoaisti.

Voidaan vain kuvitella, miten vähän plakkikertymää riittää estämään veren virtauksen ja tämän seurauksena solut jäävät ilman happea ja ravinteita.


Tässä kuva aivojen verisuonistosta:

Näyttelyn jälkeen osaan arvostaa kehoani, sydäntäni ja verisuonteni hyvinvointia entistä enemmän ja haluan satsata siihen, että pysyn hyvässä kunnossa! Onneksi sain ostettua näyttelystä von Hagensin Body Worlds kirjan, jotta pääsen tutustumaan aiheeseen kotonakin!

Todella pysäyttävä näyttely. Suosittelen näyttelyä kaikille!
Kuulin, että näyttely olisi tulossa ensimmäistä kertaa Suomeen ja nähtävissä Heurekassa Tikkurilassa 16.2. lähtien ja on siellä 22.9. asti - tässä linkki Heurekan sivuille.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ja kerätä talven varalle pakkaseen. 💚 Y...