sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Paras oliiviöljy

Kreikassa matkustaessani olen päässyt maistamaan jumalaisen makuisia oliiviöljyjä ja sellaisia on ollut vaikea löytää Suomesta.

Viime kesänä Studio Yinin joogaretriitin aikana pääsimme majoittumaan ihastuttavaan paikkaan Kreetalla Kissamoksen kylässä. Bed&Breakfast tyylinen perhehotelli Mavros Molos sijaitsee rauhallisessa poukamassa lähellä Kissamoksen kylän keskustaa. Puitteet olivat täydelliset joogamatkaan ja perhe kokkasi taivaallista ruokaa luomuaineksista. Ruoka oli lähiruokaa. Avokadot kasvatetaan Kreetalla luostarin mailla ja muutkin raaka-aineet haettiin lähitiloilta. Oliiviöljykin puristetaan omien puiden oliiveista. 

Suomessa olen hakenut vastaavia öljyjä ja kokeillut useitakin merkkejä ja vaikka öljyt ovat olleet luomua sekä kylmäpuristettuja niin aina jälkimaku on ollut ikävän karvas.

Tänään minua onnisti! Ostin Stockmannilta ILIADAn Kalamata oliiviöljyn sekä Kritsan oliiviöljyn. Avasin molemmat pullot heti! Nam! Ei mitään karvasta makua vaan tosi hyvä maku. Hinta on tietysti vähän enemmän kuin Kreetalla :) molemmat taisivat olla reilun kympin luokkaa 500 ml pullossa.

Kritsan pullon kyljessä on mukavasti infoa: Kritsa on äänestetty v. 2008 maailman parhaaksi oliiviöljyksi medium hedelmäinen luokassa. Kritsa valmistetaan siten, että oliivit puristetaan 3 tunnin kuluessa sadonkorjuusta, jolloin ravintoaineet säilyvät parhaiten. Valmistuksessa käytetään ainoastaan mekaanisia menetelmiä.

ILIADA on luomusertifikaatin saanut öljy, joka valmistetaan ilman kemikaaleja ja säilöntäaineita kylmäpuristamalla mekaanisin menetelmin. Öljyyn valitaan parhaat kreikkalaiset oliiveja Peloponnesoksen Kalamantan alueelta, joissa on luontaisesti alhainen happamuustaso.

Ilmeisesti karvas maku tuleekin happamista oliiveista ja huonosta prosessointitavasta.

Oliiviöljyssä on paljon E-vitamiinia ja sillä on paljon positiivisia vaikutuksia. Se vaikuttaa aivojen kehittymiseen, luuntiheyteen ja ruuansulatukseen.

Lisää oliiviöljyn terveysvaikutuksista vaikutuksista terveyteen. 


Jos teillä on tiedossa muita oliiviöljymerkkejä mieluiten luomuna, jotka ovat pehmeän makuisia, niin vinkatkaa :)

2 kommenttia:

  1. Kannattaa lukea kirja; Tom Mueller: Oliiviöljyn menetetty neitsyys.
    Kun valirsee oliiviöljyjä, niin tulkinta, että "karvaus tulee happamista oliiveista" on väärä. Pippurinen ja karvas maku ovat merkkejä laadukkuudesta, koska plyfenolien runsaus lisäävät terveysvaikutuksia ja ne tekevät karvaan ja pippurisen maun.
    Mauttomat ja, vähän aromeja sisältävät öljyt ovat lämmitetty hajujen ja makujen poistamiseksi ja silloin voidaan käytää myös huonolaatuisia raaka-aineita, koska erilaiset prosessit tekevät öljystä mietoa ja tasalaatuista = joka pullo maistuu samalta. Krisos on laatuöljyjen keskus, mutta bulkkia saattaa sieltäkin tulla,

    VastaaPoista
  2. Kirja tosiaan kannattaa lukea. Karvas maku pitää olla aidossa laadukkaassa puristetussa öljyssä.

    VastaaPoista

Villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ja kerätä talven varalle pakkaseen. 💚 Y...