Suolistosairaudet yleistyvät nuorilla, eikä syytä tiedetä, uutisoi Helsingin Sanomat 1.9.2013.
Toimittaja kirjoitti, että nuorten alle 30 vuotiaiden suolistotulehdukset ovat yksi nopeimmin yleistyvistä kroonisista sairauksista. Tyypillisimpiä tautimuotoja ovat Crohnin tauti ja colitis eli haavainen paksusuolentulehdus.
Lasten tulehdukselliset suolistosairaudet eli IBD-sairaudet ovat myös lisääntyneet räjähdysmäisesti. Sairastuvuus on nelinkertaistunut 1980-luvun lopulta. Silloin IBD-sairauksiin sairastui sadastatuhannesta alaikäisestä alle 4 lasta vuodessa, nykyään sairastuvia on jo yli 15.
Mikä on suolistosairauksien taustalla?
Suolistosairauksien taustalla on se, että kuormitamme kehoa epäterveellisellä prosessoidulla ruualla ja juomalla. Se aiheuttaa kehoon tulehdusta ja suoliston bakteerikanta menee epätasapainoon. Usein tähän liittyy, että suoli ei toimi ja kehosta ei pääse kuona-aineet ulos. Kuona-aineet kertyvät kehoon ja siitä seuraa tulehdustila sekä kehon ylihappamuus. Suoliston ongelmien takana voi myös olla leaky gut eli vuotava suoli.
Mikä johtaa suolisto-ongelmiin?
Perusravitsemussuositukset tai tietämättömyys.
Perusravitsemussuositusten mukaan minäkin söin aiemmin 12 palaa ruisleipää päivässä ja yhden kilon oltermannin viikossa. Toimiko se? ei minulla. Kärsin ummetuksesta, olin väsynyt ja nivelkipuinen ja lähdin hakemaan muutosta.
Osa kyllä tietää mitkä ovat terveelliset elintavat ja mitä kannattaisi syödä ja juoda, mutta silti tekevät toisenlaisia valintoja. Itsekin olin vuosia tuossa kierteessä ja hain sokerista energiaa, koska työ-perhe-palettia piti pyörittää ja sokeri oli minulle se viimeinen oljenkorsi.
Haaste on se, että vaivat tulevat vähitellen ja sitten sopeudumme tilanteeseen. Ympärillä on samalla tavalla huonosti voivia ihmisiä ja siinä sitten opettelemme elämään kremppojemme kanssa.
Emme myöskään ymmärrä, että olotila vaan pahenee vähitellen, ellei siihen puututa. Tässä lisää tietoa: Ylihappamuus ei ole stabiili vaan pahenee vähitellen.
Mikä saa kehon epätasapainoon?
Nykyiset elintavat eli liikkumattomuus tai yletön liikunta (maitohapot happamoivat), stressi, liika työnteko tai töiden vähyys, unettomuus tai liian vähäinen uni, lääkkeet eli turhat antibioottikuurit ja tulehduskipulääkkeet. prosessoidun ruuan syöminen ja juominen.
Pahimmat suolistolle ovat sokeri, kuituköyhä ruoka, keinotekoiset makeutusaineet, prosessoidut viljat, prosessoidut liha- ja lehmänmaitotuotteet. Mitä tuoreempaa ja vähemmän prosessoitua ruoka on, sitä parempi.
Omasta kokemuksesta tiedän, että ratkaisuja löytyy
Olen huomannut, että osa uudesta sukupolvesta on hyvin terveystietoinen. Uskon, että netin kautta ihmiset löytävät tietoa sekä vertaistukea ja se innostaa ottamaan vastuuta terveydestään.
Hankkimalla tietoa ja kokeilemalla itse, on paljon viisaampi.
Itse kärsin aiemmin ummetuksesta, ilmavaivoista, väsymyksestä ja nivelkivuista, enkä ymmärtänyt että nämä alussa pienet ja harmittomat krempat olisivat mitenkään vaarallisia.
Kotikasvatuksessa opin, että kurkku ei ole kunnon ruokaa vaan lihasoosi ja perunamuusi. Vanhemmiltani myös opin, että suvussamme on heikot polvet ja että on ihan normaalia, että nivelkivut tulee 35 vuotiaana.
Onneksi intuitioni ohjasi kokeilemaan joogaa ja opiskelemaan ravitsemusta (mm. happo-emästasapaino- ja suolistoasioita)
Nyt voin nauttia elämästäni ilman vaihdevuosioireita, kipuja ja kolotuksia. En kärsi verensokerin vaihteluista, kiukkukohtaukset ovat historiaa samoin lihasheikkous. Mieli on terävä ja keskittynyt koko päivän.
Älä usko rajoittavia ajatuksiasi
Havainnoi omia ajatuksia ja ajatusmalleja. Kyseenalaista ne, jotka eivät tue omia tavoitteitasi. Me kannamme mukanamme uskomuksia - läheisten ja auktoriteettien meille opettamia asioita. Osa tukee hyvinvointiamme ja osa ei. Tarkkaile ajatuksiasi ja kitke pois ne, jotka eivät enää sinun hyvinvointiasi.
Muistan hyvin, miten 23 vuotiaana minulla oli työkaveri, joka hoki itselleen koko ajan, että kohta varmaan sairastun, koska äitini myös sairastui 30-vuotiaana..
Me olemme tosi hyviä kertomaan tarinoita itsellemme. Keksimme hyviä selityksiä, miksi muutos ei juuri minulle ole mahdollinen tai miksi se on mahdoton toteuttaa.
Tuntuvatko nämä selitykset tutuilta:
"ei ole varaa" - näin itsekin ajattelin, kunnes pysähdyin laskemaan, että minulla meni 6-7 e pelkkään karkkiin päivässä!! Nyt koen, ettei minulla ole varaa olla pitämättä itsestäni huolta
"en pysty jättämään vanhoja herkkuja" - näin itsekin ajattelin, mutta onneksi löysin laadukaat ravintoratkaisut, ja kun keho saa tarvitsemansa ravinteet niin mieliteot ovat poissa!
"muutos on vaikeaa ja vie aikaa" - tietysti asiat vievät aikaa, mutta yllätyin miten nopeasti koin muutoksia! Keho on viisas ja pyrkii tasapainoon, jos annamme sille oikeat ravinteet.
"ei ole aikaa" - olen huomannut, että yhtä kauan vie valmistaa epäterveellinen tai terveellinen ateria.
"puhdas ja tuore laadukas ruoka on kallista" - näin itsekin luulin kunnes opin tekemään tosi edullisesti terveellistä ruokaa. Kyllä tähän saa rahaa menemään, mutta hyvin pärjää samalla budjetilla kuin ennenkin.
"minä en ala tekemään monille eri ruokia" - näin itsekin ajattelin, mutta onneksi lähdin muutoksen polulle, koska tämän ansiosta myös lapseni saivat terveellisempää ruokaa ja paremmat rakennuspalikat elämäänsä!
Suhteuta asioita ja ajattele pitkällä tähtäimellä
Itseni pysäytti seuraava kysymys. Mieti millainen tulevaisuutesi ja olosi tulee olemaan, jos jatkat samoilla toimintatavoilla ja elintavoilla seuraavat 5 kuukautta, 5 vuotta tai 15 vuotta tai 20 vuotta.
Vaikka halusin muutosta olooni, minua alussa kauhistutti juustopasta-herkkuruuistani luopuminen. Tämä kysymys pysäytti ajattelemaan oloani pitkällä tähtäimellä.
Maailmassa pätee syyn ja seurauksen laki. Huono olo ei vain yhtäkkiä tule jostain, vaan se on seurausta siitä, mitä valintoja olemme tehneet - tietoisesti tai tiedostamattamme.
Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat hyvin vakavassa tilanteessa. He eivät ole ymmärtäneet pysähtyä kuuntelemaan kehon heikkoja signaaleja esim. vatsakipua, ummetusta tms.
ja nyt he ovat tilanteessa, jossa heiltä on leikattu suolistoa pois. Nyt he joutuvat syömään ainoastaan nestemäistä ruokaa. Mikään muu ei ole enää ole mahdollista. He ovat olleet pakotettuja muutokseen, eikä vaihtoehtoja ole.
Älä odota, että sairastut vakavasti, vaan aloita nyt. Voit välttää tuollaisen kohtalon.
Aikaisemmin kun en tiennyt ravitsemusasioista, kuormitin kehoani todella paljon eri tavalla.
Olen saanut tehtyä oman muutoksen elämässäni ja jatkossa haluan pysyä hyvässä kunnossa, vaikka ikää tulee lisää. Tämän takia haluan jakaa tätä tietoa.
Nyt ajattelen, että mieluummin satsaan omaan hyvinvointiini. Valitsen mieluummin ravintotiheää ruokaa ja satsaan testattuihin ja varmasti toimiviin ravintolisiin sen sijaan, että kärvistelen kipuineni.
Nykyään teen valinnat tietoisesti. Tiedän, että ruoka ja ruoan sisältämät ravintoaineet ovat kehon rakennuspalikoita. Kaikki mitä laitan suuhuni, joko ikäännyttää ja rappeuttaa kehoani sekä solujani ennenaikaisesti tai tuo elinvoimaa ja rakentaa lihaksiani ja solujani. Meillä on biologinen ikä ja kronologinen ikä. En voi vaikuttaa kronologiseen ikääni, mutta biologiseen ikääni voin vaikuttaa.
Tietysti välillä on ihan ok tehdä poikkeuksia, sillä kun kehoni on tasapainossa, se kestää poikkeukset. Kuuntele sinä omaa kehoasi, ja mieti miten haluat voida 5 vuoden, 15 vuoden tai 25 vuoden päästä.
Hanki tietoa ja kokeile itse
Mieti lapsiasi ja sitä mihin heitä totutat
Seuraa lapsesi suoliston toimivuutta ja opeta sen tärkeys lapsillesi, jotta he osaavat seurata suolistonsa kuntoa myös muuttaessaan pois kotoa.
Jos lapsi käy isolla hädällä alle kolme kertaa viikossa, kärsii lapsi todennäköisesti ummetuksesta. Usein lasten diabeteksen taustalla on ummetus.
Jos haluat tehdä muutoksia omaan ja/tai lastesi ruokatottumuksiin, tee muutokset pieni askel kerrallaan ja ole sisukas vastustuksesta huolimatta.
Aloin kiinnostua ravitsemusasioista lasteni ollessa 9 ja 12 vuotiaat. Aloittaessani muutosten tekemiset ruokavalioon, kohtasin tietysti alussa todella paljon vastustusta. Tein muutokset rakkaudella. Ensin heitin mikron pihalle ja siitähän poru nousi. Sitten lopetin kaupan mehujen ostamisen. Lisäsin kasvisten ja salaattien määrää ja vaihdoin margariinin voihin ja viljat spelttiin.
Nyt lasteni ollessa omillaan olen kiitollinen siitä, että he ovat oppineet terveellisen ruoan merkityksen ja kokkailun. He syövät paljon avokadoa eri muodoissa ja myös 2 vuotias lapsenlapseni rakastaa avokadoa. Omalla kohdallani olen saanut uudenlaisen innostuksen ruuanlaittoon ja rakastan jakaa tietoa ja reseptejä eteenpäin.
Kokeile erilaisia reseptejä. Aloita vaikka helpoista raakaruokajälkkäreistä ja marja-avokado-pirtelöistä. Kokeile tehdä raakakakkuja. Googlaa netistä tai osta kokkauskirja. Inspiroidu terveellisestä ruoasta!
Uusien herkullisten ruokien myötä muutos on helpompaa. Kokeile korvata vehnä ja valkoinen riisi mustalla riisillä ja mustariisinuudeleilla. Ihastu hummukseen ja kvinoaan.
Kehosi on ainoa paikka, jossa sinun pitää asua. Kohtele sitä rakkaudella <3