torstai 4. heinäkuuta 2013

Upea voimaruoka: Chia-siemenet


Oletko jo tutustunut Chia siemeniin?

Chia siemenet ovat ravintokoostumukseltaan loistavaa ravintoa ja erittäin hyvä lisä jokaisen ruokavalioon.

Chia siemenet ovat nousseet urheilijoiden ja erityisesti kestävyysjuoksijoiden tietoisuuteen Syntynyt juoksemaan -kirjan (eng. Born To Run) ansiosta. 

Kirjassa kerrotaan Tarahumara intiaanien uskomattomista kestävyysjuoksu-taidoista ja siementen sanotaan olevan heimon perusravintoa, jolla on taianomaisia vaikutuksia. Chia siementen käytöstäSiemeniä voidaan käyttää sellaisenaan, liotettuna, keitettynä tai jauhona (hienonna siemenet blenderissä tai kahvimyllyssä.)

Useimmat liottavat siemenet ja tekevät siemenistä Chia-geeliä. Liotettaessa Chia-siemeniä anna niiden liota vähintään 15 minuuttia, jotta ne ehtivät imeä itseensä nestettä ja turvota. Siemeniä voi myös liottaa pidempään, jopa yön yli.  Liotettaessa Chia-siemenet turpoavat ja ne imevät itseensä nestettä jopa 12 kertaa oman painonsa.

Päivässä siemeniä voidaan käyttää 1-4 ruokalusikallista veteen, mehuun tai pirtelöön sekoitettuna. 


Yksi  kesän lemppari välipalani koostuu chia-siemenistä, joita sekoitan välillä veteen ja toisinaan herkuttelen sekoittamalla siemeniä smoothieni tai uuden piparmintunmakuisen viherjuomani joukkoon. Reseptin löydät tästä.


Valitessasi chia-siemeniä valitse aina puhtainta laatua. Omat siemenet ostan aina luomu-laatuisena. Kokeile myös vaaleita chia-siemeniä. Niiden ravintosisältö on samaa luokkaa kuin mustien.

Tiesitkö tämän Chiasta?

Salvia Hispanica (kuva:wikipedia)Chia-siemenet saadaan minttukasveihin kuuluvasta Salvia Hispanica-kasvista.

Tarinan mukaan siemenet olivat jo inkojen, mayojen ja atzteekkien perusravintoa ja erityisesti atzteekki ja apassi-heimon soturit käyttivät siemeniä erityisesti ennen fyysisiä suorituksia. Chia tarkoittaa voimaa mayan kielellä. 


Chia-siementen sanotaan mm.
  • puhdistavan kehoa, sillä geelimäiseksi muodostuvat kuitu hellii suolistoa ja sitoo itseensä kuona-aineita
  • tasapainottavan verensokeritasoa, joten se on ihanteellinen diabeetikoille
  • hyödyttävän painonpudottajia sen puhdistavan sekä täyttävän vaikutuksen takia
  • sisältävän runsaasti omega 3 rasvahappoja, kuitua ja ravinteita (A, B, D ja E-vitamiinit, proteiini) ja kivennäisaineita (jodi, kupari, sinkki, magnesium, manganeesi, kalsium, kalium, rauta) ja antioksidantteja
2 kommenttia:

  1. Kärsin useiden vuosien ajan pahoista ilmavaivoista, keliakiaakin epäiltiin. Sitten aloin syödä chian-siemen hyytelöä ja ikävä vaiva katosi parissa vuorokaudessa! Chiahyytelöstä on myös paljon apua painonhallinnassa, muutama lusikallinen ennen ateriaa ja tulen täyteen hyvin pienestä ruokamäärästä. Suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista
  2. Hienoa Leena, että olet saanut apua Chian-siemenistä! Kiva, että jaoit kokemuksesi! Ja kyllä näitä ihania siemeniä kannattaa syödä hyytelönä vaikka ei mitään ongelmia olisikaan <3

    VastaaPoista

Sokerittomat suklaa-muroherkut

  Tällä ohjeella saat tehtyä karkkien ja suklaan korvikkeen, joka on sokeriton ja paljon terveellisempi kuin kauppojen karkit.    Perusohjet...