maanantai 2. toukokuuta 2011

Idättämällä ruokakustannukset kuriin


Oletko sinä jo aloittanut idätyksen?

Idättäminen on helppoa, eikä siihen tarvita erityisiä laitteita. Iso lasipurkki, sideharso ja kuminauha riittävät. Suomalainen superkeksintö eli astiankuivauskaappi on hyvä paikka idätyspurkeille. Purkit saavat olla siellä pimeässä. 

Idättämällä varmistut, että itusi ovat aina tuoreita sekä luomua!

Miten ituja käytetään?

Idut ovat hyviä sellaisenaan, paistettuina ja höyrytettyinä. Kokeile niitä pirtelöiden seassa, voileivän päällä ja salaateissa.

Käytä mielikuvitustasi ja kokeile mistä iduista pidät eniten. Tässä muutama esimerkki:

Salaatti: tattari, alfalfa, sarviapila, linssit (esim. vihreä linssi sekä beluga-linssit), mung-pavut, seesamin- ja auringonkukansiemen
Voileivän päällä: Alfalfa
Mehu: alfalfa, retiisi
Kaikki: kik-herne, linssit (esim. vihreät sekä beluga-linssit), mung-pavut, tattari
Laatikot: kik-herne
Höyrytetty ruoka: linssit (esim. vihreät sekä beluga-linssit), mung-pavut, tattari 

Mielestäni helpointa oli aloittaa idätys linsseillä (vihreä linssi, beluga-linssi) ja pavuilla esim. mung-pavut. Toisaalta helppoja idätettäviä ovat myös seesamin- ja auringonkukansiemenet sekä tattari.


Alfalfan eli sinimailasen idut ovat myös herkullisia, mutta valmiiden itujen huuhtominen vaatii useamman huuhtomiskerran, jotta ruskeat kuoret saa poistettua.


Idut sopivat aamupalaksi ja ovat myös hyvää reissuevästä

Mieheni rakastaa mung-pavun ituja ja syö niitä usein aamupalaksi. Hän sekoittaa lautaselle itujen joukkoon ruususuolaa, lorauttaa öljyä päälle ja mausteita joukkoon. Välillä viipaloi myös avokadoa joukkoon.

Mitä hyötyä idätyksestä on?

Nuoret kasvit eli idut ja versot ovat parasta ruokaa ihmiselle. Idätyksen aikana kasveissa syntyy syöpää ehkäiseviä fytokemikaaleja.

Idut ovat erittäin ravintorikkaita ja niissä on runsaasti kehoa puhdistavia ja uudistavia ominaisuuksia. Idätettäessä viljojen, papujen ja siementen sisältämät erilaiset ravintoaineet moninkertaistuvat. Idättäminen myös muuttaa siemenissä olevan tärkkelyksen ja proteiinin erittäin alkaloiviksi ja helposti sulavaksi.

Idut ovat myös energisoivaa ruokaa. Olen huomannut syödessäni ravintotiheää ruokaa esim. ituja ja viherpirtelöitä, että tulen kylläiseksi paljon nopeammin ja olen täynnä energiaa ruokailun jälkeen.

Talvella idätämme erityisen paljon, sillä silloin saamme tasattua ruokakustannuksia kotimaisten kasvisten hintojen hipoessa taivaita. Pari ruokalusikallista alfalfan siemeniä täyttää kahden litran idätyspurkin neljässä päivässä ja siitä riittää syötävää moneksi päiväksi.


Reissuevääksi idut kannattaa pakata tiiviiseen astiaan öljy-mausteseoksessa. Puolen tunnin marinointiaika syventävää niiden makua loistavasti.


Miten idättää?

Osta aina luomusiemeniä. Siemenet säilyvät avaamattomissa pakkauksissa jopa 10 vuotta ja avatuissa 1–2 vuotta, kunhan säilytys on ollut kuivassa ja viileässä.
Ituja voi kasvattaa lasipurkeissa, joiden suuaukkoon viritetään kuminauhan avulla esim. pala sideharsokangasta.

Laitan siemenet/linssit lasiseen idätyspurkkiin ja huuhdon niitä ennen liotusta. Liotan niitä yön yli puhdistetussa, ionisoidussa alkalisessa vedessä ja huuhdon niitä kahdesti päivässä.  Beluga-linssit tai Mung-pavut onnistuvat myös Tupperin Servofix astiassa.

Idut valmistuvat n. 2–6 päivän kuluessa ja niiden tulisi olla rapeita ja maultaan hieman makeita.

Karvaanmakuiset ovat itäneet liian kauan, samoin jos väri on rusehtava on se merkki vanhentuneesta idusta. Säilytä ituja jääkaapissa lasipurkissa tai suljetussa muovipurkissa. Ne säilyvät noin viikon ajan.

Mielestäni helpointa oli aloittaa idätys linsseillä (vihreä linssi, beluga-linssi) ja pavuilla esim. mung-pavut. Toisaalta helppoja ovat myös seesamin- ja auringonkukansiemen ja tattari. 
Alfalfan eli sinimailasen idut ovat myös herkullisia, mutta valmiiden itujen huuhtominen vaatii useamman huuhtomiskerran, jotta ruskeat kuoret saa poistettua. 


Auringonkukan- ja sesaminsiemenistä teen siemenmaitoja sekä siemenleipäsiä.

ERYn sivuilla on lisää vinkkejä idätykseen 


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Puolukka-lakritsi-raakakakku

Puolukka-lakritsi-raakakakku Kuva & resepti: Kati Gammals Valmistusaika Liottaminen:  8 hours hrs Valmistus: 20 min Kakun jäädytys: 4 hr...