maanantai 19. marraskuuta 2012

Tiesitkö tämän mustaherukoista?






Mustaherukka on lapsuudestani tuttu marja ja olen löytänyt sen uudestaan loistavaksi pirtelöiden raaka-aineeksi.



Tiesitkö tämän mustaherukoista?


  • Mustaherukka sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, flavonoideja, kasvisteroleja, kuitua sekä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.
  • Mustaherukan sisältämät antosyaanit ovat tehokkaita antioksidantteja, jotka suojaavat soluja hapettumiselta. 
  • Mustaherukoissa on myös A-vitamiinia ja karotenoideja kuten beetakaroteenia, zeaksantiinia ja kryptoksantiinia, joiden tiedetään olevan tärkeitä antioksidantteja.
  • Tuoreissa mustaherukoissa on lisäksi paljon tärkeitä vitamiineja kuten B5-,  B6- ja B1-vitamiinia. 
  • Mustaherukat sisältävät myös rautaa. 100 g marjoja kattaa n. 20 % päivittäisestä raudan tarpeesta. 
  • Mustaherukka on myös erittäin hyvä muiden tärkeiden mineraalien lähde ja ne sisältävät mm. kuparia, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, manganeesia ja fosforia joita keho käyttää aineenvaihduntaan.
  • Mustaherukoiden ORAC (oxygen radical absorbance capacity) arvo on 7950 per 100 g. Punaherukoiden ORAC arvo on 3387.
  • Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu mustaherukoiden käytöllä olevan monia terveysvaikutuksia. Niiden on huomattu ehkäisevän ikääntymistä ja auttavan tulehduksia vastaan.

Onneksi Suomesta saa kotimaista mustaherukkaa ympäri vuoden. Kiitos mustaherukoiden viljelijöille ja pakastealtaiden keksijöille!


Mustaherukkaa on perinteisesti käytetty marjamehuna vilustumissairauksien hoidossa. Mustaherukan lehdistä keitettyä teetä on myös käytetty nestettä poistavana ja munuaisten toimintaa parantavana hoitona.

Tässä resepti mustaherukka-avokado-herkkuun. Maukkaita herkutteluhetkiä! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti