Hiivattomat herkkuleipäset Rocks!




Monet vastaantulijoista tuskailevat, että miten hiivaa sisältävistä vehnä- tai ruisleivistä pääsisi kivuttomasti eroon. Asia helpottuu kun löytyy jotain korvaavaa tilalle. Minäkin olin aiemmin ruisleipäaddikti kun luulin sen olevan terveellistä. Söin sitä ohjeiden mukaan 10 palaa päivässä... mutta sitten opin, että ruis happamoi kehoa voimakkaasti sekä aiheuttaa ilmavaivoja ja suolisto-ongelmia. Leivän sisältämä hiiva tekee myös kehossa tepposia. Mistä apu?

Jos hyppäys elävän ravinnon kekseihin tai leipäsiin tuntuu liian isolta, niin kokeile herkkuleipäsiä! Nämä ovat parempia kuin hiivaton näkkileipä


Itse siirryin ensin näihin ja tämän reseptin avulla pääsin todella helposti eroon hiivaa sisältävistä vehnä- ja ruisleivistä. Terveellisyyden lisäksi leipäset ovat helppotekoisia ja niitä voi tehdä vaikka isomman satsin kerralla pakkaseen.

Yllätyksekseni myös ruispaloihin ihastuneet lapset tykästyivät näihin. Itse pidän vähän rapeammista versioista ja muu perhe vähän pehmeämmistä. Jätänkin omat leipäset vielä uuniin muutamaksi minuutiksi ottaessani pehmeämmät uunista. Välillä laitan taikinan joukkoon myös raastettua porkkanaa ja näin leipäset jäävät pehmeiksi. Kokeile ja ihastu sekä improvisoi tästä oma variaatiosi!

Herkkuleipäset ilman hiivaa 

7 dl luomu Spelttijauhoja (osa esim. 3,5 dl puolikarkeita ja 3,5 dl grahamjauhoja
tai mannakarkeita)
4 dl luomu spelttihiutaleita
1,5 dl luomu seesaminsiemeniä, kuorellisia
2,5 dl luomupellavansiemeniä
ruususuolaa 3 tl
mausteita maun mukaan esim. Sonnentor luomumaustesarjan tulinen paprika,
5 dl vettä
5 rkl luomukookosöljyä esim. Biona, Virilo, Tropicai (oliiviöljy käy myös)
500 g porkkanaa hienoksi raastettuna - voit myös kokeilla millaisia leipäsistä
tulee kun jätät porkkanan pois.


Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesi sekä öljy.
Vaivaa taikinan joukkoon porkkanaraaste ja maista taikinaa.
Lisää tarvittaessa suolaa tai mausteita.
Taputa pellille ohuita n. puolen sentin paksuisia leipäsiä.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia.
Jos haluat leipäsistä pehmeitä, laita leivinpaperi leipästen päälle.
Taikinasta tulee n. 4 pellillistä leipäsiä.


Nauti leipäset sellaisenaan tai guacamolen kanssa. Välillä laitan päälle avokadoviipaleita tai pelkkää Bionan kookosöljyä.


Pari lisävinkkiä:
  • Tee kerralla tuplataikina ja pakasta osa. Leipäset on helppo sulattaa leivänpaahtimessa
  • Vaihtelua saat kun lisäät taikinan joukkoon auringonkukan, hampun- tai kurpitsansiemeniä
  • Gluteiiniton herkkuleipänen syntyy käyttämällä esim. kvinoa- ja tattarijauhoja tai niiden sekoitusta.
  • Raastettu inkivääri sopii myös mausteeksi. Kokeile myös muita yrttejä ja mausteita esim. basilika, nokkonen 



Kommentit

  1. Näitä mä teen seuraavaksi! Eksyin juuri blogiisi, täytyy perehtyä kunnolla :)

    VastaaPoista
  2. Kiva, että löysit blogini! Juu, kokeile ihmeessä herkkuleipäsiä ja kerro mitä pidit :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oletko hapan? Mittaa kehosi pH

Tärkeää tietoa kaikille naisille: Naisten sydänkohtausten oireet eivät yhtä ennustettavissa kuin miesten

Apua ummetukseen ja ruuansulatusongelmiin