Tilanne Suomessa: Yli puolet aikuisista ylipainoisia tai lihavia


Yli puolet aikuisista ylipainoisia tai lihavia


Viime vuosien suuri huolenaihe on ollut lasten ylipaino, mikä on lisääntynyt Suomessa noin 12 prosenttia. Päiväkoti-ikäisistä ylipainoisia on noin 5 prosenttia ja koululaisista 10-15 prosenttia.

Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia tai lihavia. Myös lasten ja nuorten ylipainon lisääntyminen on huolestuttavaa.
Väestön lihominen on lisääntynyt viime vuosikymmeninä niin, että sillä on vakavia kansanterveydellisiä ja kasvavia kansantaloudellisia vaikutuksia. Lihavuus on Suomessa yleisempää kuin muissa Pohjoismaissa.


Harmillisesti lapsuus- ja nuoruusiässä alkanut lihavuus säilyy usein aikuisuuteen saakka.
Turun yliopiston lasten lihavuutta ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä selvittävässä projektissa tutkijat selvittivät, miten nyt 20-vuotiaat lapset ovat kasvaneet syntymästään saakka.
- Selvitimme takautuvasti, että 13-vuotiaana ylipainoiset tytöt olivat ylipainoisia jo nelivuotiaina ja pojat noin kuusivuotiaina. Näillä nuorilla painokäyrä osoitti ylipainoa vielä 16-vuotiaanakin, Lagström kertoo.
Ihmisen historiassa kyky varastoida energiaa on ollut järkevää eloonjäämisen kannalta. Siksi on helpompaa lihoa kuin laihtua.
Lapset ovat myös luonnostaan persoja makealle ja rasvaiselle ruualle. Sokerisista mehuista lähtee helposti liikkeelle sokeri- ja happokierre, joka ei aiheuta ainoastaa ylipainoa vaan myös luuston haurastumista. 
Limppareiden lisäksi on hyvä muistaa, että kaikki hiilihappopitoiset juomat/vedet haurastuttavat luustoa. Lue lisää blogistani.

Kirurgin varoitus: Kolajuomat saattavat edistää
luuston haurastumista sekä sairastumista osteoporoosiinKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Oletko hapan? Mittaa kehosi pH

Tärkeää tietoa kaikille naisille: Naisten sydänkohtausten oireet eivät yhtä ennustettavissa kuin miesten

Apua ummetukseen ja ruuansulatusongelmiin