tiistai 30. huhtikuuta 2013

6-8 vuotiailla lapsilla aineenvaihduntahäiriöitäverenpaineen nousua voi esiintyä jo lapsille
Kuva: Anita Kulmala
Jos lasten annetaan syödä liikaa sokeria ja valmisruokia, heille alkaa kehittyä valtimokovettumia.


Jo 6–8-vuotiailla lapsilla esiintyy terveyttä uhkaavia aineenvaihdunnan häiriöitä, kuten rasvan kertymistä keskivartalolle ja veren insuliinin ja sokerin, triglyseridien sekä verenpaineen nousua. Asia ilmeni Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.
Aineenvaihdunnan häiriöt kasautuvat usein ylipainoisille lapsille. Samalla heillä esiintyy lievää valtimoiden seinämien jäykkyyttä.
Yksittäisistä häiriöistä insuliinin, triglyseridien ja verenpaineen nousu olivat yhteydessä valtimoiden seinämien jäykkyyteen. Lisäksi pojilla, joilla oli ylimääräistä rasvaa vyötäröllä ja kohonnut verenpaine, havaittiin vähäisempi valtimoiden laajenemiskyky maksimaalisessa liikuntasuorituksessa polkupyörätestin yhteydessä.
Tutkimuksessa tarkasteltiin ylipainon, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden sekä verenpaineen yhteyksiä valtimoiden seinämien jäykkyyteen ja valtimoiden laajenemiskykyyn 173 terveen 6–8-vuotiaan kuopiolaisen lapsen väestöotoksessa.
Tutkimuksen tulokset ovat tieteellisesti merkittäviä, koska ne viittaavat siihen, että jo lapsuusiässä ilmaantuvat aineenvaihdunnan häiriöt voivat aiheuttaa lievää valtimoiden seinämien jäykkyyttä ja näin ollen heikentää verenkiertoa.
Tulokset korostavat jo lapsuudessa alkavan elintapojen parantamisen merkitystä aineenvaihdunnan ja verenkiertoelimistön toiminnan häiriöiden ehkäisyssä.
Tutkimus on osa yliopiston laajempaa Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta.


Aikuisilla nämä häiriöt johtavat usein esimerkiksi sepelvaltimotautiin ja aivoinfarkteihin. Jos niitä riskitekijöitä esiintyy jo lapsilla, niihin kannattaa kiinnittää huomiota, lääketieteellisen fysiologian professori Timo A. Lakka sanoo. linkki artikkeliin

Tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta, meillä naisilla on myös suurempi riski sairastua verisuonitauteihin, koska meillä  on pienemmät verisuonet.

On myös hyvä perehtyä ajoissa siihen, että sydänkohtauksen oireet ovat naisilla erilaiset kuin miehillä. lue lisää


Miten tähän tilanteeseen on jouduttu?


Kasvatuksella ja perheen ruokatottumukset ovat tässä avainasemassa.
Ruokatottumukset periytyvät ja niiden sanotaan olevan suurempi riski taustalla kuin geneettinen perimä.

Itse kasvoin perheessä, jossa limpparia sai vain lauantaina saunajuomana ja siihen aikaan karkkiautomaatteja ja houkutuksia ei ollut joka nurkassa. Ja samaa linjaa jatkoin omien lastenikin kanssa.

Lasten ollessa pieniä oma tietämättömyyteni yhdistettynä stressitilaan ja työpaineeseen aiheutti sen, että syötin lapsilleni paljon valmisruokia. 

Onneksi lähdin hakemaan ratkaisua väsymykseeni sekä nivelkipuihini ja törmäsin alkaliseen ruokavalioon, sillä en tiedä missä olisin ilman tätä tietoa.


Lue lisää blogistani

Mikä ratkaisuksi?

Hippocrates on sanonut, että ruoka olkoon lääkkeemme ja lääke ruokamme.

En ajatellut aikaisemmin, että söisin epäterveellisesti tai yhdistänyt elintapojeni vaikutuksia väsymykseeni ja oireisiini. 

Omat silmäni avautuivat sokerin vaaroille kun lähdin tutkimaan asiaa ja lukemaan kirjoja. Luettuani v. 1999 Susan Ehdinin kirjan Itsensä parantava ihminen ja tunnistin olevani sokeririippuvainen.

Luulin myös, että elämän muutoksen tekeminen olisi vaikeaa ja kasvisruoka tylsänmakuista. Olin väärässä! Nykyään syön todella paljon maukkaampaa ruokaa kuin mitä lapsuudenkotonani kokattiin. 

Tiedon kartuttaminen ja korvaavien ruokien löytäminen arkeen on todella helppoa nykyaikana kun apuna on tuhansia ihania blogeja, joista löytyy todella mahtavia herkkuja.

Tahdon rohkaista jokaista kokeilemaan, sillä makutottumukset onneksi muuttuvat samalla kun keho alkalisoituu.

Jos lapsesi on jo sairauskierteessä, kokeile erilaisia vaihtoehtoja. Monet ovat saaneet apua aloitettuaan ruokavalion puhdistamisen. n. 1,5 vuoden ikäinen tyttärentyttäreni oli saanut rohtumia poskiin ja ulkoreisiin, jolloin kehotin vanhempia jättämään lapselta pois maidot sekä viljatuotteet kunnes iho korjaantuu. Jo kolmessa päivässä iho oli parempi. 

Kehon tasapainottamista voidaan myös tukea homeopatialla ja tämä perhe, jonka pikkupoika söi kahdeksaa lääkettä sai loistavaa apua homeopatiasta. lue lisää linkistäEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ja kerätä talven varalle pakkaseen. 💚 Y...