sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kurkuma-tahna
Kurkuma on yksi tärkeimmistä intialaisen keittiön mausteista ja sitä on käytetty tuhansia vuosia auyrveda-lääkinnässä.

Kurkuma on kehoa vahvistava ja lämmittävä mauste. Sitä suositellaan jokapäiväiseen käyttöön ja erityisesti talvella kun ilma on kylmä.

Kurkumalla sanotaan olevan kehoa puhdistava ja ruuansulatusta parantava vaikutus. Sen tiedetään lasketa kuumetta, lievittävän tulehduksia ja hoitavan maksaa ja lievittävän kipuja. Suomessa kurkuma valittiin v. 2010 rohdoskasviksi.


Kurkuma näyttää inkivääriltä ja sitä voidaan käyttää tuoreena esim. raastettuna tai valmiina jauheena. Ostan usein Steenbergsin kurkuma-jauhetta, joka on luomua.

Kurkuma-tahna:
Suositeltava käyttö 1-2 tl päivässä

6 rkl luomu kurkumajauhetta
1 dl puhdistettua vettä

Valmistin kurkumatahnaa vanhan intialaisen ohjeen mukaan  kiehauttamalla 6 rkl luomukurkumaa ja 1 dl puhdistettua vettä kattilassa n. 7 min. ajan. Annoin kiehua matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja lisäsin tarvittaessa vettä, kunnes tahna oli samankaltaista kuin hammastahna.

Laita valmis kurkumatahna lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Kurkumatahna säilyy n. 5 päivää ja sitä voi käyttää päivittäin. Lisää tahna valmiiseen ruokaan esim. keitettyyn riisiin, kasviswokkiin, pirtelöihin, teehen, mantelimaitoon jne.

ps. Mustapippurin sisältämän piperiinin ansiosta kurkuman hyvää tekevät vaikutukset vain vahvistuvat eli lisää ruokaasi kurkuman lisäksi myös vähän luomu-mustapippuria.


Linkki engl.kieliseen artikkeliin 25 syytä miksi käyttää Kurkumaa 

Kurkuman historiaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Villivihannekset ovat nyt parhaimmillaan ja niitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa ja kerätä talven varalle pakkaseen. 💚 Y...