perjantai 12. toukokuuta 2023

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium? 

Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin.

Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja ruoansulatuksen tukemiseen esim. ummetuksen hoitoon ja ruoansulatusongelmien lievittämiseen tai varmistamaan optimaalista vatsantoimintaa.

Psylliumia löytyy usein lisäravinnevalmisteista, kuten kuitulisistä ja osasta suolistonpuhdistukseen suunnitelluista valmisteista.

Psylliumsiemenet sisältävät runsaasti liukoista kuitua, joka on hyödyllistä ruoansulatuskanavan terveydelle. 

Tässä on muutamia tapoja, joilla psyllium voi tukea terveyttä ja hyvinvointia:

 1. Suoliston terveys: Psyllium on liukoista kuitua, joka pystyy imeytymään veteen ja muodostamaan geelimäisen massan. Tämä geelimäinen massa voi auttaa suoliston liikkeitä ja edistää terveellistä ulostamista. 

 2. Verensokerin hallinta: Psyllium voi auttaa hallitsemaan verensokeria ja vähentämään diabeteksen riskiä. Kuidun hitaan imeytymisen ansiosta se voi hidastaa hiilihydraattien imeytymistä, mikä auttaa pitämään verensokerin tasaisena. 

 3. Kolesterolin alentaminen: Psyllium voi auttaa alentamaan LDL-kolesterolia (huono kolesteroli) ja yleistä kolesterolitasoa. Tämä voi johtua kuidun kyvystä sitoa rasvoja ja poistaa ne kehosta. 

 4. Painonhallinta: Psyllium voi auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään, mikä voi auttaa vähentämään kalorien saantia ja auttaa painonhallinnassa.


Miten voit käyttää psyllium-jauhetta?


Voit käyttää ravintolisiä, jossa on psylliumia, mutta ole tarkka tuotteiden valinnassa ja lue aina ensin inci-listat. 


Markkinoilla on kuitulisä-tuotteita, jotka sisältävät keinotekoisia makeutusaineita (aspartaami, asesulfaami K, sukraloosi tai joiden ensimmäisenä ainesosana on sokeri, sakkaroosi, glukoosi/rypälesokeri tai fruktoosi/hedelmäsokeri. 


Edellämainitut ovat haitaksi suolistolle ja suoliston mikrobistolle. Ja jos makeutta ravintolisään esim. kuitujuomaan on lisätty, käytä sellaista, jossa on stevioglykosodit eli stevia-kasvin lehtiuute.


Psylliumista on apua myös ruoanlaitossa ja se sopii hyvin gluteenittomaan ruokavalioon. Voit lisätä psylliumia smoothieen tuomaan rakennetta. Leivontaan se sopii hyvin, koska se lisää taikinan sitkoa. 


Miten paljon psylliumissa on kuitua?

Psylliumjauhe sisältää 89 grammaa kuitua per 100 grammaa, joten psyllium on eräs kaikkein runsaskuituisimpia kasveja. Jotta voit vertailla, runsaskuituisissa chiansiemenessä kuitua on 36 g/100 g ja manteleissa kuitua on 12,5/100 g.


Yksi ruokalusikallinen psylliumia sisältää 5 g kuitua 


Mikä psyllium on?

Psyllium on kasviperäinen kuitulisä, joka saadaan Plantago ovata -kasvin siemenistä. 
Kasvin toinen nimi on jänönratamo ja psylliumjauheissa kasvista on käytetty siemenen kuori.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Miksi psyllium?

Miksi Psyllium?  Löysin itse psylliumin etsiessäni apua vatsantoiminnan normalisointiin. Psylliumia käytetään usein suoliston terveyden ja r...